Πώς να φτιάξεις αλεύρι από ρεβίθια - και πώς να μαγειρέψεις με αυτό

23.03.2022
Πώς να φτιάξεις αλεύρι από ρεβίθια - και πώς να μαγειρέψεις με αυτό
Είναι ευκολότερο απ'όσο νόμιζες

Με τα χρόνια, οι εναλλακτικές λύσεις αλευριού έχουν αποκτήσει δημοτικότητα - από αμύγδαλο έως βρώμη, υπάρχουν αμέτρητες διαθέσιμες επιλογές. Οι εναλλακτικές λύσεις αλευριού είναι ιδανικές για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Ενώ μερικά από αυτά τα αλεύρια μπορεί να φαίνονται νέα και καινοτόμα, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες για εκατοντάδες χρόνια. Πολλές συνταγές της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας απαιτούν αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι από ρεβίθια αποτελεί βασικό προϊόν στην ινδική μαγειρική εδώ και αιώνες.

Ακριβώς όπως κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, το αλεύρι ρεβιθιού είναι απίστευτα θρεπτικό και πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από το παραδοσιακό λευκό αλεύρι, αλλά περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και μαγγανίου. Το αλεύρι ρεβιθιού είναι επίσης γνωστό ότι είναι καλύτερο για την πέψη και μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το μόνο μειονέκτημα για τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις αλευριού είναι ότι τείνουν να είναι πιο ακριβές από το τυπικό λευκό αλεύρι. Ευτυχώς, είναι εύκολο να φτιάξεις το δικό σου και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα συστατικό.

6 είδη που μπορείς να προσθέσεις στο avocado toast σου για να το κάνεις ακόμη καλύτερο

Συνταγή για αλεύρι ρεβιθιού

  • Πάρε μια σακούλα αποξηραμένα ρεβίθια και βάλ'τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ίσως χρειαστεί να εργαστείς σε παρτίδες εάν χρησιμοποιείς μεγάλη σακούλα. Επεξεργάσου τα ρεβίθια σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή σκόνης.
  • Κοσκίνισε το μείγμα για να αφαιρέσεις τα πιο σκληρά κομμάτια που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
  • Χρησιμοποίησε έναν μύλο καφέ ή μπαχαρικών για να δουλέψεις την παρτίδα των πιο σκληρών κομματιών μέχρι να πάρει την ίδια μορφή σκόνης.
  • Κοσκίνισε το μείγμα με τα ρεβίθια άλλη μια φορά. Μέχρι τώρα, θα πρέπει να έχεις μια μεγάλη παρτίδα από τέλεια αλεσμένο αλεύρι ρεβιθιού.
  • Αποθήκευσε το αλεύρι ρεβιθιού σε ένα αεροστεγές δοχείο και κράτησε το στο ντουλάπι σου.

Πώς να αποθηκεύσεις το αλεύρι από ρεβύθια
Αφού φτιάξεις το αλεύρι από ρεβίθια, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τα πάντα, από σπιτικά μπισκότα μέχρι μπιφτέκια λαχανικών. Εάν το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων, το αλεύρι ρεβιθιού έχει διάρκεια ζωής περίπου έξι μήνες. Εάν φυλάσσεται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, το αλεύρι θα παραμείνει φρέσκο ​​για περίπου ένα με δύο χρόνια.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το αλεύρι από ρεβύθια
Το αλεύρι ρεβιθιού είναι πιο ευέλικτο από όσο νομίζεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εν μέρει, σε αρτοσκευάσματα όπως το μπανανόψωμο και τα cupcakes, ή σε κλασικά πιάτα πρωινού, όπως τηγανίτες και κρέπες. Είναι επίσης το τέλειο υποκατάστατο για το λευκό αλεύρι σε αλμυρά όπως κεφτεδάκια, ζύμη πίτσας και ζυμαρικά.

Αν θέλεις να γίνεις λίγο πιο δημιουργική με τη χρήση του αλευριού ρεβιθιού, πρόσθεσε μερικές κουταλιές της σούπας σε μια σούπα ή σάλτσα για να πετύχεις μια πιο παχιά και κρεμώδη υφή.