Χοιρινό με καρύδια και κρόκο κοζάνης

23.12.2008
Πρωτότυπος συνδυασμός που θα ξαφνιάσει!

Τι έχουμε:

  • 4 φιλέτα από ψαρονέφρι
  • φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 4 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 3-4 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 2 κουταλιές λάδι για το ταψί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1/2 μπουκάλι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • Βρασμένο ρύζι
  • Κλωναράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα φιλέτα από τα λίπη τους, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ με τα υλικά της μαρινάδας. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στραγγίζουμε τα φιλέτα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε φιλετάκια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.

Βάζουμε τα φιλετάκια σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά. Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο έως ότου χρυσίσει. Βγάζουμε τα φιλετάκια από τον φούρνο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα καρύδια και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς και γυρνώντας τα φιλετάκια και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τα στίγματα κρόκου Κοζάνης διαλυμένο σε 2 κουταλιές ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και όταν δέσει η σάλτσα, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε τα φιλετάκια σε πιάτα με τη σάλτσα τους και συνοδεύουμε με ρύζι. Γαρνίρουμε με κλωναράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για κρόκο Κοζάνης να χρησιμοποιήσουμε κάρυ.

το κατάλληλο κρασί Νεμέα φρέσκια.