Πολίτικοι ντολμάδες γιαλαντζί με βύσσινο

28.02.2017

Υλικά:

• 80 αμπελόφυλλα λεπτά

• 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι

• 80 βύσσινα κομπόστα χωρίς κουκούτσι

• 3 κουτ. σούπας φέτα τριμμένη

• 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

• 1/2 φλιτζάνι μέντα φρέσκια ψιλοκομμένη

• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

• 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

• 2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στο τρίφτη

• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

• 1 λεμόνι (τον χυμό του)

• 1-2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια

• 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

• 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

• 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο

• αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση:

Πλένουμε το ρύζι με μπόλικο κρύο νερό αρκετά ώστε να φύγει το άμυλό του. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι στραγγισμένο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τη φέτα, τον μαϊντανό, τη μέντα και το κουκουνάρι. Μοιράζουμε τη γέμιση μέσα στα αμπελόφυλλα, προσθέτουμε στο καθένα από ένα βύσσινο κομμένο στα δυο και τα τυλίγουμε σε ντολμαδάκια ιδίου μεγέθους. Τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα τα μπαστουνάκια των καρότων σχηματίζοντας μια βάση πάνω στην οποία θα ακουμπήσουμε κυκλικά τους ντολμάδες για να μην κολλήσουν. Σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο (κι αν θέλουμε τοποθετούμε ένα μεγάλο πλυμένο βότσαλο) έτσι ώστε να μην κινούνται οι ντολμάδες κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι νερό ζεστό, και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προς το τέλος, περιχύνουμε το φαγητό με τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.