Μελιτζάνες γεμιστές

09.10.2008
Της εποχής!

Τι έχουμε:

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κύβο KNORR Αγρόκηπος Μεσογειακά Μυρωδικά και ελαιόλαδο Άλτις
  • 250 γραμ. τομάτα από τον τρίφτη
  • 2 φλιτζ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 ποτηράκι κρασί, κόκκινο
  • 1 φλιτζ. νερό, ζεστό
  • 2 κρεμμύδια
  • 3-4 μανιτάρια
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ, για το άλειμμα του ταψιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 2 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέσα σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό, ώστε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν, τις βγάζουμε από το νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό από το κέντρο τους, δημιουργώντας μία λακκουβίτσα.

Οσο εσωτερικό αφαιρέσουμε από τις μελιτζάνες, το τρίβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας, την τομάτα, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον κύβο KNORR Αγρόκηπος Μεσογειακά Μυρωδικά και ελαιόλαδο Άλτις, το νερό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ρύζι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε έως ότου σωθούν τα υγρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με το ΒΙΤΑΜ και βάζουμε τις μελιτζάνες. Γεμίζουμε τις λακκουβίτσες από τις μελιτζάνες με το μείγμα του ρυζιού.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1/2 ώρα.

Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, προσθέτουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα το τυρί και ψήνουμε, έως ότου γκρατιναριστεί.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τις σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλή
Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους.

Το κατάλληλο κρασί Μerlot.