Σοκολάτα: Ποια είναι η ημερομηνία λήξης της και πώς μπορείς να τη διατηρήσεις καλύτερα

10.03.2020
Σοκολάτα: Ποια είναι η ημερομηνία λήξης της και πώς μπορείς να τη διατηρήσεις καλύτερα
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο καιρό κρατάνε οι σοκολάτες ; Τα καλά νέα είναι ότι οι σοκολάτες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, οπότε και να έχουν περάσει μήνες μετά την αγορά τους, μπορείς ακόμα να τις καταναλώσεις. Δες πώς μπορείς να τις κρατήσεις φρέσκιες και νόστιμες:

Για καλύτερα αποτελέσματα, αποθήκευσε το κουτί με τα σοκολατάκια σε μέτρια θερμοκρασία δωματίου

Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση τους είναι γενικά μεταξύ 15 και 20 βαθμούς κελσίου. Σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, η υφή και η εμφάνιση της σοκολάτας μπορεί να αρχίσει να αλλοιώνεται.

Πόσο διαρκεί ένα κουτί σοκολατάκια σε θερμοκρασία δωματίου;

Αν αποθηκευτούν κάτω από αυτές τις μέτριες θερμοκρασίες, οι περισσότεροι τύποι σοκολάτας που είναι σε συσκευασία, θα διατηρήσουν την ποιότητά τους για τουλάχιστον 6 έως 9 μήνες, ακόμη και μετά το άνοιγμα τους.

Για μεγαλύτερη διάρκεια -σε ζεστές ή υγρές συνθήκες - καλύτερα αποθήκευσε τις σοκολάτες στη συντήρηση ή στην κατάψυξη

Εάν η θερμοκρασία στο σπίτι σου είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς και έχει υγρασία - ή αν δεν μπορείς να καταναλώσεις ένα ολόκληρο κουτί με σοκολατάκια μέσα σε λίγους μήνες - η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να το βάλεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Πόσο καιρό θα διαρκέσουν; Κατά γενικό κανόνα, η σοκολάτα όταν μπει στο ψυγείο μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 25%, ενώ στην κατάψυξη κατά 50% ή και περισσότερο. Τοποθέτησε το κουτί σε μια πλαστική τσάντα κατάψυξης, σφράγισέ τη σφιχτά και στη συνέχεια βάλε το στο ψυγείο για έως και ένα χρόνο ή στην κατάψυξη για έως και 18 μήνες για καλύτερη ποιότητα. Να θυμάσαι ότι πρέπει να ξεπάγωσεις τις κατεψυγμένες σοκολάτες στο ψυγείο.

Η σοκολάτα προφυλάσσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Οι χειροποίητες σοκολάτες και τα τρουφάκια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής

Οι χειροποίητες, premium γκουρμέ (και συνήθως υπερβολικά ακριβές) σοκολάτες και τρούφες σοκολάτας που αγοράζονται από τα ζαχαροπλαστεία δεν διαρκούν όσο οι κανονικές σοκολάτες. Θα κρατήσουν την ποιότητα τους για 2 έως 3 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου. Για μεγαλύτερη διάρκεια, θα πρέπει να τις διατηρήσεις καλά στο ψυγείο για 2 έως 3 μήνες ή για 6 μήνες στην κατάψυξη.

Συσκεύασε τις καλά για να κρατήσεις μακριά τις οσμές

Η σοκολάτα απορροφά τις μυρωδιές σαν σφουγγάρι. Επομένως, είναι σημαντικό να τις καλύψεις καλά , ανεξάρτητα από το πού θα τις αποθηκεύσεις. Για περισσότερη γεύση και φρεσκάδα, βάλε τις σε μια πλαστική σακούλα και κλείσε την καλά.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.10.2023 - 16:06