Επειδή το ζητήσατε: Σούπες

04.03.2008
Υγιεινή και άκρως γευστική, η σούπα αποτελεί μία πλήρη και ισορροπημένη τροφή. Ιδανική για τις κρύες μέρες και κατάλληλη για να τονώσει τον οργανισμό μας μετά από μια κουραστική μέρα, είναι η καλύτερη επιλογή για όλη την οικογένεια!

Υγιεινή και άκρως γευστική, η σούπα αποτελεί μία πλήρη και ισορροπημένη τροφή. Ιδανική για τις κρύες μέρες και κατάλληλη για να τονώσει τον οργανισμό μας μετά από μια κουραστική μέρα, είναι η καλύτερη επιλογή για όλη την οικογένεια!

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά με περιορισμένες θερμίδες, η σούπα είναι ένα από τα πιο απλά και αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Ιδιαίτερα εύκολη στην παρασκευή, ανάλογα με τη βάση που χρησιμοποιούμε, διακρίνεται σε μία μεγάλη ποικιλία, όπως χορτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, σούπα οσπρίων, κ.ά.

Ταξίδι στην Ιστορία

Η ιστορία της σούπας ξεκινά από τα βάθη των αιώνων. Οι πρώτες σχετικές αναφορές χρονολογούνται από τη λίθινη εποχή, όπου οι άνθρωποι ζέσταιναν μέσα σε νερό το κρέας. Στο Μεσαίωνα σούπα θεωρούνταν ο ζωμός μέσα στον οποίο έβρεχαν το ψωμί ή το παξιμάδι, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς και κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η σούπα κατείχε τη θέση του «κυρίως φαγητού», τόσο για τους φτωχούς όσο και για τους πλούσιους εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας.

Αρχικά, οι σούπες καταναλώνονταν χωρίς τη χρήση κουταλιού και πίνονταν κατευθείαν από το μπολ όπου σερβίρονταν. Οσο για τα υπόλοιπα στέρεα φαγητά, όπως κρέατα και λαχανικά, σερβίρονταν σε διαφορετικά πιάτα και οι άνθρωποι τα βουτούσαν μέσα στη σούπα, μόνο όταν ήθελαν να τα κρατήσουν ζεστά.

Η ιστορία του κουταλιού, πάλι, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Αρχαία Ελλάδα , τα κουτάλια διαχωρίζονταν σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους. Για παράδειγμα, το κουτάλι για ανακάτεμα ονομάζονταν κύκηθρον ή κώταλις, το μεγάλο κουτάλι λεγόταν αρύταινα, ενώ το ξύλινο κουτάλι που το χρησιμοποιούσαν για την ανάδευση του φαγητού ονομαζόταν τρυηλίς.

Τα πρώτα κουτάλια όμως που κατασκευάστηκαν ,είχαν κοντό χερούλι, το οποίο δυστυχώς είχε σαν αποτέλεσμα να χύνεται η σούπα. Ετσι, μετά από λίγο καιρό, δημιουργήθηκαν τα πρώτα κουτάλια με μακριά χερούλια, τα οποία διευκόλυναν στην κατανάλωση της σούπας από τα μπολ χωρίς την παραμικρή διαρροή.

Το σωστό μαγείρεμα

Εάν θέλουμε οι σούπες μας να παρασκευαστούν γρήγορα φροντίζουμε να ψιλοκόψουμε τα διάφορα υλικά μας.

Οσο περισσότερα στέρεα υλικά έχουμε στο νερό μας, τόσο πιο γευστική και μυρωδάτη θα γίνει η σούπα μας. Δεν ξεχνάμε όμως ποτέ ότι τα υγρά θα πρέπει να καλύπτουν ελαφρά τα υλικά μας μέσα στην κατσαρόλα και αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα κατά το μαγείρεμα.

Ποτέ δεν αφήνουμε τη σούπα ή τον ζωμό μας να βράσει σε μεγάλη θερμοκρασία. Πρέπει να διατηρούμε τη θερμοκρασία σε εκείνο τον βαθμό, όπου θα δημιουργούνται μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια της σούπας.

Με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζουμε συνεχώς την επιφάνεια της σούπας μας, ειδικά τα πρώτα 30 λεπτά. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, μπορούμε δίπλα στην κατσαρόλα μας να έχουμε 2 μπολ, το ένα με νερό για να καθαρίζουμε την κουτάλα από τα διάφορα υπολείμματα και το δεύτερο για να ρίχνουμε μέσα ό,τι ξαφρίζουμε.

Στην περίπτωση που ο ζωμός μας γίνει πολύ αραιός, μπορούμε να συνεχίσουμε το βράσιμό του, έως ότου δέσει η γεύση του. Μπορεί βέβαια, καθώς το νερό εξατμίζεται να χάνει ο ζωμός σε όγκο, η γεύση του όμως δένει όλο και περισσότερο.

Προσοχή!

Ο ζωμός λαχανικών αν συμπυκνωθεί πάρα πολύ, θα πικρίσει.

Η σωστή κρεατόσουπα πρέπει να περιέχει ελάχιστο λίπος. Ξεκινάμε, λοιπόν, το μαγείρεμα αφαιρώντας το λίπος γύρω-γύρω από το κρέας και στη συνέχεια, φροντίζουμε να βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα ό,τι υπάρχει στην επιφάνεια της σούπας, καθώς μαγειρεύουμε. Διαφορετικά, μια άλλη εναλλακτική είναι να παγώσουμε τον ζωμό, ώστε το λίπος να πήξει στην επιφάνειά του και έτσι, να μπορούμε να το απομακρύνουμε εύκολα με ένα κουτάλι.

Προσέχουμε πάντοτε την ποσότητα των υλικών, την αναλογία τους με το νερό και το μέγεθος του σκεύους μέσα στο οποίο θα μαγειρέψουμε, έτσι ώστε η σούπα μας να γίνει μυρωδάτη και γευστική.

Η σωστή κατσαρόλα

Ο καλύτερος τύπος κατσαρόλας για να φτιάξουμε τις διάφορες σούπες μας είναι η στενή, ψηλή και με βαρύ πάτο κατσαρόλα, έτσι ώστε η σούπα να μπορεί να σιγοβράζει χωρίς πολλές εξατμίσεις και να ξαφρίζεται εύκολα. Και οι πιο πλατιές κατσαρόλες είναι βέβαια κατάλληλες για σούπες, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα επιβλέπουμε συνεχώς το μαγείρεμα του φαγητού μας, έτσι ώστε να προσθέτουμε νερό, όταν αυτό θα εξατμίζεται. Στην περίπτωση πάλι που θέλουμε να φτιάξουμε ζωμούς, θα πρέπει να επιλέξουμε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη, έτσι ώστε να χωράει όλα τα υλικά, όπως κόκαλα, κελύφη, λαχανικά), καθώς και το ανάλογο νερό για να τα καλύψει.

Επίσης, άκρως χρηστικά είναι και τα ειδικά σκεύη που απομακρύνουν το λίπος από την επιφάνεια, στην περίπτωση που δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας για να περιμένουμε να παγώσει η σούπα και να πήξει το λίπος. Τέλος, μια κατσαρόλα χωρητικότητας 9-11 λίτρων είναι κατάλληλη για την παρασκευή 2-4 λίτρων σούπας.

Εξυπνες συμβουλές!

Με το καπάκι!

Για να μη χάνονται οι πολύτιμες βιταμίνες και τα μέταλλα από τα λαχανικά που βράζουν, φροντίζουμε να μαγειρεύουμε τη χορτόσουπά μας ,έχοντας την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι της.

Χωρίς λίπος στη στιγμή!

Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το περιττό λίπος από τη σούπα μας, απλώς ρίχνουμε μέσα ένα παγάκι. Με αυτό τον απλό τρόπο, το επιπλέον λίπος θα κολλήσει γύρω του!

Για πηχτή σούπα

Για να χυλώσει ή να πήξει μια αραιή σούπα, χτυπάμε στο μπλέντερ μερικές βρασμένες πατάτες μαζί με λίγο ζωμό και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Διαφορετικά, μπορούμε να διαλύσουμε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι σε κρύο ζωμό και κατόπιν, να το ρίξουμε μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις βράσει για λίγο, θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Ακρως θρεπτική!

Οσο πιο πολλά λαχανικά έχει η σούπα μας, τόσο και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι. Δεν ξεχνάμε όμως να προσθέτουμε το λάδι ελιάς στο τέλος του μαγειρέματος.

Περισσότερο αλάτι

Στην περίπτωση που η σούπα μας έγινε περισσότερο αλμυρή απ όσο υπολογίζαμε, δεν την πετάμε, αλλά ρίχνουμε μια φέτα ψωμί ή μισή πατάτα και την αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Συμβουλή

Εάν θέλουμε να παγώσουμε γρήγορα τη σούπα μας, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Βάζουμε όλο το μπολ, μέσα στο οποίο την έχουμε βάλει, σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ με παγωμένο νερό και στη συνέχεια, την ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Απόλαυση στη στιγμή!

Οι έντονοι καθημερινοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δημιουργούν άγχος, μειώνουν τον χρόνο που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και δυσχεραίνουν την προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος.

Ολα αυτά όμως, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού oι μοναδικές σούπες «Guick snak» της Knorr, μας εξασφαλίζουν ένα γρήγορο, ελαφρύ, υγιεινό και απολαυστικό γεύμα, έτοιμο στο λεπτό!

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε το περιεχόμενο του φακέλου σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό, να το ανακατέψουμε και αφού περιμένουμε για 1 λεπτό μπορούμε να απολαύσουμε μια εξαίσια σούπα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Δεν ξεχνάμε ποτέ!

Φροντίζουμε να μην αφήνουμε πολλή ώρα τη σούπα μας σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν βακτήρια.