Μακεδονική ψαρόσουπα

06.06.2011

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό φρέσκο ψάρι (μπακαλιάρος, συναγρίδα ή κοκκινόψαρο)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σελινόριζα
  • 4-5 μέτριες πατάτες
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
  • Αλεύρι
  • 3 μέτρια καρότα
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • Μαγιονέζα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένετε το ψάρι, το αλατίζετε και το βράζετε με λίγο νερό (όσο να σκεπάζεται) για 15 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό.

2. Σε βαθύ σκεύος μαραίνετε με λίγο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε σε κύβους το σέλινο και τα καρότα και ρίχνετε 1 φλιτζ. νερό. Όταν τα καρότα μαλακώσουν, ρίχνετε τις πατάτες, που έχετε προηγουμένως καθαρίσει και κόψει σε κύβους.

3. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 1 κουτ. σούπας λάδι και όταν κάψει, προσθέτετε 1 κουτ. σούπας αλεύρι και το ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι. Αραιώνετε με κρύο ζωμό.

4. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε το μείγμα του τηγανιού στη σούπα και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη, αναμειγνύοντας προσεκτικά να μη θρυμματιστούν οι πατάτες. Λεμόνι βάζετε όσο θέλετε.

5. Καθαρίζετε το ψάρι από αγκάθια και πέτσες. Το τοποθετείτε σε πιατέλα την οποία έχετε στρώσει με μαγιονέζα. Καλύπτετε με μαγιονέζα και την πάνω πλευρά και διακοσμείτε με μαϊντανό και ελιές.