Είσαι για σπιτική μαγιονέζα;

11.02.2016
Συνοδεύει μοναδικά κρέας, ψάρι ή σαλάτα και όταν είναι από τα χεράκια σου, η γεύση της θα μείνει αξέχαστη!

Και αν φοβάσαι μήπως κόψει, απλώς ακολούθησε τις οδηγίες του κ. Παντελή Σαρακίνη, τεχνικού μαγειρικής τέχνης.

Υλικά:

1 κρόκος αβγού σε θερμοκρασία δωματίου

½ κούπα ηλιέλαιο

½ κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι

½ κουταλάκι γλυκού λευκό ξίδι

½ κουταλάκι γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

αλάτι

λευκό πιπέρι

Μια πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κρόκο σε ένα μπολ και ρίχνουμε με τα δάχτυλα λίγες σταγόνες χλιαρό νερό. Αρχίζουμε να χτυπάμε με αβγοδάρτη (αλλά και στο μίξερ ή το μπλέντερ σε χαμηλή ταχύτητα) τον κρόκο και τη μουστάρδα. Ρίχνουμε σταγόνα σταγόνα το λάδι και χτυπάμε συνεχώς. Όταν αρχίσει να πήζει, μπορούμε να ρίχνουμε το λάδι με αυξημένη ροή. Όταν τελειώσει το λάδι, ρίχνουμε το λεμόνι με το ξίδι (πάντα χτυπώντας), το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.

Συμβουλές

Προτιμάμε καλής ποιότητας σπορέλαιο για πιο ελαφρύ και φίνο αποτέλεσμα.

Αν η μαγιονέζα κόψει (γίνει δηλαδή σαν αβγολέμονο), δεν την πετάμε! Χτυπάμε στο μίξερ ένα αβγό (για μεγαλύτερη ασφάλεια βιολογικό) και το χυμό από ένα λεμόνι και σιγά σιγά προσθέτουμε την κομμένη μαγιονέζα. Έχε υπόψη σου ότι έτσι θα γίνει λίγο πιο βαριά.

Μία σος, πολλές παραλλαγές

Η μαγιονέζα ανήκει στην κατηγορία των κρύων σαλτσών που με την προσθήκη κάποιων υλικών στη βασική συνταγή μπορεί να μας δώσει μια μεγάλη ποικιλία από παράγωγα:

Σάλτσα ρεμουλάντ: Μαγιονέζα αρωματισμένη με αντζούγιες, κομμένη κάππαρη και κομμένα αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, εστραγκόν και μυρώνια). Συνοδεύει κρύα κρέατα, θαλασσινά και σφιχτά αβγά.

Σάλτσα αγιολί: Αντικαθιστούμε τη μουστάρδα με μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο. Συνοδεύει κρύα ψάρια, αβγά και ωμά λαχανικά.

Σάλτσα ανταλούζ: Η πιο πάνω παραλλαγή με πούρε ντομάτας και ψιλοκομμένους κύβους κόκκινης και πράσινης πιπεριάς. Γαρνίρει φρέσκιες πράσινες σαλάτες.

Σάλτσα ταρτάρ: Με ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί, κάπαρη, ψιλοκομμένο μαϊντανό, βραστό τριμμένο αβγό. Συνοδεύει κρέατα.

Δημιούργησε τη δική σου εκδοχή αναμειγνύοντάς τη με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ή πέστο βασιλικού, ή κέτσαπ, ή μουστάρδα. Φαντασία να ’χεις!


AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 135

Update: Φεβρουάριος 2016.