Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να πετάξεις περισσεύματα από τρόφιμα

19.05.2022
Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να πετάξεις περισσεύματα από τρόφιμα
Τα τρόφιμα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα ακόμη και μετά τη χρήση τους

Πριν πετάξεις τα υπολείμματα μπρόκολου στα σκουπίδια, σκέψου το ξανά. Υπάρχουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά που κρύβονται στα υπολείμματα των αγαπημένων σου φαγητών και μπορείς εύκολα να τα επανατοποθετήσεις σε κάτι νόστιμο, υγιεινό και φρέσκο. Έτσι, όχι μόνο θα ενισχύσεις την ημερήσια ποσότητα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, αλλά θα εξοικονομήσεις χρήματα και χρόνο στη διαδικασία.

Γιατί πρέπει πάντα να αναποδογυρίζεις τα αυγά στο χαρτοκιβώτιο για να διαρκέσουν περισσότερο

Δες παρακάτω τα τρόφιμα που μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις:

Κοτσάνια μανιταριών
«Τα κοτσάνια των μανιταριών αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και βήτα γλυκανών, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη»
, λέει η Maggie Moon, συγγραφέας του «The MIND Diet».
Ψιλοκόψε τα και πρόσθεσε μυρωδικά και καρυκεύματα για ένα χορταστικό, άπαχο μπιφτέκι, προτείνει η Moon. Αυτά μπορεί να είναι η βάση για ένα υπέροχο γεύμα χωρίς κρέας ή μπορείς να προσθέσεις τα μανιτάρια στο μείγμα του κρέατος, μαζί με μερικές αρωματικές ύλες, όπως σκόρδο, φέτα και μαϊντανό.

Ξύσμα εσπεριδοειδών
Τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια είναι εξαιρετικά ενισχυτικά γεύσης, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τη ζάχαρη, το λίπος και τις θερμίδες κατά το μαγείρεμα, λέει η Moon. «Το ξύσμα είναι επίσης εκεί όπου υπάρχουν πιο πολύπλοκα φλαβονοειδή, επομένως υπάρχει μια επιπλέον αντιοξειδωτική ώθηση», λέει. Χρησιμοποίησε το για να αναβαθμίσεις το ρύζι ως γαρνιτούρα. Μπορείς επίσης να τρίψεις τη φλούδα πάνω από το κοτόπουλο ή το ψάρι ή να προσθέσεις το ξύσμα στα dressings.

Μίσχοι και φύλλα μπρόκολου και κουνουπιδιού
Είναι πολύ πιθανό να πετάς το πιο θρεπτικό μέρος αυτού του λαχανικού. Οι μίσχοι του μπρόκολου περιέχουν περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C ανά γραμμάριο από τα λουλούδια. Μπορείς να τους αναμείξεις με τα λαχανικά σου ή να τους ανακατέψεις σε ένα ντιπ.

Αν βρεις φύλλα μπρόκολου στα κοτσάνια, μην τα βγάλεις. «Τα φύλλα είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου στα λαχανικά», λέει η αθλητική διαιτολόγος Lauren Blake. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Α. Σόταρε τα φύλλα με ελαιόλαδο και σκόρδο που είναι υγιεινό ή βάλτα σε ένα ταψί σε μία στρώση και ψήσε στο φούρνο στους 200° μέχρι να γίνουν σκούρα και τραγανά (περίπου 15 λεπτά).

Φύλλα σέλινου
Μπορεί να πιστεύεις ότι το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι εξαιρετικό για αποτοξίνωση, αλλά τα θρεπτικά του οφέλη είναι περισσότερα, ειδικά όταν πρόκειται για τα φύλλα. Τα φύλλα του σέλινου είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη C. Μπορείς εύκολα να ρίξεις φύλλα σέλινου σε μια σαλάτα λάχανου, να τα χρησιμοποιήσεις ως μέρος ενός ζωμού λαχανικών για σούπες και μαγειρευτά ή να τα πασπαλίσεις πάνω από κοτόπουλο ή ψάρι ως γαρνιτούρα.

Το πράσινο σημείο του παντζαριού
Οι κορυφές των παντζαριών συχνά πετιούνται, και όπως και με τις κορυφές του καρότου, δεν θα έπρεπε. «Οι πρασινάδες του παντζαριού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Κ και C, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, διατηρώντας το δέρμα λαμπερό και το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό», λέει ο Keri Glassman, ιδιοκτήτης του The Nutritious Life. «Προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες, που είναι εξαιρετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος».

Να τι πρέπει να κάνεις: Κόψε την πρασινάδα από την κορυφή των ριζών, τύλιξε την σε υγρό χαρτί κουζίνας, βάλε την σε μια πλαστική σακούλα αποθήκευσης και τοποθέτησε την στο ψυγείο. Προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσεις μέσα σε λίγες μέρες σε σαλάτες ή σε smoothies.

Φλούδες πατάτας
Είτε πρόκειται για ψητή πατάτα είτε για γλυκοπατάτα, οι φλούδες πρέπει να τρώγονται πάντα. Η φλούδα της πατάτας περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών (η σάρκα έχει μόνο 2 γραμμάρια) και βιταμίνες Β. Στην πραγματικότητα, υπάρχει περισσότερη Β6 στο δέρμα παρά στη σάρκα.
Επιπλέον, η διατήρηση της φλούδας μιας γλυκοπατάτας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας.

«Το εξωτερικό στρώμα των φρούτων και των λαχανικών είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες», λέει η Elizabeth Stein, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Purely Elizabeth. «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοχημικά έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο, να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τη φλεγμονή».

Φλούδες αγγουριού
Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια μπορεί να είναι εξαιρετικά για χούμους ή σαλάτες, αλλά οι περισσότερες από τις βιταμίνες που περιέχουν τα αγγούρια βρίσκονται στην ίδια τη φλούδα.
Συγκεκριμένα, περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και Κ, οι οποίες είναι καλές για την όραση και την υγεία των οστών.

Κόκαλα κρέατος
Τα περισσότερα μέρη των ζώων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική για να βελτιώσουν τη διατροφή και τη γεύση. Τα κόκαλα μπορούν να είναι υπέροχα ενισχυτικά γεύσης για ζωμούς και σούπες. Επιπλέον, προσφέρουν αλμυρή γεύση χωρίς πολλές θερμίδες.

Μπορείς εύκολα να φτιάξεις μια υγιεινή σούπα με ζωμό οστών στο σπίτι, η οποία σου επιτρέπει να ελέγχεις το αλάτι και να μειώσεις το νάτριο σε σχέση με τις επιλογές που βρίσκεις στα καταστήματα.