Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε 10 λεπτά για την 25η Μαρτίου

23.03.2022
Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε 10 λεπτά για την 25η Μαρτίου
Πλησιάζει η ανοιξιάτικη εθνική μας γιορτή και για όσους θέλουν να τιμήσουν την ξεχωριστή διατροφική παράδοση που τη συντροφεύει, αλλά διστάζουν γιατί "δεν το έχουν ξανακάνει", εμείς προσφέρουμε την καλύτερη ιδέα.

Έρχεται η 25η Μαρτίου και μαζί με αυτή οι παρελάσεις, η αργία και ο... μπακαλιάρος σκοδαλιά. Πρόκειται για το κατεξοχήν παραδοσιακό φαγητό της εαρινής μας εθνικής επετείου, που "πέφτει" πάντα μέσα στη Σαρακοστή.

"Μα το ψάρι -κανονικά- δεν επιτρέπεται τη Σαρακοστή", θα σκεφτεί κανείς. Και όντως, έτσι είναι. Η 25η Μαρτίου, όμως, συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και αυτή είναι η δεύτερη μέρα που "σπάει" τη νηστεία και επιτρέπει το ψάρι. Για την ιστορία, η άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων, γνωστή και ως "η Κυριακή που τρων τα ψάρια", από τα κάλαντα του Λάζαρου.

Αν είσαι από αυτούς που τρομάζουν στο άκουσμα και μόνο αυτού του φαγητού, ως προς την παρασκευή του, τουλάχιστον, τότε ο Τάσος Αντωνίου έχει την καλύτερη λύση.

Μέσα από το site του mamapeinao.gr μοιραζόμαστε μία από τις πιο απλές συνταγές που έχουμε δει, που, όμως προϋποθέτει ότι ο μπακαλιάρος είναι ήδη ξαλμυρισμένος, διαδικασία που έχουμε ήδη μοιραστεί.

Εφόσον, λοιπόν, είσαι εντάξει ως προς αυτό το κομμάτι, ιδού η συνταγή του Τάσου για ένα πιάτο ξεχωριστό.

Υλικά

Για το κουρκούτι:

  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350 ml μπίρα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά:

  • 150 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
  • 1/4 φλιτζ. λευκά αμύγδαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι λευκό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι

Για το τηγάνισμα:

  • 1 φύλλο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο ή φιλέτο μπακαλιάρου δείτε τις σημειώσεις
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε με το σύρμα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι, μπύρα και παγάκια που θα βοηθήσουν να δέσει το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη ή στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σκορδαλιά.

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά:

  • Σε μπολ μουλιάζουμε μπαγιάτικο ψωμί. Στη συνέχεια το πιέζουμε να στραγγίξει καλά και το τοποθετούμε στο μούλτι. Προσθέτουμε αμύγδαλα, σκόρδο, αλάτι, χυμό λεμονιού και χτυπάμε να λιώσουν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Χτυπάμε τη σκορδαλιά μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί αραίωση, προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο:

  • Μια με δυο μέρες πριν τον μαγειρέψουμε τον έχουμε ξαλμυρίσει,όπως είπαμε. Κατόπιν τον στεγνώνουμε πολυ καλά με χαρτί κουζίνας. Με μαχαίρι ξύνουμε την πέτσα του για τυχόν λέπια.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει κάψει καλά.
  • Αλευρώνουμε καλά ένα ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου. Θα βοηθήσει να σταθεί το κουρκούτι στο ψάρι. Στη συνέχεια βουτάμε καλά τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι. Βάζουμε το ψάρι στο λάδι και το αφήνουμε να τηγανιστεί και να πάρει τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το γυρνάμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
  • Όταν σχηματίσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και από τις δυο πλευρές, το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλο το ψάρι.
  • Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο σε πιάτο. Συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και λίγο λεμόνι.