Τα πάντα για το πιο τέλειο πικνίκ!

12.03.2010
Είναι εύκολο, απαιτεί μικρή προετοιμασία, γίνεται παντού και δημιουργεί μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.

Είναι εύκολο, απαιτεί μικρή προετοιμασία, γίνεται παντού και δημιουργεί μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.

Το πικνίκ, ξένη ιδέα που μετρά αιώνες, μας συντροφεύει υγιεινά στις διάφορες εξορμήσεις μας στη φύση

και δημιουργεί την πιο ευχάριστη αφορμή, για ένα τονωτικό διάλειμμα από τη ρουτίνα της πόλης.

Ας εκμεταλευτούμε την αλλαγή του κλίματος και ας οργανωθούμε για ένα αξέχαστο πικνίκ.

Η λέξη πικνίκ είναι γαλλικής προέλευσης, «pique-nique» και αρχικά αναφερόταν σε κάθε κοινωνική συνάθροιση, όπου το κάθε άτομο έφερνε το δικό του φαγητό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, η λέξη κατέληξε να σημαίνει κάθε εξόρμηση στην ύπαιθρο, που περιλαμβάνει φαγητό. Για ένα πικνίκ μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει από το σπίτι τα τρόφιμα που θα πάρουμε μαζί μας ή να μαγειρέψουμε μερικά από αυτά στην εξοχή. Οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες: Σε ένα πικνίκ μπορούμε να έχουμε, μαγειρεμένα φαγητά, σάντουιτς, κρύα πιάτα, αλλαντικά, σαλάτες, φρούτα, γλυκά, νερό εμφιαλωμένο, αναψυκτικά, κρασί, χυμούς, μπίρες κ.ά.

Απαραιτήτως μαζί
Για να είναι το πικνίκ μας πετυχημένο, πρέπει να είναι και σωστά σχεδιασμένο. Πριν ξεκινήσουμε την εκδρομή μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την τοποθεσία, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις προτιμήσεις τους, και φυσικά τη διάρκεια της εκδρομής. Απαραιτήτως, λοιπόν, πρέπει να έχουμε μαζί μας τρόφιμα-ποτά και εμφιαλωμένο νερό, θερμός για τα ζεστά και τα κρύα ροφήματα, μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης. Επίσης ανοιχτήρι για κρασί και κονσέρβες, χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο και πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.

Εάν θα μαγειρέψουμε
Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε στη φύση φτιάχνοντας μία ξεχωριστή ανάμνηση πρέπει να προμηθευτούμε με μία φορητή γκαζιέρα ή ψησταριά, φιάλη αερίου ή κάρβουνα, αναπτήρες και σπίρτα, μαγειρικά σκεύη και φυσικά εφημερίδες ή παλιά περιοδικά για προσάναμμα.

Για να είμαστε άνετοι
Για να περάσουμε καλά σε ένα πικνίκ πρέπει να είμαστε και άνετοι, για να μπορούμε να το απολαύσουμε και να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ετσι, πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσουμε μια μεγάλη κουβέρτα, καθώς και φύλλα από πλαστικό, τόσο για να μη λερωθεί η κουβέρτα όσο και για να μη τη διαπεράσουν η υγρασία και το κρύο από το χώμα.

Ακόμη, φορητή τέντα ή ομπρέλα για να μας προστατεύει από τον ήλιο ή τη βροχή, πτυσσόμενο τραπεζάκι και καρέκλες καθώς και μαξιλαράκια.

Στιγμές μπάρμπεκιου
Στην περίπτωση που θα θελήσουμε να απολαύσουμε ένα αξέχαστο μπάρμπεκιου στην ύπαιθρο, πρέπει η ψησταριά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά στερεωμένη και με την επιφάνεια ψησίματος, παράλληλη προς το έδαφος. Πάντα χρησιμοποιούμε ειδικό υγρό για να ανάψουμε τα κάρβουνα και όχι βενζίνη και φυσικά φυλάμε τα εύφλεκτα υγρά μακριά από τα κάρβουνα ή τη φωτιά. Ακόμη, ό,τι βγάζουμε από το ψυγείο, το μαγειρεύουμε αμέσως και δεν καταναλώνουμε φαγητά που έμειναν περισσότερο από μιάμιση με δύο ώρες εκτεθειμένα, γιατί το φαγητό στην ύπαιθρο αλλοιώνεται πολύ γρήγορα.

Η ώρα της επιστροφής
Σεβόμενοι πάντοτε το περιβάλλον, όταν έρχεται η ώρα να φύγουμε, αφήνουμε τον χώρο απολύτως καθαρό. Μαζεύουμε τα σκουπίδια και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δοχεία απορριμμάτων, τα παίρνουμε μαζί μας. Σιγουρευόμαστε ότι η φωτιά μας έχει σβήσει.

Κατά τη μεταφορά
Αν η απόσταση που θα διανύσουμε είναι μικρή, μπορούμε να μεταφέρουμε τα τρόφιμα στο παραδοσιακό καλαθάκι, ενώ αν η απόσταση είναι μεγάλη, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα φορητά ψυγεία πάγου. Πάντοτε όμως, όλα τα υγρά πρέπει να μεταφέρονται σε δοχεία με βιδωτό καπάκι (ασφαλείας). Αν χρησιμοποιούμε καλάθι για τη μεταφορά τροφίμων, καλύπτουμε τον πάτο του με πλαστικό, έτσι ώστε αν παρουσιαστούν τυχόν διαρροές, να μη λερωθεί το αυτοκίνητό μας. Ακόμη, τα φαγητά που χαλάνε εύκολα πρέπει να τα βάζουμε κοντά στον πάγο του ψυγείου, ενώ, αντίθετα, τα λαχανικά και τα φρούτα μακριά του για να μην «καούν» και τέλος μπορούμε να διατηρήσουμε τα φαγητά μας ζεστά περισσότερες ώρες, αν τυλίξουμε το δοχείο μεταφοράς τους με αλουμινόχαρτο και με μια χοντρή πετσέτα.

Για περιπτώσεις SΟS!
Επειδή μία εξόρμηση στη εξοχή κρύβει πάντοτε μικρούς ή μεγάλους κινδύνους, δεν παραλείπουμε ποτέ και για κανέναν λόγο να πάρουμε μαζί μας:

  • 1) Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
  • 2) Εντομοαπωθητικά
  • 3) Ενέσεις κορτιζόνης για πιθανή αλλεργία από διάφορα τσιμπήματα
  • 4) Αντηλιακά
  • 5) Καπέλα.

Επιπλέον συμβουλές για ευχάριστες στιγμές
Για να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας μπορούμε να πάρουμε μαζί:

  • Μπάλες
  • Ρακέτες
  • Επιτραπέζια παιχνίδια
  • Φορητό ραδιόφωνο ή φορητή τηλεόραση...
  • ...και φυσικά φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα για να απαθανατίσουμε αυτές τις ωραίες στιγμές μας.

Πώς ανάβουμε τη φωτιά
ια να ανάψει εύκολα η φωτιά μας, σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθεσία που θα επιλέξουμε. Αναλυτικότερα, διαλέγουμε ένα μέρος προστατευμένο από δυνατούς ανέμους και μακριά από δένδρα ή θάμνους, για την αποφυγή πυρκαγιάς και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Για προσάναμμα
Μαζεύουμε μικρά ξερά κλαδιά, ή ξερά φύλλα και χόρτα και φυσικά δεν κόβουμε ποτέ κλαδιά από υγιή δένδρα. Διαφορετικά, μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε μικρά κομμάτια από βαμβάκι, αφού πρώτα τα ποτίσουμε με κάποιου είδους εύφλεκτο υγρό.

Πώς στήνουμε τη φωτιά
Φτιάχνουμε στο κέντρο του χώρου στο οποίο θέλουμε να ανάψουμε τη φωτιά, ένα μικρό «στρώμα» από ξερά φύλλα και τοποθετούμε πάνω από το προσάναμμα μια μικρή πυραμίδα από μεγαλύτερα κλαδιά, αφήνοντας χώρο για να περνά ο αέρας.

Στη συνέχεια, και σε απόσταση απο την πυραμίδα, δημιουργούμε ένα τετράγωνο «τείχος» από μεγαλύτερα κλαδιά και ξύλα, γύρω από την πυραμίδα στο ίδιο ύψος με αυτήν, για να κόβει τον άνεμο και να διευκολύνει το άναμμα της φωτιάς και τέλος ενισχύουμε το τετράγωνο τείχος με μεγαλύτερα κλαδιά και ξύλα, φροντίζοντας να αφήσουμε ακάλυπτο το κέντρο πάνω από την πυραμίδα με το προσάναμμα.

Για να ανάψουμε εύκολα τη φωτιά
Αφού βάλουμε φωτιά στο προσάναμμα και το φυσήξουμε για να μη σβήσει, τη στιγμή που η φωτιά αρχίσει να φουντώνει, την ενισχύουμε σταδιακά με πιο μεγάλα ξύλα.

Πώς σβήνουμε με ασφάλεια τη φωτιά
Σβήνουμε αρχικά όσα περισσότερα ξύλα μπορούμε και ανακατεύουμε τα κάρβουνα και τη στάχτη με ένα μακρύ κλαδί.

Στη συνέχεια, βρέχουμε αργά τα κάρβουνα και τη στάχτη με νερό και αναδεύουμε και πάλι, ενώ, αν χρειαστεί, ρίχνουμε και άλλο νερό, μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η φωτιά μας έχει σβήσει οριστικά.

Δεν πρέπει ποτέ
Να χρησιμοποιούμε χλωρά ξύλα και κλαδιά, γιατί περιέχουν αρκετή ποσότητα χυμών, με αποτέλεσμα να ανάβουν δύσκολα και να δημιουργούν πολύ καπνό.

Να κόβουμε κλαδιά από υγιή δένδρα.

Να εγκαταλείπουμε τον χώρο που είχαμε πριν ανάψει φωτιά, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι η φωτιά έχει σβήσει εντελώς.

Να μη χρησιμοποιούμε απρόσεκτα ή με βιασύνη εύφλεκτα υλικά όπως βενζίνη, οινόπνευμα, υγρό για αναπτήρες κ.ά. κοντά στη φωτιά, γιατί μπορεί να προκληθούν πολύ εύκολα ατυχήματα.

Να μην αφήνουμε ποτέ τη φωτιά χωρίς επίβλεψη.

Σε ένα πικνίκ φροντίζουμε πάντα

1) Να έχουμε προμηθευτεί με την κατάλληλη ποσότητα τροφίμων και ποτών, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της παρέας.

2) Να συσκευάζουμε και να διατηρούμε κρύα, όλα τα τρόφιμα που μαγειρεύουμε, μέχρι να τα καταναλώσουμε.

3) Φροντίζουμε να έχουμε πάντα περίσσευμα πάγου.

4) Να τοποθετούμε τα φαγητά που περιέχουν αβγά, μαγιονέζα, καθώς κρέατα και σάλτσες, αμέσως μετά την παρασκευή τους, στο ψυγείο.

5) Να έχουμε βάλει από την προηγούμενη ημέρα στο ψυγείο του σπιτιού τα φαγητά του πικνίκ, γιατί το φορητό ψυγείο, θα χάσει πολύ από την απόδοσή του αν τα φαγητά δεν είναι ήδη κρύα.

Συμβουλή
Αν στο μέρος όπου θα κάνουμε πικνίκ υπάρχει κάποιο ρυάκι, μπορούμε θαυμάσια να βάλουμε για λίγο στο νερό του τα αναψυκτικά ή τα διάφορα ποτά μας. Το νερό θα τα παγώσει και έτσι θα κάνουμε και οικονομία στον πάγο. Ακόμη, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να λιώσουμε φυσικά φέτες τυριού, αν τις τοποθετήσουμε σε αλουμινόχαρτο και τις αφήσουμε για λίγη ώρα σε έναν βράχο, στον ήλιο.