Ο απόλυτος οδηγός για να διατηρήσεις τα μυρωδικά σου

23.09.2020
Ο απόλυτος οδηγός για να διατηρήσεις τα μυρωδικά σου
Τα φρέσκα μυρωδικά προσθέτουν βάθος στις συνταγές όταν προστίθενται στην αρχή και λάμψη στο τέλος. Όσο όμορφα και είναι τα μυρωδικά, δεν διαρκούν πολύ, αλλά παρακάτω μπορείς να δεις πώς μπορείς να τα αποθηκεύσεις και να χρησιμοποιήσεις και το τελευταίο φύλλο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τρυφερών και ανθεκτικών μυρωδικών;

Τα μυρωδικά με τρυφερά φύλλα περιλαμβάνουν φυλλώδεις ποικιλίες με μαλακούς μίσχους, όπως βασιλικό, μαϊντανό, κόλιαντρο και άνηθο. (Η μέντα μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως ένα τρυφερό μυρωδικό, αλλά διαπιστώσαμε ότι μπορεί να αποθηκευτεί καλά σαν ένα ανθεκτικό μυρωδικό!).

Τα ανθεκτικά μυρωδικά περιλαμβάνουν τύπους με ξυλώδη κοτσάνια, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη. Είναι επίσης αυτά που χρειάζονται λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν.

Πού πρέπει να αποθηκεύεις μυρωδικά - στον πάγκο ή στο ψυγείο;

Τα τρυφερά μυρωδικά επωφελούνται από την επεξεργασία τους ως ζωντανά λουλούδια και αποθηκεύονται σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου - η θερμοκρασία του ψυγείου και ο αέρας μπορούν να μελανιάσουν τα γυμνά και ευαίσθητα φύλλα (δύο εξαιρέσεις: ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος μπορούν να αντέξουν στο κρύο - απλώς καλυψε χαλαρά τα φύλλα με πλαστικό πριν μπουν στο ψυγείο). Για να τα βοηθήσεις να διαρκέσουν περισσότερο, άλλαξε το νερό κάθε δύο ημέρες και πέταξε τα μαραμένα κομμάτια.

Διατήρησε τα ανθεκτικά μυρωδικά στεγνά στις συσκευασίες στις οποίες πωλούνται ή τύλιξε τα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και αποθήκευσε τα σε μια ανοιχτή σακούλα στο ψυγείο. Εάν φυλάσσονται σε νερό, τα ανθεκτικά μυρωδικά μπορεί να μουσκέψουν. Έλεγξε τα κάθε δύο μέρες: Θα διαρκέσουν περισσότερο αν αλλάζεις περιστασιακά το περιτύλιγμά τους και πετάξεις τα μαραμένα κομμάτια.

Πρέπει να πλένεις τα μυρωδικά πριν από την αποθήκευση;

Θα πρέπει. Επιπλέον, εάν τα πλένεις πριν από την αποθήκευση, είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσεις όταν μαγειρεύεις. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να στεγνώσεις τα μυρωδικά σου πριν το περιτύλιγμα και την αποθήκευση, για να αποτρέψεις την υγρασία και τη μούχλα.

Για να πλύνεις τα τρυφερά μυρωδικά, κράτησε τα από τα κοτσάνια και βύθισε τα φύλλα σε κρύο νερό. Ανακίνησε τα για να στεγνώσουν.

Για να πλύνεις τα ανθεκτικά μυρωδικά, στροβίλισε τα σε κρύο νερό και ξάπλωσε τα σε μια καθαρή πετσέτα. Όταν στεγνώσουν, μετάφερε τα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και τύλιξε τα σε δέματα πριν τα τοποθετήσεις σε μια ανοιχτή σακούλα στο ψυγείο.

Πόσο διαρκούν τα φρέσκα μυρωδικά;

Ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσής τους, ορισμένα μυρωδικά μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, ενώ άλλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Μερικοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στη μακροζωία τους, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μυρωδικών όταν τα αγοράζεις και πόσο στεγνά ή μη «τραυματισμένα» είναι πριν τα αποθηκεύσεις.

Διάβασε παρακάτω μερικές γρήγορες οδηγίες:

Τρυφερά μυρωδικά

Βασιλικός: Έως 1 εβδομάδα

Κόλιανδρος 1 εβδομάδα έως 10 ημέρες

Μαϊντανός: 1 έως 2 εβδομάδες

Άνηθος: 1 εβδομάδα

Μέντα: 3 έως 4 ημέρες

Σχοινόπρασο: Περίπου 1 εβδομάδα

Ανθεκτικά μυρωδικά

Δεντρολίβανο: 2 έως 3 εβδομάδες

Θυμάρι: 2 εβδομάδες

Ρίγανη: 1 έως 2 εβδομάδες

Πώς να διατηρήσεις φρέσκα μυρωδικά στον καταψύκτη

Για να διατηρήσεις μυρωδικά μακροπρόθεσμα, τα φρέσκα μυρωδικά μπορούν να καταψυχθούν - αλλά μην τα βάλεις απλώς σε μια σακούλα! Αν το κάνεις, πιθανότατα θα παγώσουν μαζί και θα σχηματίσουν κρυστάλλους πάγου που θα στραγγίσουν και θα χαλάσουν τη γεύση τους όταν ξεπαγώσουν.

Πώς να αποξηράνεις τα μυρωδικά

Τα φρέσκα μυρωδικά μπορεί να αποξηρανθούν ή να αφυδατωθούν, ώστε να μπορούν να διαρκέσουν έως και έξι μήνες όταν φυλάσσονται σωστά. Για να αποξηράνεις τα μυρωδικά, πλύνε και στέγνωσε τα εντελώς και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 38 βαθμούς) για να τραβήξεις την υγρασία από τα φύλλα μέχρι να θρυμματιστούν στο χέρι σου. Το χρονικό διάστημα ποικίλλει ανάλογα με το μυρωδικό: Τα τρυφερά μυρωδικά αφυδατώνoνται γρηγορότερα από τα ανθεκτικά. Αποθήκευσε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε ένα μικρό, αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.