Σούπες... ασπίδα προστασίας για την υγεία μας!

04.03.2008
Ενα πιάτο ζεστής σούπας είναι από τα πιο εύκολα, γρήγορα και αγαπημένα φαγητά της χειμωνιάτικης περιόδου, που τονώνει τον οργανισμό μας, χωρίς να μας παχαίνει!

Ενα πιάτο ζεστής σούπας είναι από τα πιο εύκολα, γρήγορα και αγαπημένα φαγητά της χειμωνιάτικης περιόδου, που τονώνει τον οργανισμό μας, χωρίς να μας παχαίνει!

Σε τεράστια ποικιλία και για όλα τα γούστα, οι κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά, μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα βασικότερα πιάτα για τις κρύες μέρες του χρόνου. Εκτός όμως από απολαυστικές, οι σούπες, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, θεωρούνται και άκρως ευεργετικές για την υγεία μας!

Αναλυτικότερα: Περιέχουν πολύτιμα φυσικά συστατικά

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από μία ισορροπημένη διατροφή η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την καθημερινή πρόσληψη λαχανικών. Οι σούπες, λοιπόν, με υψηλή περιεκτικότητα λαχανικών, προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτικές ίνες, με ευεργετικές συνέπειες για την καρδιά και την υγεία μας γενικότερα. Τόσο όμως οι κοτόσουπες όσο και οι ψαρόσουπες περιέχουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα: Βιταμίνη C: Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα και βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου, διατηρώντας τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Βιταμίνη Α: Βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού μας συστήματος και ενισχύει την όραση.

Βιταμίνη Β1: Συντελεί στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης.

Βιταμίνη Β2: Ενισχύει τον οργανισμό στην παραγωγή αντισωμάτων.

Φυτικές ίνες: Συντελούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, διατηρώντας την καλή υγεία του αίματος.

Σελήνιο: Εχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα.

Βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και δεν παχαίνουν
Οι σούπες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους ακολουθούν μία δίαιτα, γιατί έχοντας λίγες θερμίδες συντελούν ουσιαστικά στην προσπάθεια διατήρησης του επιθυμητού βάρους. Με λίγα λόγια, οι σούπες είναι μία πλήρης μορφή τροφής, η οποία δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την πρόσληψη πρόσθετων θερμίδων. Μάλιστα, διεθνείς έρευνες απέδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά σούπες, περισσότερες από 3 μερίδες την εβδομάδα επιτυγχάνουν μικρότερη πρόσληψη θερμίδων, σε σχέση με τα άτομα που δεν περιλαμβάνουν τη σούπα στο διαιτολόγιό τους.

Συντελούν στην καλή χώνεψη
Οι σούπες λαχανικών αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών, καταπραϋνουν τους καταπονημένους οργανισμούς και βοηθούν στην αντιμετώπιση των στομαχικών ενοχλήσεων. Ειδικά οι φυτικές ίνες είναι αναγνωρισμένες για την ευεργετική τους επίδραση στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με αυτό. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, μια σούπα αποτελεί ένα ιδανικό και ελαφρύ γεύμα για όλες τις ώρες της ημέρας.

Ενυδατώνουν τον οργανισμό
Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την καλή μας υγεία! Η συνιστώμενη πρόσληψη υγρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε καθημερινή βάση, είναι 2,5 λίτρα για τον άνδρα και 2,2 λίτρα για τη γυναίκα. Ετσι, μια σούπα, με περιεκτικότητα σε νερό η οποία κυμαίνεται από 45% έως 75%, συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων υγρών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σούπες... οι χαλαρωτικές!
Ενα πιάτο ζεστής σούπας, όσο περίεργο και αν μοιάζει, μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει.

Οσον αφορά στην εξήγηση αυτής της ιδιότητάς της, οφείλεται στο συνδυασμό των συστατικών που περιλαμβάνει, ο οποίος έχει μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, δηλαδή των μορίων που παράγονται από τον οργανισμό μας και καταστρέφουν τα κύτταρα και, το κυριότερο, του οξειδωτικού στρες.

Ξέρετε ότι
Οι σούπες με λαχανικά, όπως καρότα, σέλινο, πατάτες, μπρόκολο, πράσα κ.ά., είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στη γρίπη;

Η κοτόσουπα με αρκετό λεμόνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Συμβουλή
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση σούπας ως βραδινό γεύμα, ειδικά από παιδιά και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ