Σαλάτα σολομού και κουσκούς με dressing αγγουριού-φέτας: Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις

15.05.2022
Σαλάτα σολομού και κουσκούς με dressing αγγουριού-φέτας: Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις
Ένα τέλειο ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα ή απολαυστικό συνοδευτικό

Το dressing σε αυτήν τη συνταγή είναι εμπνευσμένο από το dressing ενός περσικού συνοδευτικού με αγγούρι και γιαούρτι. Εδώ, το πηχτό γιαούρτι συνδυάζεται με φρέσκα μυρωδικά, πικάντικη φέτα και τραγανά περσικά αγγούρια. Το ξεφλούδισμα του σολομού στη σαλάτα τον κατανέμει ομοιόμορφα και είναι μια ωραία εναλλακτική για να σερβίρεις ένα φιλέτο για δείπνο. Η σαλάτα που έχει απομείνει μπορείς να την απολαύσεις κρύα για μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα, φρεσκαρισμένη με στύψιμο από χυμό λάιμ και περισσότερα φρέσκα βότανα.

Συστατικά
3 φιλέτα σολομού με χωρίς πέτσα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
2 λάιμ, 1 μισοκομμένο και 1 ξεφλουδισμένο και χυμωμένο
1 ½ φλιτζάνι κουσκούς
1 ½ φλιτζάνι baby ρόκα
1 φλιτζάνι παχύρρευστο, πλήρες γιαούρτι
½ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
¼ συσκευασμένο φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός, φύλλα κόλιανδρου ή άνηθου και τρυφερά κοτσάνια, χοντροκομμένα
¼ συσκευασμένο φλιτζάνι φύλλα φρέσκιας μέντας και τρυφερά κοτσάνια, χοντροκομμένα
1 περσικό αγγούρι, κομμένο σε κύβους
2 κρεμμύδια, ανοιχτό πράσινο και λευκά μέρη κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στο κέντρο ενός ταψιού, τοποθέτησε τη φλούδα σολομού προς τα κάτω. Στέγνωσε τον σολομό και στη συνέχεια άλειψε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αλατοπιπέρωσε, πρόσθεσε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Άλειψε 1 από τα μισά λάιμ με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια τοποθέτησε την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στη γωνία.

Ψήσε τον σολομό στην κεντρική σχάρα μέχρι να γίνει αδιαφανής εξωτερικά και ανοιχτό ροζ στο κέντρο, περίπου 18 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσει ελαφρώς.
Όσο ψήνεται ο σολομός, φτιάψε το κουσκούς: Σε μια κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, φρυγάνισε το κουσκούς, ξεσκέπαστο, ανακατεύοντας μέχρι να μυρίσει, περίπου 3 με 4 λεπτά.

Πρόσθεσε 3 φλιτζάνια νερό, αλάτισε, σκέπασε και άφησε να πάρει μια βράση. Μείωσε τη φωτιά για να διατηρήσεις ένα ενεργό βράσιμο και μετά μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσει το κουσκούς και να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, για 8 με 10 λεπτά. Στράγγιξε το κουσκούς και στη συνέχεια ρίξε ελαιόλαδο, ανακατεύοντας για να καλυφθεί. Ρίξε μέσα τη ρόκα, αφήνοντάς τη να μαραθεί. Άφησε στο νεροχύτη να κρυώσει ελαφρώς όσο φτιάχνεις το dressing.

Ετοίμασε το dressing: Σε ένα μπολ σερβιρίσματος, ανακάτεψε το γιαούρτι με 1/4 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου και το ξύσμα και το χυμό από 1 λάιμ και στη συνέχεια ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, συν 1/4 φλιτζάνι φέτα, τα περισσότερα μυρωδικά (κρατώντας μερικά για γαρνίρισμα) και το αγγούρι. Ανακάτεψε για να ενωθούν και μετά αλατοπιπέρωσε για γεύση.

Πρόσθεσε το μαγειρεμένο κουσκούς και τη ρόκα στο μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας να ενωθούν. Αφαίρεσε τον σολομό και στη συνέχεια ξεφλούδισε με ένα πιρούνι. Πρόοσθεσε τον μισό σολομό στο κουσκούς ανακατεύοντάς τον. Τοποθέτησε από πάνω τον υπόλοιπο σολομό, στύψε το λάιμ πάνω από το πιάτο και μετά γαρνίρισε με το κρεμμύδι, την υπόλοιπη φέτα, τον μαϊντανό και το δυόσμο. Κόψε στα τέταρτα το υπόλοιπο λάιμ και το σέρβιρε στο πλάι.