Αυγά: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρείς φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερο

28.11.2020
Αυγά: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρείς φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερο
Είναι φθηνά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κάνοντας άπειρους συνδυασμούς στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 απαραίτητες βιταμίνες, συνεπώς τα αυγά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Αλλά πόσο διαρκούν τα αυγά; Εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις ότι μια χάρτινη συσκευασία με αυγά μπορεί να μείνει στο ψυγείο σου για λίγο. Δυστυχώς, τα φρέσκα τρόφιμα όπως τα αυγά δεν διαρκούν όσο άλλα συσκευασμένα τρόφιμα. Δες τι λένε οι ειδικοί για το πόσο καιρό τα αυγά παραμένουν φρέσκα και μάθε πώς να τα αποθηκεύσεις σωστά.

Πόσο παραμένουν φρέσκα τα αυγά;

Εάν αποθηκεύεις τα αυγά σου στη συνιστώμενη θερμοκρασία των 4.5 βαθμών κελσίου ή χαμηλότερη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά τη χρήση των αυγών εντός τριών εβδομάδων από την αγορά τους. Το Egg Safety Center ισχυρίζεται ότι μπορείς ακόμα να καταναλώσεις τα αυγά τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους, αλλά τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση όπως η Salmonella και το E-Coli μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου - οπότε είναι ίσως καλύτερο να πετάξεις τα παλαιότερα αυγά που έχεις στο ψυγείο.

Τα κατεψυγμένα αυγά μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο - αλλά είναι σημαντικό να μην παγώνεις τα αυγά μέσα στo κέλυφός τους. Εάν σκοπεύεις να παγώσεις τα αυγά σου, χτύπα πρώτα τους κρόκους και τα ασπράδια. Μπορείς επίσης να παγώσεις μόνο τα ασπράδια των αυγών.

Εάν φυλάς τα υπολείμματα από ένα πιάτο φτιαγμένο με αυγά, το FDA συνιστά να τα βάλεις στο ψυγείο και να τα καταναλώσεις εντός 3 ή 4 ημερών. Τα σκληρά βραστά αυγά μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν ένα αυγό είναι ακόμα καλό;

Εμπιστεύσου το ένστικτό σου σε αυτό. Αν κάτι σχετικά με τα αυγά φαίνεται ή μυρίζει κάπως, είναι πιθανότατα καλύτερο να τα πετάξεις. Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις:

Μύρισέ τα - εάν τα αυγά μυρίζουν πάνω στο κέλυφος ή αφού σπάσουν σε ένα μπολ, μην τα φας.

Έλεγξε το αυγό σου λίγο από πιο κοντά. Είναι το κέλυφος γλιτσερό ή ραγισμένο; Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχει βακτήρια. Το κέλυφος έχει μια πουδρέ εμφάνιση; Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μούχλα. Όταν σπάσεις το αυγό, έλεγξε για ροζ, μπλε, πράσινο ή μαύρο αποχρωματισμό, κάτι το οποίο είναι ένα άλλο σημάδι βακτηριακής ανάπτυξης.

Τα αυγά που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να φαίνονται και να μυρίζουν κανονικά, οπότε φρόντισε να ελέγξεις ξανά την ημερομηνία λήξης για να καταλάβεις πόσο παλιά είναι.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσεις τα αυγά σου;

Τοποθέτησε τα αυγά σου στο μεσαίο ράφι προς το πίσω μέρος του ψυγείου σου, αντί για την πόρτα. Τα προϊόντα που φυλάσσονται στην πόρτα συχνά εκτίθενται σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και τα αντικείμενα που διατηρούνται στη μέση του ψυγείου τείνουν να παραμένουν πιο κρύα. Επίσης, πρόσεξε να μην αποθηκεύεις ραγισμένα αυγά - ακόμη και για προσωρινά - αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βακτήρια, επομένως πέτα τα κελύφη των αυγών αμέσως.