Τραχανοκοτόπιτα

14.12.2011
Μια διαφορετική γεύση...

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλο για πίτες
  • 1 κοτόπουλο
  • 2 φλιτζ. γλυκό τραχανά ΒΛΑΧΑ
  • 4 φλιτζ. γάλα
  • 2 φλιτζ. φέτα τριμμένη
  • 4 αβγά χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. μαργαρίνη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Αφού βράσουν, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα ξεκοκκαλίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τον γλυκό τραχανά Βλάχα με το γάλα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλά μας και στη συνέχεια τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη λιωμένη και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν από το ταψί, αφού πρώτα τα αλείψουμε με μαργαρίνη. Κατόπιν απλώνουμε το μείγμα του τραχανά ομοιόμορφα στο ταψί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα αλείψουμε και αυτά με μαργαρίνη κομμένα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού. Στη συνέχεια γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και πατάμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν με τα πάνω φύλλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας, περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη και την πασπαλίζουμε με νερό. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα και έως ότου ροδίσει από πάνω.

Αφού ψηθεί, βγάζουμε την τραχανοκοτόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και γραβιέρα Νάξου.

το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.