Ομελέτα πατάτας: Η τέλεια συνταγή για το πρωινό της Κυριακής

14.05.2022
Ομελέτα πατάτας: Η τέλεια συνταγή για το πρωινό της Κυριακής
Ένα λαχταριστό πιάτο που ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά και θυμίζει ισπανική τορτίγια

Αυτή η συνταγή, προσαρμοσμένη από το βιβλίο μαγειρικής «The Family Meal: Home Cooking With Ferran Adrià», είναι μια μελέτη στην απλότητα. Ο σεφ του El Bulli, του διάσημου ισπανικού εστιατορίου, κ. Adrià δημιούργησε μια ομελέτα που θυμίζει ισπανική τορτίγια χρησιμοποιώντας μόνο αυγά, πατατάκια και ελαιόλαδο.

Όπως με κάθε συνταγή που απαιτεί λίγα μόνο υλικά, η ποιότητα έχει πραγματικά σημασία εδώ, γι' αυτό επίλεξε τα καλύτερα πατατάκια, το καλύτερο ελαιόλαδο και τα πιο φρέσκα αυγά.

Συστατικά
12 μεγάλα αυγά
Περίπου 6 φλιτζάνια πατατάκια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σπάσε τα αυγά σε ένα μέτριο μπολ και χτύπησε δυνατά μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ανοιχτό χρώμα, περίπου 4 λεπτά. Πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζέστανε σε μέτρια θερμοκρασία.

Πρόσθεσε τα πατατάκια στα αυγά. Χρησιμοποιώντας μια πλαστική σπάτουλα, δίπλωσε απαλά μερικές φορές για να βεβαιωθείς ότι τα πατατάκια είναι επικαλυμμένα. Άφησε τα πατατάκια να μουλιάσουν για 1 λεπτό.

Ρίξε το μείγμα στο τηγάνι, χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα για να απλώσεις τις πατάτες σε μια ομοιόμορφη στρώση και μετά για να χαλαρώσεις την ομελέτα από τα πλαϊνά του τηγανιού.

Αφού το κάτω μέρος της ομελέτας έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί - μετά βίας θα πάρει χρώμα, αλλά το πάνω μέρος δεν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς - 3 έως 4 λεπτά, κάλυψε την ομελέτα με ένα ανάποδο πιάτο ή ένα μεγάλο, επίπεδο καπάκι. Κρατώντας το ένα χέρι ίσια στο πιάτο και κρατώντας το τηγάνι από τη λαβή του, αναποδογύρισε απαλά την ομελέτα για να την απελευθερώσεις στο πιάτο.

Πρόσθεσε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο τηγάνι, στη συνέχεια σύρε προσεκτικά την ομελέτα από το πιάτο, άψητη προς τα κάτω, στο τηγάνι και μαγείρεψε για περίπου 2 λεπτά. Σύρε την ομελέτα σε ένα πιάτο, κόψε σε φέτες και σέρβιρε αμέσως.