Mπορώ να βάλω το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο;

21.02.2020
Mπορώ να βάλω το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο;
Mόλις μαγείρεψες το μεσημεριανό φαγητό αλλά πρέπει να φύγεις και να γυρίσεις το βράδυ. Αναρωτιέσαι λοιπόν: Να βάλεις το ζεστό φαγητό στο ψυγείο ή καλύτερα να το αφήσεις μέσα στην κατσαρόλα; Σου έχουμε την απάντηση:

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να βάλεις το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο.

Και δεν χρειάζεται να ανησυχείς μην τυχόν υπερθερμανθεί το ψυγείο σου καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θερμοστάτης του ψυγείου θα συνεχίσει να λειτουργεί για να διατηρήσει μια ασφαλή θερμοκρασία στους 4,5 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερη.

Αυτό που θα πρέπει να σε απασχολήσει είναι εάν το ζεστό φαγητό θα κρυώσει αρκετά γρήγορα ώστε να φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία μόλις μεταφερθεί στο ψυγείο. Πώς πρέπει όμως αυτό να το διασφαλίσεις; Μην βάζεις το φαγητό σε πυρίμαχα βαθιά σκεύη - είναι προτιμότερο να μοιράσεις το ζεστό φαγητό σε ρηχά δοχεία που θα κρυώσει γρηγορότερα.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη κατσαρόλα με σούπα ή βραστό κρέας, θα πρέπει να χωριστεί σε μικρότερα τμήματα και να τοποθετηθεί σε μικρότερα δοχεία πριν μπει στο ψυγείο. Ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο πρέπει να χωριστεί σε μικρότερα κομμάτια και να τυλιχτεί χωριστά ή να τοποθετηθεί σε ρηχά τάπερ πριν μπει στο ψυγείο.

Αν προτιμάς, μπορείς επίσης να κρυώσεις γρήγορα το φαγητό μέσα σε παγάκια (αφού το έχεις βάλει μέσα σε ένα τάπερ) πριν το αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, σιγουρέψου ότι έχεις βάλει το φαγητό στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα.