Λεμονάτη χτυπημένη φέτα με κρεμμύδι

25.06.2022
Λεμονάτη χτυπημένη φέτα με κρεμμύδι
Ένα άκρως απολαυστικό και αρωματικό συνοδευτικό που θα λατρέψεις

Ένα γύρισμα στον επεξεργαστή τροφίμων και λίγο ελαιόλαδο και ανθότυρο μετατρέπουν τη φέτα από εύθρυπτη και χοντρή σε αέρινη και εύκολη να απλωθεί. Παρόλο που είναι υπέροχη από μόνη της, για μια καπνιστή γλύκα που την κάνει ξεχωριστή, αρωμάτισε το ντιπ με κρεμμύδια που έχουν «καεί» στο φούρνο. Σέρβιρε με τσιπς πίτας ή βουτυρένια κράκερ, και μπορείς να προσθέσεις ψημένα ντοματίνια και λίγο μέλι.

Κεφτεδάκια τηγανιού με ροδάκινα, βασιλικό και λάιμ

Συστατικά
1½ λεμόνια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια, κομμένα στη μέση
⅓ φλιτζάνι συν 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300γρ. τυρί φέτα, σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 2½ με 3 φλιτζάνια)
110γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου, ή πηχτή κρέμα
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα
¼ κουταλάκι του γλυκού καγιέν, συν περισσότερο για γαρνίρισμα
1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό

Εκτέλεση
Βήμα 1
Ζέστανε το φούρνο και στρώσε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Στύψε 1 ολόκληρο λεμόνι για να πάρεις 3 κουταλιές της σούπας χυμό και άφησε το στην άκρη. Κόψε το υπόλοιπο ½ λεμόνι σε 3 με 4 λεπτές φέτες.

Βήμα 2
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε τις φέτες λεμονιού, το κρεμμύδι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τοποθέτησε σε λαδόκολλα και ψήσε μέχρι να μαυρίσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά, 7 έως 9 λεπτά για τα κρεμμύδια και άλλα περίπου 5 λεπτά για τις φέτες λεμονιού. Μετάφερε σε ξύλο κοπής να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 3
Σε έναν πολυκόφτη, πρόσθεσε τη φέτα, το τυρί κρέμα, το υπόλοιπο ⅓ φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον κρατημένο χυμό λεμονιού, το μαύρο πιπέρι, το καγιέν και το ζεστό νερό. Πολτοποίησε μέχρι να γίνει πολύ λείο και, στη συνέχεια, πρόσθεσε σχεδόν όλα τα κρεμμύδια. Πασπάλισε, αφήνοντας μερικά χοντρά κομμάτια κρεμμυδιού. Πρόσθεσε λεμόνι, προσαρμόζοντας όσο χρειάζεται.

Βήμα 4
Μετάφερε σε ένα μπολ και μετά γαρνίρισε με καμένες φέτες λεμονιού, το κρατημένο κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι και μια πρέζα καγιέν.