Κρεμμυδόπιτα με απάκι

19.03.2011

Yλικά

  • 2 φύλλα χωριάτικα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γραβιέρα παλαιωμένη τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 300 γρ. απάκι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας μαυροκούκι

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το περνάμε από το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι για 5 λεπτά και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αβγά, αλάτι, πιπέρι, το απάκι, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε μέσα το ένα χωριάτικο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση από το τηγάνι και την απλώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά επιπλέον.

Tip: Αντί για απάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινές παντσέτες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα τις μαρινάρουμε σε κρασί, θα τις κόψουμε σε μπουκιές και στη συνέχεια θα τις περάσουμε από το τηγάνι.