3 διαφορετικές ταραμοσαλάτες & τα μυστικά τους

25.02.2017
Η ταραμοσαλάτα κλασικά φτιάχνεται με την προσθήκη πατάτας ή ψωμιού, έτσι τουλάχιστον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μέχρι που δοκιμάσαμε τρεις εξίσου νόστιμες και ιδιαίτερες παραλλαγές.

Το αβοκάντο και η αγκινάρα ταιριάζουν τέλεια με τον ταραμά - όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται αυτό ενώ η ταραμοσαλάτα μπορεί να γίνει και δίχως την προσθήκη άλλου βασικού υλικού, μόνο με λαδάκι, κρεμμύδι και λεμόνι. Το μόνο που αλλάζει είναι η τεχνική. Μάθε περισσότερα στη συνέχεια του άρθρου μας.

Κι επειδή μπορεί να είσαι παραδισιακός τύπος σου υπενθυμίζουμε συνταγές και συμβουλές για ταραμοσαλάτα παραδοσιακή. Με ταραμοσαλάτα διαφορετική ή κλασική ανάλογα με τα γούστα, όπως και να έχει σου ευχόμαστε καλά κούλουμα!

Μερικές συμβουλές για αρχή: Ισχύουν για κάθε ταραμοσαλάτα

* Ο ταραμάς θέλει καλό χτύπημα από την αρχή

* Ανθέλεις να μην αισθάνεσαι καν τα αυγά του ταραμά χτύπα τα υλικά στο μίξερ, αλλιώς αν σου αρέσει το κριτσανιστό αποτέλεσμα και το γουδί κάνει δουλίτσα.

* Αν η ταραμοσαλάτα σου κόψει, πρόσθεσε νεράκι και συνέχισε το χτύπημα

* Το κρεμμύδι σε κάθε συνταγή μπορεί ν΄αντικατασταθεί με το πράσσο, αν το προτιμάς

* Λέμε ναι στο λευκό ταραμά αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κόκκινο, όλα είναι θέμα γούστου.

(Τα μυστικά της σπιτικής ταραμοσαλάτας μπορείς να τα βρεις και σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ)

Αβοκάντο στην ταραμοσαλάτα; Κι όμως...

Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο: Θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα

Τι πρέπει να προσέξεις:

* Το αβοκάντο μαυρίζει οπότε καθάρισέ το λίγο πριν το προσθέσεις στο μείγμα κι όχι νωρίτερα.

* Το φρούτο είναι αρκετά λιπαρό οπότε η ταραμοσαλάτα μας δε χρειάζεται πολύ λάδι.

* Προσοχή στο αλάτι, ο ταραμάς είναι ήδη αλμυρός.

* Λίγο λεμονάκι στο αβοκάντο θα βοηθήσει να μη μαυρίσει

Η συνταγή:

Υλικά

2-3 μεγάλες κουταλιές της σούπας ταραμά (κατά προτίμηση λευκό)

2 αβοκάντο (όχι άγουρα αλλά σχετικά ώριμα)

3 κουταλιές λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο)

Χυμός από 2 μέτρια λεμόνια

1 μέτριο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στο μπλέντερ ή το μούλτι τον ταραμά με το μισό λεμόνι και το κρεμμύδι σε κομμάτια μέχρι να πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια κι ενώ το μείγμα έχει ήδη πολτοποιηθεί, καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο και το προσθέτουμε κι αυτό. Βάζουμε το λαδάκι, το υπόλοιπο λεμόνι και αλέθουμε ξανά. Η ταραμοσαλάτα είναι έτοιμη κι απολαυστική.

Ταραμοσαλάτα με αγκινάρα

Κι αυτός ο συνδιασμός όσο αταίριαστος κι αν σου ακούγεται, είναι άκρως γευστικός. Τόλμησέ το κι όλοι θα σε ρωτούν το μυστικό συστατικό που κάνει την ταραμοσαλάτα σου τόσο νόστιμη και απολαυστική, με τέλεια υφή.

Υλικά

150 γραμμάρια ταραμάς κατά προτίμηση λευκός

300 γραμμάρια αγκινάρες καταψυγμένες

Χυμός από 2 λεμόνια

μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι

πιπέρι

Εκτέλεση

Bράζουμε τις αγκινάρες σε χαμηλή φωτιά και με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Λιώνουμε σε μεγάλο μπλέντερ το κρεμμύδι μαζί με τον χυμό του ενός λεμονιού και τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου. Προσθέτουμε τον ταραμά και την αγκινάρα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να θυμίζει μους. Aν υπάρχουν κομμάτια από την αγκινάρα που «κρατάνε», περνάμε το μείγμα από μια σήτα λεπτή με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι και ξαναχτυπάμε το μείγμα για 1 λεπτό ακόμη. Δοκιμάζουμε την ταραμοσαλάτα και προσθέτουμε πιπέρι, λεμόνι και λάδι σύμφωνα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Κι αν προτιμάς την κλασική αλλά θα ήθελες πιο διαιτητικής της εκδοχή χωρίς ψωμί και πατάτα, τσέκαρε την επόμενη συνταγή. Ταραμάς, λαδάκι και λεμονάκι χωρίς πρόσθετα.

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί ή πατάτα

Υλικά

150 γραμ. λευκό ταραμά

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

450 ? 500 ml ελαιόλαδο

2-2½ λεμόνια, τον χυμό

Εκτέλεση

Σε μίξερ πολτοποιούμε το κρεμμύδι μαζί με το λεμόνι και τον ταραμά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, με την ίδια τεχνική που κάνουμε μαγιονέζα, σταγόνα - σταγόνα πολύ σχολαστικά. Αφήνουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, για τουλάχιστον 2 ώρες κι είναι έτοιμη.

(Τη συνταγή τη βρήκαμε στο www.pandespani.com)