Βιταμίνες

28.05.2008
Οι βιταμίνες, λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές, είναι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού.

Σε διαφορετικές ποσότητες η καθεμία κρίνονται αναγκαίες για την υγεία μας και μας προστατεύουν από πλήθος ασθενειών.

Συνεχίζοντας λοιπόν την περιήγησή μας στον ευεργετικό κόσμο τους και σε αυτό το τεύχος, με τη βιταμίνη Κ ολοκληρώνουμε την ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Βιταμίνη Κ
Δεν πρόκειται για μια απλή βιταμίνη, αλλά για ένα σύμπλεγμα βιταμινών, γνωστό με την ονομασία «ναφθοκινάνη». Οι γνωστότερες είναι η Κ1 ή αλλιώς «φυλλοκινόνη» η οποία αναγνωρίστηκε το 1939 και τη συναντάμε στα φυτά, η Κ2 η οποία συντίθεται από την εντερική χλωρίδα και η Κ3 η οποία είναι συνθετικής προέλευσης και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Στην υγεία μας Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος, καθώς και για τη σύνθεση της προθρομβίνης. Συμβάλλει στην πρόληψη των αιμορραγιών και συντελεί στη σωστή ανάπτυξη των οστών.

Η έλλειψή της. Είναι ιδαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας, αφού χωρίς τη βιταμίνη Κ δεν μπορεί να πήξει το αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αιμορραγίες.

Μάλιστα, μία εμφανής ένδειξη της έλλειψής της είναι οι αιμοραγίες των ούλων οι οποίες διαρκούν περισσότερο από 4 λεπτά. Βέβαια, η έλλειψη της βιταμίνης Κ ευτυχώς είναι πολύ σπάνια και συνήθως παρατηρείται μόνο στα βρέφη, επειδή το έντερό τους δεν περιέχει τα βακτήρια που τη συνθέτουν.

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας Η βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, ναυτία, καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Πρόκειται για απλά μόρια τα οποία περιέχουν υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα, ενώ μερικά άζωτο, θείο και κοβάλτιο και περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, καθώς και τη μεγάλη ομάδα των βιταμινών Β.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνεςς διαλύονται στο νερό και αποβάλλονται με τον ιδρώτα ή τα ούρα και σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές αποθηκεύονται στο σώμα σε μικρότερες ποσότητες.

Βέβαια, οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι ανενεργές στην ελεύθερη μορφή τους και ενεργοποιούνται μόνο όταν συνδεθούν με τα κατάλληλα συνένζυμα.

Βιταμίνη C
Πρόκειται για την πιο γνωστή βιταμίνη σε όλους η οποία ονομάζεται και ασκορβικό οξύ. Η βιταμίνη C ανακαλύφτηκε το 1928 από το βιοχημικό Ούγγρο νομπελίστα Αλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι ο οποίος την απομόνωσε από τα επινεφρίδια και αναγνωρίστηκε επίσημα σαν το βασικό παράγοντα της θεραπείας για την ασθένεια σκορβούτο.

Η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή ουσία και λαμβάνει μέρος σε διαδικασίες του μεταβολισμού κυρίως των ζωικών οργανισμών.

Ακόμη:
Η βιταμίνη Κ2 παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα από το έντερο το οποίο περιέχει βακτήρια που συνθέτουν τη βιταμίνη Κ, η οποία απορροφάται μερικώς και στη συνέχεια αποθηκεύεται στο συκώτι.

Επειδή όμως αυτή η ποσότητα της βιταμίνης Κ δεν είναι αρκετή και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη, τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας από τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνη Κ1.

Οι πηγές της βιταμίνης Κ:
Η φυσική βιταμίνη Κ περιέχεται στο σπανάκι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στον κρόκο του αβγού, στο γάλα, στο γιαούρτι, στο σογιέλαιο, στα φρούτα, στο μέλι, στη ντομάτα και στο συκώτι.

Η σωστή δοσολογία
Στην περίπτωση της βιταμίνης Κ δεν είναι εύκολο να οριστεί με ακρίβεια η αναγκαία δοσολογία ημερησίως, γιατί μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης συντίθεται από βακτηρίδια στην περιοχή του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως η κατάλληλη δόση είναι 1,5mg ημερησίως.

Οι πηγές της βιταμίνης C:
Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C περιέχονται στα φρούτακαι στα λαχανικά.

Δεν ξεχνάμε ότι:
Πρέπει να διατηρούμε τη βιταμίνη Κ σε σκιερό μέρος, γιατί παρόλο που είναι αρκετά ανθεκτική, το φως μπορεί να την αλλοιώσει. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ.