Με την αξία τους!

09.08.2013
Υπέροχες συσκευασίες, στυλάτα λογότυπα, κομψές φιάλες, μήνες και χρόνια ωρίμανσης, εξαιρετικές γεύσεις, και πλέον μιλάμε για μια νέα γενιά premium ελληνικών ποτών.

Από την Ντένη Καλλιβωκά

Ποιος απο εμάς είχε ποτέ ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ελληνικά αποστάγματα; Πόσοι είχατε αναζητήσει αρώματα στο ποτό που σας σερβιριζόταν από μια πολυκαιρισμένη νταμιτζάνα; Σπιτικά αποστάγματα, εκείνα που η οικογένεια είχε στην άκρη ?από το θείο, τον κουμπάρο, φτιαγμένα συχνά πυκνά χωρίς τέχνη και γνώσεις. Ρακές, τσίπουρα, τσικουδιές, λικέρ. Φτωχά προϊόντα, η χαρά των καλλιεργητών της γης, που χρησιμοποιούσαν τα στέμφυλα ?τις περισσότερες φορές? μετά το πάτημα των σταφυλιών για να αποστάξουν το δικό τους βαρελάκι.

Σκηνικό που ίσχυε και στην Ιταλία για την κοσμοπολίτικη γκράπα, μέχρι το 1960. Μόνον που τότε η οικογένεια Nonino πήρε την γκράπα και από φτωχό προϊόν την έκανε τη Rolls Royce των αποσταγμάτων, βελτιώνοντάς την κατά πολύ ποιοτικά, αλλά και δίνοντάς της το κατάλληλο περιτύλιγμα και την ανάλογη προώθηση.

Μια ιστορία που, ευτυχώς, ξεκίνησε επιτέλους δυναμικά και στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Το τσίπουρο, και όχι μόνον, έπαψε να είναι μόνον οικογενειακή υπόθεση, καθώς αρκετοί παραγωγοί ασχολήθηκαν σοβαρά με τα αποστάγματα και αποφάσισαν να τα εντάξουν στο portofolio τους ως premium προϊόντα.

  • Αρωματική πανδαισία
    Με κοινά στοιχεία στην αρωματική τους παλέτα, τα premium ελληνικά αποστάγματα στέκονται ισάξια δίπλα σε εξαιρετικά, ξένα αντίστοιχα και ανοίγουν το δρόμο τους προς μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό.

Το διάφανο premium

1. Skinos
Ενα απόσταγμα μαστίχας που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής, δηλαδή χρησιμοποιεί μαστίχα σε κρύσταλλο πρώτης ποιότητας και κάνει εκχύλιση και απόσταξη, χωρίς μαστιχέλαιο και αρώματα. Εμφιαλώνεται σε φιάλη από γυαλί Limoges και η εκτύπωσή του γίνεται εκεί όπου τυπώνονται όλες οι super premium βότκες.

2. Παρπαρούσης Παλαιωθέν
Μια οικογενειακή επιχείρηση -από τους πρωτοπόρους στην κατηγορία του premium αποστάγματος- στα Μποζαΐτικα, έξω από την Πάτρα, με ιστορία 30 ετών. Λαμπερό κίτρινο χρώμα, με αρώματα ροδάκινου, βανίλιας, καραμέλας και ξύλου. Στο στόμα είναι ευχάριστο, με πολύ καλή και διαρκή επίγευση. Πίνεται και δροσερό.

3. Dark Cave Τσιλιλής
Το Dark Cave, έπειτα από παραμονή 5-12 ετών σε βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός και ενός σε βαρέλια όπου είχε παλαιώσει γλυκό κρασί vinsanto, αποκτά υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα, αλλά και σύνθετο χαρακτήρα από τα μελωμένα αρώματα από αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου και τις πικάντικες νότες βανίλιας, σοκολάτας και μοσχοκάρυδου.

4. Μπαμπατζίμ Απόσταγμα Ξινόμαυρου
O Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος είναι θρύλος της απόσταξης, με ιστορία που ξεκινά το 1875 στην Κωνσταντινούπολη. Το συγκεκριμένο είναι προϊόν διπλής απόσταξης στεμφύλων της ποικιλίας ξινόμαυρο. Ολο το χαρακτηριστικό άρωμα της ποικιλίας περνά στο απόσταγμα. Πίνεται σκέτο και πολύ παγωμένο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ