Πένες αλ φόρνο

23.10.2008
Με την κλασική σάλτσα μπολονέζ!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο ζυμαρικά πένες
  • 250 γραμ. έμενταλ, τριμμένο
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς

Για τη σάλτσα μπολονέζ:

  • 400 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 6-7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλάκι ντοματοπελτέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 3 φλιτζ. γάλα
  • 3 κουταλιές αλεύρι, για όλες τις χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για το άλειμμα του ταψιού

Για το γαρνίρισμα:

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • παρμεζάνα, τριμμένη

Τι κάνουμε:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά έως ότου ασπρίσει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, το μπέικον και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3 φλιτζάνια νερό, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 35-40 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ:

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ζεσταμένο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου δέσει η μπεσαμέλ και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι, τις πένες και τις βράζουμε για 4-5 λεπτά. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και βάζουμε τις μισές σε ένα ταψί αλειμμένο με το λάδι. Τις καλύπτουμε με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε τις υπόλοιπες πένες.

Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το έμενταλ και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρουμε σε κομμάτια πασπαλίζοντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο και παρμεζάνα τριμμένη.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα μπολονέζ στη μύτη από το κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο.

Το κατάλληλο κρασί Νεμέα φρέσκια.