Μυζηθρόπιτα νεράτη

18.05.2011

Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 50 γρ. μαγιά φρέσκια
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2½ ποτήρια γάλα φρέσκο χλιαρό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 800 γρ. ξινομυζήθρα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα περγαμόντο για το σερβίρισμα

Eκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το αλεύρι σιγά σιγά. Τέλος, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και το βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και παίρνουμε ποσότητα ζύμης όσο ένα μανταρίνι. Ανοίγουμε με το δάχτυλό μας μία λακκουβίτσα στο κέντρο, βάζουμε λίγη ξινομυζήθρα και κλείνουμε. Βρέχουμε πάλι τα χέρια μας με νερό και την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας. Κατόπιν, βάζουμε τις μπάλες στο τηγάνι και τις πιέζουμε λίγο στο κέντρο τους ώστε να απλωθούν. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρυσό χρώμα. Σερβίρονται ζεστές και συνοδεύονται με μαρμελάδα περγαμόντο.

Tip: Αντί για μαρμελάδα περγαμόντο, μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα νεράντζι ή περγαμόντο αναμειγνύοντας 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, 3 κουτ. σούπας χυμό από νεράντζι ή περγαμόντο, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.