Νέος χρόνος στον νέο κόσμο

05.01.2009
«Νέος Κόσμος» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάνεις τις χώρες που παράγουν κρασί εκτός της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, έχετε αναρωτηθεί ποια μπορεί να είναι τα αντίστοιχα Petrus ή τα Chateau Μargaux αυτού του κόσμου; Ας κάνουμε μια προσπάθεια (ανίερης, ίσως) σύγκρισης.

Vergelegen V Ν.
Περιοχή: Νότια Αφρική
To κτήμα Vergelegen βρίσκεται στο Stellenbosch, λίγο έξω από το Cape Town. Ανήκει στη γνωστή οικογένεια εμπόρων διαμαντιών De Beers και παράγει κρασιά υψηλού επιπέδου. Το V, παρότι βγαίνει σε μια χώρα του αποκαλούμενου Νέου Κόσμου, έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επηρεασμένο από τη σχολή του Bordeaux. Αυτό προκύπτει και από τις ποικιλίες από τις οποίες παράγεται (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot).Κυκλοφορεί μόνον τις καλές χρο- νιές και παλαιώνεται επί 24 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και επί 18 μήνες στη φιάλη. Στο στόμα, είναι πληθωρικό αλλά κομψό, με ελαφρώς άγριες τανίνες που θέλουν το χρόνο τους για να μαλακώσουν.

Shafer Hill Side Select
Περιοχή: Καλιφόρνια
Συγκαταλέγεται στα λεγόμενα cult wines της Καλιφόρνιας, αλλά η τιμή του παραμένει σε λογικά επίπεδα σε σχέση με άλλα της ίδιας κατηγορίας. Βέβαια, πόσο λογική τιμή μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τα 250€ είναι κάτι σχετικό... Το Shafer έγινε γνωστό όταν σε μια «τυφλή» γευσιγνωσία στη Γερμάνια το 1978, το cabernet sauvignon κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε κρασιά μύθους, όπως το Chateau Margaux, το Chateau Latour και το Chateau Palmer. To Ηill Side Select είναι η κορυφαία ετικέτα του κτήματος και πρόκειται για ένα κρασί με συμπυκνωμένα αρώματα μαύρου κερασιού, γλυκόριζας και βανίλιας. Στο στόμα, είναι επίσης συμπυκνωμένο, με καλοδομημένες τανινες.

Almaviva
Περιοχή: Χιλή
Δεν ξέρω αν είναι ό,τι καλύτερο σε κρασί έχει να επιδείξει η Χιλή, όπως θεωρούν μερικοί, σίγουρα όμως είναι ό,τι πιο διάσημο. Το Almaviva δημιουργήθηκε από τη συνεργασία δυο μεγάλων οίκων, του χιλιανού Concha y Toro και του γαλλικού Mouton Rothschild. Στη μύτη, χαρακτηρίζεται από αρώματα σμέουρου, μαύρων φρούτων, σύκου και κέδρου. Στο στόμα, είναι πυκνό και εντυπωσιάζει με την ισορροπία μεταξύ τανινών οξύτητας και ξύλου. Διακρίνεται από πολύ μακρά επίγευση με αίσθηση ώριμου φρούτου.

Penfolds Grange
Περιοχή: Αυστραλία
To Penfolds Grange υπήρξε προσωπικό όραμα το διασήμου οινολόγου Max Schubert. Ξεκίνησε να παράγεται το 1951 και έκτοτε θεωρείται το icon wine της Αυστραλίας. Παράγεται από την ποικιλία shiraz (syrah) και μικρό ποσοστό cabernet sauvignon, διαφορετικό κάθε χρόνια. Η πολυπλοκότητά του στη μύτη είναι ανεπανάληπτη, με αρώματα σταφίδας, σάρκας δαμάσκηνου, μπαχαρικών και καφέ, ενώ στο στόμα διατηρεί μια ισορροπία σε υψηλά επίπεδα. Η επίγευσή του είναι χαρακτηριστική: Διαρκεί τόσο πολύ όσο ένα κομμάτι των Pink Floyd ?στην ψυχεδελική τους φάση.

*Μια φιάλη Grange του 1951 πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2004 στην τιμή των 25.000€.