Κυδώνια γεμιστά

09.04.2009
Παλατιανή συνταγή από την Κωνσταντινούπολη, την οποία φτιάχνω κάθε χρόνο αυτή την εποχή για να μπω λίγο στο γιορτινό κλίμα των ημερών που έρχονται. Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι, είναι μια πρόταση για κυρίως πιάτο, που θα το συνοδεύσετε με πατατούλες φούρνου.

Παλατιανή συνταγή από την Κωνσταντινούπολη, την οποία φτιάχνω κάθε χρόνο αυτή την εποχή για να μπω λίγο στο γιορτινό κλίμα των ημερών που έρχονται. Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι, είναι μια πρόταση για κυρίως πιάτο, που θα το συνοδεύσετε με πατατούλες φούρνου.

Εκτέλεση

1. Αφού πλύνετε τα κυδώνια, τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Κόβετε λίγο από το επάνω μέρος και το κρατάτε για καπάκι. Στη συνέχεια αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο την καρδιά τους και τα κουκούτσια και έπειτα σκάβετε με ένα κουτάλι αρκετή ποσότητα απο την ψίχα.

2. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Αφού προσθέσετε τα κουκουνάρια και τα καρυκεύματα, αφήνετε τη γέμιση για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά και στη συνέχεια την κατεβάζετε.

3. Τοποθετείτε τα κυδώνια σε ένα ταψί φούρνου και τα γεμίζετε με τον κιμά. Τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με λιωμένο βούτυρο και 1 φλιτζάνι τσαγιού καυτό νερό.

4. Ψήνετε τα κυδώνια στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 6 κυδώνια
  • 350 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
  • 50 γραμμάρια κουκουνάρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Κανέλα n Γαρίφαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι