Κι όμως, το γιαούρτι μπαίνει στην κατάψυξη

23.10.2020
Κι όμως, το γιαούρτι μπαίνει στην κατάψυξη
To γιαούρτι είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που θα σε χορτάσει, όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά και το άπαχο κρέας. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. «Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, προβιοτικών και ασβεστίου», εξηγεί στο Womens Health Mag η διατροφολόγος Keri Gans, RD, συγγραφέας του The Small Change Diet.

Το γιαούρτι δεν είναι ένα φαγητό μακράς διάρκειας, όμως, αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύεις, επιτρέπεται να καταψυχθεί. Μπορείς να παγώσεις το γιαούρτι, όμως πρέπει να το κάνεις σωστά. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τι λένε οι διατροφολόγοι για το πώς θα παρατείνεις την ημερομηνία λήξης του αγαπημένου σου γαλακτοκομικού προϊόντος και για το πώς θα διασφαλίσεις ότι θα βγει σε... καλή κατάσταση από την κατάψυξη.

Η απάντηση είναι εδώ

Παρόλο που όταν αποψύξεις ένα γιαούρτι μπορεί να αλλάξει η υφή του, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείς να το κάνεις άφοβα... αν δεν είσαι εξαιρετικά επιλεκτική για το πώς θα "μοιάζει" μετά αφού το ξεπαγώσεις.

«Ως προς την υγεία, τη διαγροφική ποιότητα και την ασφάλεια, είναι εντάξει να παγώσουμε το γιαούρτι», υποστηρίζει η Gans. Το θέμα είναι υποκειμενικό και γευστικό αφού η υφή του μπορεί να αλλάξει όταν ξεπαγώσει και πρέπει να είσαι έτοιμη γι' αυτό.

Ως προς αυτό, λοιπόν, για καλύτερα αποτελέσματα, υπάρχουν μερικοί συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους οι διατροφολόγοι συνιστούν να βάζεις το αγαπημένο σου γιαούρτι στον καταψύκτη. Έχεις τρεις επιλογές:

  • Βάλε το σφραγισμένο κεσεδάκι κατευθείαν στον καταψύκτη. Απλό, σωστά;
  • Χρησιμοποίησέ παγοθήκες. Αυτό το κόλπο απαιτεί λίγο περισσότερο σχεδιασμό και είναι συνήθως καλύτερο όταν έχεις ένα μεγάλο δοχείο γιαουρτιού που θέλεις να διατηρήσεις. Η Gans συνιστά να βάλεις το γιαούρτι σου σε παγοθήκες, να το καταψύξεις και μετά να το βγάλεις όταν είσαι έτοιμη να το φας.
  • Βάλε τα περιεχόμενο του γιαουρτιού σε ένα ταψάκι.

Πόσο καιρό μπορείς να διατηρήσεις το γιαούρτι στον καταψύκτη;

Όταν επιλέξεις να ξεπαγώσεις το γιαούρτι σου, φρόντισε να φαίνεται η ημερομηνία που το κατάψυξες. Το γιαούρτι μπορεί να αποθηκευτεί στον καταψύκτη σου για έναν έως δύο μήνες, οπότε μην το ξεχάσεις εντελώς!

Τέλος, δες εδώ τι πρέπει να κάνεις με το παγωμένο γιαούρτι σου:

Μόλις βγάλεις το στερεό γιαούρτι σου από τον καταψύκτη, δεν θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να το επαναφέρεις στην αρχική του κατάσταση. «Η υφή αλλάζει όταν παγώνεις το γιαούρτι, αλλά έχω διαπιστώσει ότι αν το ανακατέψεις καλά, δεν θα καταλάβεις ποτέ ότι ήταν παγωμένο», λέει η Sonya Angelone, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Εάν σκοπεύεις να φας το γιαούρτι σου με τον παραδοσιακό τρόπο, η Cording συνιστά απλώς να το βάλεις από την κατάψυξη στο ψυγείο σου και να το αφήσεις να ξεπαγώσει σιγά σιγά.

Αν θέλεις να το επεξεργαστείς όσο είναι ακόμα παγωμένο, η Gans συνιστά να το πολτοποιήσεις με smoothies και γλυκά. Αν επιλέξεις το πάγωμα σε παγοθήκη μπορείς ακόμη και να απολαύσεις το παγωμένο γιαούρτι σoυ ως σνακ.