Χοιρινό με πορτοκάλι

09.01.2009

Από τον Βαγγέλη Δρίσκα

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 800 γραμμ. χοιρινή κόντρα χωρίς κόκαλο (ή μπούτι)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 6 φέτες ψωμί τοστ σε ψίχουλα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

  • χυμός και ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 σφηνάκι λικέρ
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • + 3 ξίδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 φλιτζ. ζωμός κότας
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι. Ανακατεύετε με τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι, το τριμμένο ψωμί. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε το μίγμα. Χαράζετε το κρέας κατά μήκος και το ανοίγετε. Το βάζετε σε λαδόκολλα, αλατοπιπερώνετε και απλώνετε στη μία πλευρά το μίγμα. Τυλίγετε το κρέας ρολό και το κλείνετε με τη λαδόκολλα. Βάζετε στο ταψί, ρίχνετε κρασί και ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200C για 1 1/2 ώρα. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε στο γκριλ άλλα 20.

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού: Ανακατεύετε τη ζάχαρη και το ξίδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν το χρώμα της καραμέλας. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε για 40. Μόλις πήξει, ρίχνετε το βούτυρο.