Ζαλισμένα ακτινίδια με φραγκοστάφυλο αλά Pandespani

22.04.2010
Διάλειμμα με ακτινίδια και φραγκοστάφυλο και έμπνευση από τον "πολύ" Gianfranco Vissani!

Διάλειμμα με ακτινίδια και φραγκοστάφυλο και έμπνευση από τον "πολύ" Gianfranco Vissani! Λίγη χειμωνιάτικη δροσιά, έτσι για ...ομοιοπαθητική με τον καιρό να ξαναβουτάει στους 3 βαθμούς C. Το επιδόρπιο με φρούτα εποχής -αντί του έτοιμου γλυκού- στο τραπέζι είναι επίσης μια πολυτέλεια που με βολικό (κι όχι πάντα αδικαιολόγητο) άλλοθι την ταχύτητα της μέρας, ξεχνάμε. Σε χρέη cooking police λοιπόν, σας δίνω κάτι εξαιρετικά απλό (υγιεινό, με βιταμίνες Α, Β, πολύ C και D -αλλά αυτά, υποθέτω, τα ξέρετε) και με μια πινελιά χρώμα για να φωτίζει τα κάθε είδους γκρίζα νέα των ημερών.

Προετοιμασία: Δεν έχει μαγείρεμα. Γίνονται όλα γρήγορα και εύκολα. Αν κόψετε τις μπανάνες νωρίτερα, ραντίστε τες με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Μπορείτε να έχετε τα πιάτα εντελώς έτοιμα πριν το φαγητό. Βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι 5 λεπτά πριν τη στιγμή που θα τα σερβίρετε.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεσαία ακτινίδια
5-6 κλωναράκια φραγκοστάφυλο, πλυμένα
2 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
4 κ.γ. ζάχαρη άχνη
1 φλ. Porto
1 κ.σ. Kiwi juice (προαιρετικά)

Παρασκευή: Βάζετε τα κυβάκια της μπανάνας σε μπολ και τους προσθέτετε το Porto (και το χυμό Kiwi, αν χρησιμοποιείτε).
Καθαρίζετε τα ακτινίδια και τους δημιουργείτε κάθετες πλευρές αφαιρώντας τους λίγο πλαϊνό τμήμα στο κόψιμο. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες που τις τοποθετείτε τη μια δίπλα στην άλλη σε κάθε πιάτο. Κόβετε το τμήμα που περίσσεψε από τις πλευρές σε julienne, δηλαδή σε λεπτά sticks σαν σπιρτόξυλα. Παίρνετε δυο κουταλιές κύβους μπανάνας και τις τοποθετείτε στο κεντρικό κενό που αφήνουν οι φέτες ακτινίδιου, προσθέτοντας πάνω τους μερικά από τα μπαστουνάκια που κόψατε. Ραντίζετε τα φρούτα με 2 κ.σ. Porto (αυτό που μέσα του είχατε βαφτίσει τις μπανάνες). Τοποθετείτε από 3 ρώγες φραγκοστάφυλου ανάμεσα στις φέτες ακτινίδιου και μερικές πάνω στα κυβάκια μπανάνας. Πασπαλίζετε όλο το πιάτο με ζάχαρη άχνη.
Σημείωση: 1. O καλύτερος τρόπος για το πασπάλισμα της άχνης είναι να την βάλετε σε μικρό σουρωτήρι, το οποίο κουνάτε ελαφρά πάνω από το πιάτο. 2. Όσον αφορά στο Porto, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το είδος με την γλυκύτητα που σας αρέσει. Εγώ χρησιμοποιώ ένα κάπως dry κόκκινο Sandeman αλλά και ένα πιο γλυκό είναι μια χαρά. Μπορείτε επίσης άνετα να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο λικέρ της αρεσκείας σας π.χ. Grand Marnier, Cointreau ή με ένα brandy.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ