Λαχανάκια βρυξελλών με κάστανα

27.11.2008
Σαλάτα, αλλά και πρώτο πιάτο

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
  • 400 γρ. κάστανα
  • 5-6 φρυγανιές
  • 4 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • αλάτι χοντρό

Τι κάνουμε:

Χαράζουμε την κορυφή από τα κάστανα και τα βράζουμε για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καθαρό νερό, βράζοντάς τα για άλλα 20 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα καθαρίζουμε από την εσωτερική τους φλούδα.

Καθαρίζουμε τα λαχανάκια, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά και τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Στο μεταξύ, σε ένα μπλέντερ τρίβουμε τη φρυγανιά και την ανακατεύουμε με 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό ταψάκι και το ψήνουμε για λίγο, ώστε να ροδίσει η φρυγανιά.

Λιώνουμε το υπόλοιπο ΒΙΤΑΜ σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανάκια, αφού τα έχουμε στραγγίσει καλά, μαζί με τα κάστανα για 2-3 λεπτά.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε τα λαχανάκια και τα κάστανα σε μία σαλατιέρα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ψημένη φρυγανιά και τα σερβίρουμε ζεστά.

Συμβουλή
Μπορούμε να σοτάρουμε στο τηγάνι μπέικον ψιλοκομμένο και μετά να προσθέσουμε τα λαχανάκια και τα κάστανα για μια διαφορετική γεύση.

Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.