Γιουβαρλάκια με σπανάκι και σκόρδο

11.12.2008
Πρωτότυπο και χορταστικό!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ΒΙΤΑΜ
  • 1 αβγό
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 2-3 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε το σπανάκι καλά και το ζεματίζουμε σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίζει καλά.

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το αβγό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο και το σπανάκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Κατόπιν πλάθουμε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τα περιστρέφουμε με τις παλάμες μας ώστε να καλυφθούν με τον μαϊντανό. Στη συνέχεια σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι και περνάμε ελαφρά τα γιουβαρλάκια.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε τα σκόρδα κομμένα σε λεπτές φέτες. Αφού σοταριστούν, τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα μικρό πιάτο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα γιουβαρλάκια γυρνώντας τα ελαφρά από όλες τις πλευρές ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Κατόπιν προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν με τη σάλτσα.

Αφού βράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια σε μια πιατέλα με τη σάλτσα τους γαρνιρισμένα με τα σοταρισμένα σκόρδα.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι.

το κατάλληλο κρασί Αθήρι.