Συμπυκνωμένο γάλα

15.05.2008
Πλήρες, ζαχαρούχο ή άπαχο, το συμπυκνωμένο γάλα αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για τις διάφορες συνταγές μας!

Με πλούσια υφή και ξεχωριστή γεύση, μας δίνει τη δυνατότητα αμέτρητων γευστικών συνδυασμών μοναδικού αποτελέσματος, παρέχοντάς μας μία εναλλακτική μαγειρική γεμάτη νοστιμιά!

Τι είναι το συμπυκνωμένο γάλα;
Πρόκειται για φρέσκο ομογενοποιημένο γάλα από το οποίο όμως έχει αφαιρεθεί σημαντικό μέρος του νερού του, με τη μέθοδο της εξάτμισης υπό κενό. Στη συνέχεια, ακολουθεί η ομογενοποίησή του, η ταχύτατη ψύξη του, η συσκευασία του σε κουτί και η αποστείρωσή του. Το συγκεκριμένο είδος γάλακτος, συγκριτικά με το φρέσκο, είναι πιο γλυκό και θυμίζει τη γεύση της καραμέλας, ενώ το χρώμα του είναι λίγο πιο σκούρο.

Στο εμπόριο βρίσκουμε συμπυκνωμένο γάλα πλήρες, αλλά και μερικά αποβουτυρωμένο με λιγότερα λιπαρά, ενώ υπάρχουν και εμπλουτισμένα προϊόντα που έχουν ενισχυθεί με βιταμίνη D και ασβέστιο.

Ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
Είναι μία μορφή συμπυκνωμένου γάλακτος στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.

Το συγκεκριμένο είδος γάλακτος παστεριώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξάτμισης και συσκευάζεται κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής, ενώ λόγω της προσθήκης της ζάχαρης δεν απαιτείται αποστείρωση, καθώς η ζάχαρη εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων-μικροοργανισμών. Ακόμη, θεωρείται το ιδανικό γάλα για να φτιάξουμε νοστιμότατες πουτίγκες, κουλουράκια και επιδόρπια, αλλά και μείγμα στις διάφορες γλυκές πίτες.

Πίσω στο χρόνο
Η ιστορία του συμπυκνωμένου γάλακτος ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν επιστήμονες και απλοί πολίτες ισχυρίζονταν ότι το γάλα που προερχόταν κατευθείαν από την αγελάδα ήταν γεμάτο μικρόβια και αιτία πολλών ασθενειών, ενώ εάν δεν καταναλωνόταν άμεσα ή τουλάχιστον μέσα σε μερικές ώρες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ξίνιζε από τη ζέστη.

Εμπνευστής λοιπόν της ιδέας του συμπυκνωμένου γάλακτος, έτσι ώστε να διατηρείται, ήταν ο Gail Borden και η αιτία της έμπνευσής του αυτής ήταν ένα τραγικό γεγονός κατά τη διάρκεια ενός υπερατλαντικού ταξιδιού το 1852, όπου ένα μωρό πέθανε από την έλλειψη γάλακτος, αφού οι αγελάδες που ήταν στο πλοίο έπασχαν από ναυτία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν όρθιες, ώστε να τις αρμέξουν. Ετσι, ο Borden προβληματισμένος από αυτό το γεγονός ανέλαβε δράση και το 1854 παρασκεύασε το πρώτο συμπυκνωμένο γάλα, το οποίο είχε διάρκεια ζωής 3 ημερών, πριν ξινίσει.

Στην αρχή, βέβαια, το καινούργιο προϊόν του Borden δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, αφού όσοι το κατανάλωναν συνήθιζαν να το νερώνουν, να προσθέτουν κιμωλία για να το κάνουν πιο άσπρο και μελάσα για να αποκτήσει πιο κρεμώδη υφή. Από το 1861 όμως, που ο στρατός χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες από το συμπυκνωμένο γάλα του Borden στο συσσίτιο, άρχισε η σταδιακή καθιέρωσή του.

Μαγειρεύοντας με... συμπυκνωμένο γάλα
Εξαιτίας της ιδιότητάς του να αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να σβολιάσει ή να κόψει το συμπυκνωμένο γάλα, δίνει υπέροχη κρεμώδη υφή σε πηχτές σάλτσες, πουτίγκες, αλλά και σε φαγητά μαγειρεμένα σε σκεύη χαμηλής βράσης, ενώ είναι ιδανικό για να πανάρουμε κρέατα, ψάρια και πουλερικά. Ακόμη, μπορούμε να το αναμείξουμε στον καφέ ή το τσάι μας.

Τέλος, μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε στις συνταγές μας την κρέμα γάλακτος με το συμπυκνωμένο γάλα, ή να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγιά για την παρασκευή ψωμιού, για ένα πιο γλυκό γευστικό αποτέλεσμα.

Μαγειρεύοντας με... ζαχαρούχο γάλα
Το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδόρπια και γλυκά και μάλιστα είναι κύριο συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές τάρτας λεμονιού. Τώρα, εάν θέλουμε να κάνουμε τις συνταγές μας, όπου χρησιμοποιούμε ζαχαρούχο γάλα, ελαφρύτερες, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμίδες, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης των συνταγών.

Συμβουλή
Επειδή στο συμπυκνωμένο γάλα περιέχεται περισσότερη λακτόζη (φυσική ζάχαρη του γάλακτος), σε αντίθεση με το φρέσκο, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στις συνταγές μας. Ετσι, μισό φλιτζάνι συμπυκνωμένου γάλακτος και μισό φλιτζάνι νερού αντιστοιχούν σε ένα ολόκληρο φλιτζάνι φρέσκου γάλακτος.

Εάν θέλουμε να είναι ζουμερά και νόστιμα τα ψητά μας, δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε συμπυκνωμένο γάλα, αφού έχει την ιδιότητα να τα μαλακώνει, και να τους προσθέτει μοναδικό άρωμα.

Πολύτιμες συμβουλές!
Οταν αγοράζουμε συμπυκνωμένο γάλα πρέπει να αποφεύγουμε τα κουτιά που είναι φουσκωμένα.

Η σωστή αποθήκευσηΤο κουτιά του συμπυκνωμένου γάλακτος πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από τη ζέστη.

Προσοχή! Οι ίδιες διαδικασίες φύλαξης ισχύουν και για το ζαχαρούχο και για το συμπυκνωμένο γάλα. Μπορεί βέβαια το ζαχαρούχο γάλα εξαιτίας της μεγάλης ποσότητάς του σε ζάχαρη να διαρκεί περισσότερο, αλλά καλό είναι να καταναλώνουμε και τα δύο είδη, μέσα σε 5-7 μέρες αφού τα ανοίξουμε και να τα διατηρούμε πάντοτε στο ψυγείο.

Η κατάψυξη του συμπυκνωμένου γάλακτος δε συνιστάται, γιατί τα συστατικά του διαχωρίζονται κατά τη διάρκεια της απόψυξης. Ετσι, όσο και να το ανακατέψουμε, να το ανακινήσουμε ή να το χτυπήσουμε στο μπλέντερ, ποτέ δε θα μπορέσει να ξαναποκτήσει την ομοιόμορφη αρχική του υφή και δομή.

Γάλα ΒΛΑΧΑΣ
Με παράδοση ποιότητας από το 1975, το συμπυκνωμένο γάλα ΒΛΑΧΑΣ, παράγεται στο Πλατύ Ημαθίας από αγνό, επιλεγμένο αγελαδινό γάλα, που σε συνδυασμό με εξονυχιστικούς ποιοτικούς ελέγχους εξασφαλίζουν την αυθεντική του γεύση και τη σταθερή του ποιότητα.

Το γάλα ΒΛΑΧΑΣ είναι ένα προϊόν με μεγάλη ιστορία και με μια ποιότητα αναλλοίωτη διαχρονικά που αξίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όπως έχει αποδείξει στην πορεία των χρόνων.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν 3 είδη συμπυκνωμένου γάλατος. Το πλήρες συμπυκνωμένο, το συμπυκνωμένο ελαφρύ, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και το ζαχαρούχο, για μοναδική ευκολία στις συνταγές ζαχαροπλαστικής!