Συνταγή για panzanella με dressing καρπουζιού

12.06.2022
Συνταγή για panzanella με dressing καρπουζιού
Μια ελαφριά και δροσερή επιλογή συνοδευτικού ή ελαφριού γεύματος

Είτε σκέτο είτε με αλάτι, το φρέσκο ​​καρπούζι ξυπνά αναμνήσεις καλοκαιριού. Το κατακόκκινο καρπούζι προσθέτει στην κλασική panzanella μια ισορροπημένη γλύκα.

Λιγκουίνι γαρίδας με βότανα, καλαμπόκι και ρόκα

Δες παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις αυτό το πιάτο:

Συστατικά
Για το dressing:
½ κιλό καρπούζι με φλούδα, χωρίς τα σπόρια
¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
Αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και τριμμένες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
1 ½ κουταλάκι του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα:
½ καρβέλι τσιαμπάτα μιας ημέρας, κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού
¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
2 κιλά καρπούζι, χωρίς τη φλούδα, σε κομμάτια
3 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 μεσαίο αγγούρι κομμένο σε φέτες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
½ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση
Φτιάξε το dressing:
Χρησιμοποιώντας ένα χοντρό τρίφτη σε ένα μεσαίο μπολ, τρίψε τη σάρκα του καρπουζιού και στη συνέχεια ξεφλούδισε, τρίβοντας τη φλούδα μέχρι το δέρμα. (Θα πρέπει να έχεις περίπου 1 φλιτζάνι τριμμένο καρπούζι.) Πέταξε τη σφριγηλή φλούδα. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι της ζάχαρης και του αλατιού. Άφησε το μείγμα να καθίσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Πρόσθεσε το σκόρδο, τη μουστάρδα, τα φύλλα θυμαριού, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το αλεσμένο μαύρο πιπέρι, το ξύδι και το λάδι. Χτύπησε ή μετάφερε σε βάζο, σκέπασε και ανακίνησε δυνατά. Το dressing κάνει 2 φλιτζάνια και διατηρείται στο ψυγείο έως και 1 εβδομάδα. Ανακίνησε πριν τη χρήση.

Φτιάξε τη σαλάτα: Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μικρό ταψί, ρίξε το ψωμί σε κύβους, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και το θαλασσινό αλάτι μαζί. Άπλωσε σε μονή στρώση και ψήσε για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, ανακάτεψε το καρπούζι, τις ντομάτες, το αγγούρι και το κόκκινο κρεμμύδι. Στράγγιξε τα περιττά υγρά πριν προσθέσεις τους κύβους του φρυγανισμένου ψωμιού και τον μισό βασιλικό. Πρόσθεσε 1/4 φλιτζάνι από το dressing και αλατοπιπεέρωσε. Μοίρασε σε μεμονωμένα μπολ αν θέλεις. Από πάνω ρίξε θρυμματισμένη φέτα, τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και πρόσθεσε με κουτάλι επιπλέον dressing.