10 τρόποι για να αποφύγουμε το φούσκωμα!

15.05.2008
Τόσο εξαιτίας της κακής διατροφής, όσο και εξαιτίας συγκεκριμένων φαγητών, το «φούσκωμα» μας ταλαιπωρεί, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία μας!

Ευτυχώς όμως, η λύση υπάρχει και μάλιστα είναι άκρως φυσική μακριά από ιατρικά σκευάσματα. Γι αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε τα 10 απλά, αλλά «σωτήρια» βήματα, που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε ή να σταματήσουμε το ενοχλητικό φούσκωμα, από τη ζωή μας!

1. Πίνουμε αρκετό νερό
Παρ όλο που γίνεται κατακράτηση υγρών, το νερό καθαρίζει τον οργανισμό μας και βοηθάει στην κινητικότητα των οργάνων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Εκτός, όμως από νερό καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, αφού περιέχουν σχεδόν 80-90% νερό.

2. Αποφεύγουμε το αλάτι
Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά φουσκώματα είναι να κόψουμε ή έστω να περιορίσουμε το αλάτι, γιατί σε αυτό οφείλεται μεγάλο μέρος της κατακράτησης υγρών.

3. Το ασβέστιο κάνει καλό
Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η κατανάλωση 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα (καταναλώνοντας άπαχα ή χαμηλής λιποπεριεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα) βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος, αφού το ασβέστιο έχει την ιδιότητα να απορροφάει το περισσευούμενο νερό στο έντερο.

4. Ομως... διαχωρίζουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, γιατί τείνουν να προκαλούν αέρια σε αρκετούς ανθρώπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, αλλά απεναντίας, μπορούμε να αρχίσουμε σιγά σιγά να εκπαιδεύουμε τον οργανισμό μας, να ανέχεται τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνοντας αρχικά και σταδιακά μικρές ποσότητες, τις οποίες θα αυξάνουμε στην πορεία. Στην περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υπάρχει και η εναλλακτική λύση των προϊόντων χωρίς λακτόζη.

5. Αυξάνουμε την κατανάλωση των φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες αποτρέπουν την εκδήλωση και δημιουργία της δυσκοιλιότητας βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα των ερευνών, δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μονάχα τη μισή από τη συνιστώμενη ποσότητα. Οσο για τις πηγές των φυτικών ινών οι πιο πλούσιες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φράουλες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

6. Δεν μασάμε τσίχλες
Ερευνες έχουν αποδείξει ότι το μάσημα τσίχλας προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει, γιατί μασώντας την τσίχλα, απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, η οποία πηγαίνει στο στομάχι. Επίσης, μασώντας ακόμη και τσίχλα χωρίς ζάχαρη η οποία περιέχει γλυκαντικά υποκατάστατα, προκαλείται και πάλι φούσκωμα, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα τις επεξεργασμένες αυτές ουσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια.

77. Ασκούμαστε!
Το απλό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνιση του φουσκώματος, μέσα σε 10-15 λεπτά. Η άσκηση βοηθάει τα αέρια να περάσουν στον πεπτικό σωλήνα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια, η αεροβική γυμναστική δεν θα σταματήσει το φούσκωμα οριστικά, αλλά η επίπεδη κοιλιά σίγουρα θα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα όταν έχουμε φούσκωμα.

8. Πίνουμε άφθονο τσάι
Ερευνες έχουν αποδείξει, πως το τσάι από μάραθο είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του φουσκώματος, ηρεμώντας και ανακουφίζοντας το ευερέθιστο έντερο.

9. Καταναλώνουμε πικρά βότανα
Μπορεί να μην έχουν ωραία γεύση και η κατανάλωσή τους να μην είναι καθόλου ευχάριστη, αλλά τα επιστημονικά αποτελέσματα τονίζουν ότι τα πικρά βότανα, όπως η Αλόε Βέρα και η Εχινάκια βοηθάνε στην αντιμετώπιση της «κακής» χώνεψης, η οποία αποτελεί άλλη μια κύρια αιτία του φουσκώματος.

10. Ελέγχουμε τα φάρμακά μας
Πολλά φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού όπως τα αντισταμινικά, τα συμπληρώματα σιδήρου, τα αντικαταθλιπτικά, ακόμα και τα συμπληρώματα ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, ειδικά όταν τα παίρνουμε για πρώτη φορά. Για αυτό λοιπόν, θα πρέπει πάντοτε να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν λάβουμε το οποιοδήποτε φάρμακο και όχι μόνο.

Συμβουλή
Αν και το φούσκωμα είναι πολύ κοινό στις γυναίκες, όταν είναι παρατεταμένο και επίμονο, θα πρέπει να πάμε οπωσδήποτε στο γιατρό μας.

Συμβουλή!
Η ιδανική ποσότητα των βοτάνων είναι ένα κουταλάκι του γλυκού διαλυμένα σε νερό, πριν από το κύριο γεύμα κάθε ημέρα.

Γάλα το πολύτιμο!
Εάν δεν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι να καταναλώνουμε άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Society for Nutritional Sciences Journal of Nutrition, οι γυναίκες που κατανάλωναν γάλα, γιαούρτι και τυρί, 2-4 φορές την ημέρα, έχασαν 70% περισσότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες οι οποίες δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, στην ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, ο λόγος είναι ότι το ασβέστιο μαζί με τα άλλα συστατικά που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν το μεταβολισμό μας. Ακόμη, σύμφωνα με μία άλλη παράμετρο της έρευνας, οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών και 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα, έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με αυτές που δεν καταναλώνουν τις παραπάνω ποσότητες, όσον αφορά στην «καύση» λίπους.

Προσοχή!
Παρ όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση των φυτικών ινών, γιατί εάν το παρακάνουμε, θα αισθανόμαστε περισσότερο φουσκωμένοι από ποτέ. Μία καλή λύση, είναι το να προσθέσουμε σταδιακά τις φυτικές ίνες και να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού στη διατροφή μας, έτσι ώστε να εξοικειωθεί ο οργανισμός μας στην επεξεργασία τους.