Πώς να αποθηκεύσεις τις μπανάνες για να μην μαυρίζουν

11.05.2022
Πώς να αποθηκεύσεις τις μπανάνες για να μην μαυρίζουν
Ανάλογα με την ωρίμανση τους, οι μπανάνες θα διαρκέσουν από δύο έως έξι ημέρες

Οι μπανάνες είναι το γεμάτο κάλιο φρούτο που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, αλλά μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικές. Μπορούν να μελανιάσουν ή να ωριμάσουν πολύ γρήγορα ή να μην ωριμάσουν αρκετά γρήγορα. Όπως τα αβοκάντο, οι μπανάνες έχουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα και υπάρχουν τρόποι αποθήκευσης για να έχεις κάποιον έλεγχο στη διαδικασία ωρίμανσης τους και για να διατηρηθούν φρέσκες και νόστιμες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πώς να αποθηκεύσεις τα κρεμμύδια για να μην μυρίζει το ψυγείο σου

Πώς να αποθηκεύσεις τις μπανάνες
Ανάλογα με την ωρίμανση τους όταν αγοράζονται, οι μπανάνες θα διαρκέσουν από δύο έως έξι ημέρες
. Εάν έχεις πάντα μπανάνες στην κουζίνα σου, αξίζει να επενδύσεις σε μια θήκη με γάντζο. Το κρέμασμα των φρούτων εξαλείφει την πιθανότητα για μώλωπες, κάτι που συμβαίνει όταν οι μπανάνες βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσεις να κρατήσεις τα φρούτα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς η θερμότητα από τον ήλιο μπορεί να τα κάνει να ωριμάσουν γρήγορα.

Όπως συμβαίνει με πολλά φρούτα, η ψύξη και η κατάψυξη μπορούν να παρατείνουν τη ζωή της μπανάνας. Ωστόσο, εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο και επιστρέψεις στο σπίτι και βρεις ένα μάτσο μαυρισμένες μπανάνες στον πάγκο σου, υπάρχει πάντα μια απάντηση: μπανανόψωμο.

Πώς να αποθηκεύσεις τις κομμένες μπανάνες
Οι κομμένες μπανάνες αποχρωματίζονται γρήγορα, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγεις να τις κόψεις μέχρι να είσαι έτοιμη να τις φας. Ωστόσο, αν τις ραντίσετε με λίγο χυμό λεμονιού, θα μειωθούν τα επίπεδα του pH και θα μειωθεί το μαύρισμα. Ακολουθώντας το κόλπο με το λεμόνι, βάλς τις στο ψυγείο είτε τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη είτε σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα αποθήκευσης τροφίμων. Αποθηκευμένες με αυτόν τον τρόπο, οι κομμένες μπανάνες μπορούν να παραμείνουν φρέσκες για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Μπορείς να αποθηκεύσεις τις μπανάνες στο ψυγείο;
Ναι, μπορείς οπωσδήποτε να αποθηκεύσεις τις μπανάνες στο ψυγείο. Απλώς έχε κατά νου ότι το δροσερό, ξηρό κλίμα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, γι' αυτό και οι μπανάνες δεν διατηρούνται στο ψυγείο στο σούπερ μάρκετ. Με άλλα λόγια, αν βάλεις πράσινες, άγουρες μπανάνες στο ψυγείο, είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι.

Μια καλή συμβουλή που πρέπει να θυμάσαι είναι να τοποθετείς τις μπανάνες στο ψυγείο μόνο όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης. Μόλις μπουν οι μπανάνες στο ψυγείο, έχεις λίγες μέρες για να τις απολαύσεις τα φρούτα πριν αρχίσουν να μαυρίζουν.

Μπορείς να παγώσεις τις μπανάνες;
Ναι, μπορείς να καταψύξεις τις μπανάνες, και πρέπει! Χτύπησε κατεψυγμένες μπανάνες στο blender και θα έχεις ένα γλυκό, κρεμώδες αποτέλεσμα—ιδανικό για τη βάση ενός smoothie ή για να τις φάς μόνες τους ως ένα είδος παγωτού μπανάνας. Απλώς φρόντισε να περιμένεις μέχρι να ωριμάσουν τελείως οι μπανάνες πριν τις καταψύξεις, καθώς το κρύο της κατάψυξης θα σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης της μπανάνας. Είναι καλύτερο να ξεφλουδίσεις και να κόψεις τις μπανάνες σε φέτες πριν τις καταψύξεις, ώστε να είναι εύκολο να τις δουλέψεις όταν είσαι έτοιμη να τις χρησιμοποιήσεις.

Για να παγώσεις τις μπανάνες, άπλωσε τις φέτες σε ένα στρωμένο με λαδόκολλα και βάλε τις στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν (δεν θα πάρει πολύ), μετάφερε τις σε ένα κλειστό δοχείο ή πλαστική σακούλα. Αυτό το βήμα, αν και δεν είναι εντελώς απαραίτητο, θα εμποδίσει τις φέτες της μπανάνας να κολλήσουν μεταξύ τους και να σχηματίσουν μια μάζα.