Γιατί τα περισσεύματα του φαγητού μπορεί να είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα

22.09.2020
Γιατί τα περισσεύματα του φαγητού μπορεί να είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα
Αναρωτηθήκες ποτέ γιατί η σπιτική σου σάλτσα ή η πίτσα που αγόρασες το βράδυ έχει πολύ καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα; Ο επιστήμονας τροφίμων και πειραματικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Charles Spence, εξήγησε ότι υπάρχει ένας αριθμός αντιδράσεων που συμβαίνει ταυτόχρονα ο οποίος κάνει τα πιάτα της επόμενης ημέρας τόσο υπέροχα.

Ο Charles Spence εξήγησε ότι ο γευστικός παράγοντας εξαρτάται εν μέρει από τη διασπορά της γεύσης και από την υγρασία του φαγητού, που το εμποδίζει να γίνει λασπωμένο και να μην τρώγεται.

«Ως θαυμαστής του κάρυ, ξέρω πόσο πιο νόστιμο μπορεί να είναι το κάρυ όταν το πιάτο βρίσκεται μεταξύ του μαγειρέματος και του ξαναζεστάματος», εξήγησε. «Τα πιάτα που έχουν καλύτερη γεύση κατά το ξαναζέσταμα είναι ζουμερά (αποφεύγοντας έτσι τους κινδύνους από το στέγνωμα ή την υγρασία) και συχνά περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη γκάμα συστατικών.

«Για παράδειγμα, ένα πιάτο με κάρυ, όταν αφήνεται μια νύχτα στο ψυγείο, οι γεύσεις διασκορπίζονται πιο ομοιόμορφα. Αν και το κάρυ μπορεί να έχει έως και 20 ή 30 διαφορετικά μπαχαρικά, η ιδέα είναι ότι πρέπει να λιώσουν έτσι ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί κανένα μοναδικό κομμάτι. Ταυτόχρονα, όσο περισσότερο διάστημα το κρέας έρθει σε επαφή με τις σάλτσες, τόσο περισσότερο θα μαριναριστεί και θα πάρει τις νόστιμες γεύσεις ωρίμανσης».

«Επίσης, όταν ένα πιάτο κάρυ, μακαρόνια με κιμά ή στιφάδο βράζει στο μάτι της κουζίνας, το κολλαγόνο από το κρέας διασπάται. Όταν το αφήσεις να μείνει στο ψυγείο, αυτό θα μετατραπεί σε σταθερό ζελέ και μόλις ξαναζεσταθεί, η ζελατίνη θα λιώσει για να δημιουργήσει μια μεταξένια υφή στο στόμα.

«Όλοι έχουν ακούσει για τα τριπλό-μαγειρεμένα τσιπς και για ορισμένα πιάτα, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Τα λαζάνια που έχουν περισσέψει μαγειρεύονται επίσης τριπλά - πρώτα το αργό μαγείρεμα του κρέατος (την πρώτη φορά), ακολουθεί πάλι το ζέσταμα στο φούρνο (δύο φορές μαγειρεμένο) και όταν ξαναθερμανθεί γίνεται τριπλό-μαγειρεμένο.

Ο Andrew Johnston, Chef Innovation στο Asda παρείχε συμβουλές στο Prima.co.uk για το πώς να σερβίρετε με ασφάλεια τα περισσεύματα του φαγητού:

Περίμενε να κρυώσει: Να θυμάσαι πάντα ότι τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να κρυώσουν πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο, διαφορετικά μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Ψυγείο ή καταψύκτης: Εάν το φαγητό δεν ξαναχρησιμοποιηθεί εντός 3-4 ημερών, τότε κατάψυξέ το.

Πάντα ξαναζεσταίνεις το φαγητό: To γρήγορο ζέσταμα σε φούρνο μικροκυμάτων είναι το καλύτερο για τα περισσότερα τρόφιμα. Η προθέρμανση στο φούρνο μπορεί να είναι εντάξει για ορισμένα τρόφιμα όπως μια ψητή πατάτα και υγρά όπως σούπες ή όσπρια. Σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποίησε το φούρνο μικροκυμάτων.