Η συνταγή για αντίστροφα ψημένη μπριζόλα, ιδανική για τη γιορτή του πατέρα

18.06.2022
Η συνταγή για αντίστροφα ψημένη μπριζόλα, ιδανική για τη γιορτή του πατέρα
Για τον μπαμπά που τα έχει όλα, φτιάξε του ένα γεύμα που δεν θα ξεχάσει εύκολα

Στη φετινή γιορτή του πατέρα, παράλειψε το ουίσκι, τα σετ ξυρίσματος, τα μπλουζάκια, τις κούπες και τις γραβάτες για ένα δώρο που δεν θα πιάνει χώρο στη ντουλάπα: ένα γεύμα τόσο νόστιμο που δεν θα θέλει να κάνει αστεία ανάμεσα στις μπουκιές του: Μια μπριζόλα αντίστροφα ψημένη.

Το αντίστροφο ψήσιμο είναι μια τεχνική ψησίματος για τις μπριζόλες που εξασφαλίζει μια απολαυστική κρούστα και ένα ροδαλό κέντρο που είναι τέλεια ψημένο στον επιθυμητό βαθμό ψησίματος. Αυτή η εξαιρετική μέθοδος ψησίματος συνδυάζει το χαμηλό και αργό μαγείρεμα του παραδοσιακού μπάρμπεκιου με την υψηλή θερμική απανθράκωση που γίνεται στα ψητοπωλεία.

Πώς να ψήσεις την τέλεια μπριζόλα, σύμφωνα με έναν επαγγελματία σεφ

Συστατικά
1 μεγάλο ή 2 μικρά κομμάτια ξύλου (όπως βελανιδιά) ή 1 1/2 φλιτζάνι ροκανίδια
Λάδι Canola, για το λίπανση της σχάρας του grill
1 μπριζόλα tri-tip
Χοντρό kosher ή θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Κρεμμύδι ή σκόρδο σε κόκκους (ή και τα δύο)

Εκτέλεση
Εάν χρησιμοποιείς ροκανίδια, μούλιασε τα σε νερό για 30 λεπτά. Ρύθμισε τη σχάρα σου για έμμεσο ψήσιμο και ζέστανε στους 100 βαθμούς. Καθάρισε και λάδωσε τη σχάρα του grill. Αφαίρεσε τη μπριζόλα από το ψυγείο, αλατοπιπέρωσε γενναιόδωρα και πρόσθεσε κρεμμύδι ή σκόρδο (ή και τα δύο) από όλες τις πλευρές.

Τοποθέτησε τη μπριζόλα με την παχιά πλευρά προς τα πάνω, στη σχάρα του grill μακριά από τη φωτιά. Αν μούσκεψες ροκανίδια, στράγγιξε τα. Εάν χρησιμοποιείς σχάρα με κάρβουνα, πρόσθεσε τα κομμάτια στα κάρβουνα. Εάν χρησιμοποιείς ψησταριά αερίου, τοποθέτησε τα κομμάτια ξύλου κάτω από τη σχάρα πάνω από έναν από τους καυστήρες. Ψήσε έμμεσα τη μπριζόλα για περίπου 30 λεπτά. Μετάφερε την σε μια πιατέλα και άφησε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά ή για 1 ώρα.

Λίγο πριν σερβίρεις, ζέστανε τη σχάρα σου σε υψηλή θερμοκρασία. Σε μια σχάρα με κάρβουνα, βάλε τα κάρβουνα σε ένα ανάχωμα στο κέντρο της ψησταριάς, προσθέτοντας φρέσκα κάρβουνα όπως χρειάζεται. Άφησε τα νέα κάρβουνα να καούν μέχρι να πάρουν κόκκινο χρώμα. Σε μια σχάρα υγραερίου, απλώς ρύθμισε τους καυστήρες ψηλά.

Βάλε ξανά τη μπριζόλα στη σχάρα απευθείας πάνω από τη φωτιά, με την πλευρά του λίπους προς τα πάνω. Ψήσε μέχρι το πάνω και το κάτω μέρος να τσιτσιρίσουν, να κάνουν κρούστα, γυρίζοντας με λαβίδες για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μετάφερε την σε ένα ξύλο κοπής και κόψε σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Σέρβιρε αμέσως, όσο η μπριζόλα είναι ακόμα ζεστή.