Μυστικά για πετυχημένα γλυκά

16.12.2015
Η σωστή συνταγή, τα αγνά υλικά και το μεράκι της νοικοκυράς είναι προαπαιτούμενα για πετυχημένα σπιτικά γλυκά. Αλλά επειδή πάνω στη δημιουργική ένταση της στιγμής μπορεί να συμβούν πολλά απρόοπτα, προνόησε εκ των προτέρων…

Μελέτη πριν από την πράξη

Μελέτησε καλά τα απαιτούμενα υλικά και τον τρόπο παρασκευής της συγκεκριμένης συνταγής που προτίθεσαι να φτιάξεις. Αν κάτι δεν είναι απόλυτα κατανοητό, καλύτερα να μην ρισκάρεις –αναζήτησε άλλη συνταγή, προτιμότερο ήδη δοκιμασμένη, ως προς την εκτέλεση, από εσένα!

Αγνά υλικά, πρώτης ποιότητας

Φτιάξε λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείς. Εξασφάλισε ότι όσα θα χρησιμοποιήσεις είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας, ακόμα κι αν έχουν κάπως υψηλότερη τιμή.

Πρόβλεψη για το απρόβλεπτο

Για να αποφύγεις οποιοδήποτε απρόβλεπτο που θα μπορούσε να διακόψει την προετοιμασία του γλυκού, όπως π.χ. να χυθεί μία ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς στο πάτωμα και να μην έχεις άλλους, φρόντισε να έχεις στη διάθεσή σου λίγο μεγαλύτερες ποσότητες όλων των υλικών από αυτές που απαιτεί η συνταγή.

Όλα μαζί, μπροστά σου

Πριν παρασκευάσεις οποιοδήποτε γλυκό, συγκέντρωσε όλα μαζί τα απαιτούμενα υλικά και επίσης τα σκεύη που σου είναι απαραίτητα.

Απόλυτη καθαριότητα

Όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις καθώς και οι επιφάνειες που θα ακουμπήσεις τα υλικά, π.χ. η επιφάνεια του πάγκου της κουζίνας, πρέπει να είναι απολύτως καθαρά και στεγνά.

Ορθό μέτρημα ποσοτήτων

Το ειδικό φλιτζάνι - μεζούρα (δοσομετρητής ή αλλιώς «κούπα») θα σε βοηθήσει να υπολογίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιμέρους ποσότητες των υλικών απ' ό,τι τα κοινά φλιτζάνια. Σε συνταγές, όμως, που η ποσότητα κάποιων ή όλων των υλικών αναφέρεται σε γραμμάρια, είναι προτιμότερη η ζύγισή τους με ζυγαριά ακριβείας.

Κατάλληλο ταψί, σωστό γέμισμα

Όπου η συνταγή απαιτεί ταψί ή φόρμα ψησίματος, πρέπει να διαλέξεις το κατάλληλο για την ποσότητα που θα παρασκευάσεις και να το γεμίσεις ως τα 2/3 του ύψους του – όχι παραπάνω.

Θερμοκρασία φούρνου

Ο φούρνος πρέπει να προθερμαίνεται και το γλυκό να ψήνεται στους βαθμούς Κελσίου (oC) που υποδεικνύεται ή, εάν δεν αναφέρεται συγκεκριμένη θερμοκρασία ψησίματος, σε μέτρια. Για να αποφύγεις τυχόν προβλήματα στο ψήσιμο, βεβαιώσου ότι ο φούρνος σου δουλεύει σωστά και ότι η θερμοκρασία που έχει το εσωτερικό του είναι αυτή που δείχνει ο θερμοστάτης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβεις υπόψη τις υποδείξεις που αναγράφονται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή της δικής σου κουζίνας και να δοκιμάσεις αρκετές φορές το φούρνο της, μέχρι να διαπιστώσεις ποια θερμοκρασία σού δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θέση ταψιού

Βασιλόπιτες, κέικ, παντεσπάνια και ανάλογα γλυκίσματα είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στην κάτω θέση του φούρνου, χαμηλά. Κουλουράκια, κουραμπιέδες και ανάλογα γλυκίσματα τοποθετούνται συνήθως στη μεσαία θέση, ενώ τα μπισκότα στην ψηλότερη.

Σχετικότητα χρόνου

Ο χρόνος ψησίματος που δίνει κάθε συνταγή είναι ενδεικτικός και μπορεί να διαφοροποιείται κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του φούρνου σου, το ταψί κ.ά. Για παράδειγμα, μία ζύμη τοποθετημένη σε μία στενή και βαθιά φόρμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψηθεί απ' ό,τι η ίδια ποσότητα ζύμης που έχει τοποθετηθεί σε ένα πλατύ και ρηχό ταψί.

Συμβουλή: Φτιάξε λογικές ποσότητες από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, γιατί, επειδή μπορεί να περάσουν πολλές ημέρες από την παρασκευή μέχρι την κατανάλωσή τους, η γεύση τους υποβαθμίζεται.


Αντιστοιχίες θερμοκρασίας φούρνου

Περιγραφή θερμοκρασίας Ηλεκτρική κουζίνα (0C)* Κουζίνα με γκάζι
Κρύα 110-130 ¼ - ½
Πολύ χαμηλή 140-150 1-2
Χαμηλή 170 3
Μέτρια 180 4
Μετρίως ζεστή 190 5
Ζεστή 200-220 6-7
Πολύ ζεστή 230 8
* Βαθμοί Κελσίου.

Μην ξεχνάς: Η θερμότητα που αποδίδει ο κάθε φούρνος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από κουζίνα σε κουζίνα ανάλογα με τον τύπο της συσκευής και ακόμα περισσότερο ανάμεσα σε έναν ηλεκτρικό φούρνο και σε ένα φούρνο γκαζιού.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125

Update: Δεκέμβριος 2015.