Wine Stories

07.01.2014
Η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο πολλά υποσχόμενη ελληνική κόκκινη ποικιλία. Eχει λάτρεις και εχθρούς, αλλά όσοι την εκτιμούν την αγαπούν πραγματικά βαθιά.

Από τον Νίκο Μαούνη

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
Τα διαμάντια του Ξινόμαυρου

Η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο πολλά υποσχόμενη ελληνική κόκκινη ποικιλία. Eχει λάτρεις και εχθρούς, αλλά όσοι την εκτιμούν την αγαπούν πραγματικά βαθιά. Προέρχεται από τη Μακεδονία και έχει φτιάξει εκεί τα αμπελοτόπια της. Τα γιορτινά τραπέζια που θέλουν πλούσια εδέσματα, έντονες γεύσεις, όπως π.χ. κυνήγια, αλλά και πολλά διαφορετικά πιάτα, επιζητούν συνήθως κρασιά κόκκινα, πλούσια και δυνατά, που αντέχουν τις... κακουχίες. Να λοιπόν γιατί θυμηθήκαμε το Ξινόμαυρο αυτή την εποχή. Προτείνουμε να επιλέξετε ανάμεσα στον δυνατό Διάπορο του Κυρ-Γιάννη, στη συναρπαστική Φιλυριά του Μπουτάρη, στην κομψή Αργατιά Ξινόμαυρο ή τη σταθερή αξία Νάουσα του Καρυδά, καθώς και τη τη μοναδική Παλαιοκαλιά του Κτήματος Δαλαμάρα. Απολαύστε τα!

ΟΚΤΑΝΑ
Μια κάβα που έγινε wine bar

Με την υπογραφή της Στροφιλιάς και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς μετόχων του σχήματος Κατώγι - Στροφιλιά, η κάβα Οκτάνα εξελίσσεται. Πέρα από εκλεκτή κάβα, μετατρέπεται σε προσιτό wine bar, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί του με ανθρώπους και από ανθρώπους που το γνωρίζουν πολύ καλά. Τα κρασιά που σερβίρονται σε ποτήρι ξεπερνούν τις δεκαπέντε ετικέτες, ενώ οι γευστικοί συνοδοί τους είναι βασισμένοι σε προϊόντα της ελληνικής γης. Την επιλογή τους έχει επιμεληθεί ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, με πιάτα όπως φάβα Σαντορίνης, κανελόνι με τόνο Αλοννήσου και χούμους με σύγκλινο Μάνης. Σημαντικό επίσης είναι ότι η νέα γενιά που προαναφέραμε είναι έτοιμη να δώσει νέα πνοή στο (παλιό) οινοποιείο Οκτάνα στη Νεμέα.

INFO
Πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Τηλ.: 210-7014630

www.oktanawines.gr
[email protected]

ΣΕΜΕΛΗ
Διεθνής αναγνώριση

Ανάμεσα στα δέκα κορυφαία κρασιά του κόσμου συγκατελέχθηκε η Μαντινεία Νασιάκος 2012, η οποία παρουσιάστηκε στον αμερικανικό Τύπο. Η επιλογή των κρασιών έγινε από τους Αμερικανούς οινικούς συντάκτες, οι οποίοι ανέβασαν την ούτως ή άλλως διάσημη Μαντινεία του Νασιάκου από το κτήμα Σεμέλη στη λίστα του Τop 10. Το νόστιμο αυτό Μοσχοφίλερο περιγράφεται από τους οινο-δημοσιογράφους ως «λαμπερό και φρουτώδες κρασί, με αρώματα ώριμων φρούτων που αφήνουν στο στόμα τη γεύση του ήλιου», ενώ το σχόλιο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «κάθε γουλιά προκαλεί και ένα χαμόγελο».

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
Οινοποιείο της χρονιάς 2013

Οινοποιεiο της χρονιάς που μόλις αφήσαμε πίσω ανακηρύχθηκε το κτήμα Αλφα από το αμερικανικό περιοδικό Wine & Spirits. Είναι μια επιβράβευση του κτήματος και των ανθρώπων του, του Αγγελου Ιατρίδη και του Μάκη Μαυρίδη. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο κτήμα Αλφα, όχι μόνο για τη διάκριση, αλλά και για τις βελτιώσεις που ετοιμάζει. Μεταξύ αυτών, η νέα αίθουσα παλαίωσης, η οποία διαμορφώνεται ώστε να μπορεί να δεχθεί περισσότερες χρονιές και περισσότερα βαρέλια, καθώς και η δημιουργία μονάδας συντήρησης αγροτικών μηχανημάτων. Ενα κτήμα με εξαιρετικά κρασιά αλλά και συνεχή πορεία ανάπτυξης που αξίζει να το «δοκιμάζει» κανείς.

Οινικές αξίες για διαρκείς απολαύσεις

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΣΙΓΑΛΑ MAGNUM
Μια φιάλη Magnum 1,5 lt Μαυροτράγανο του 2009 από το Κτήμα Σιγάλα είναι το ιδανικό κρασί για το γιορτινό τραπέζι. Ο πλούτος της ποικιλίας, η «αγριάδα» του, το συμπαγές σώμα και η έκρηξη της δύναμής του στο στόμα, αλλά και η συσκευασία magnum αποτελούν μοναδική γιορτινή απόλαυση.

ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ
Είναι ένα ξινόμαυρο που αποτελεί το επόμενο βήμα για το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη, το οποίο πειραματίζεται ευχάριστα στην ανάδειξη της ποικιλίας μέσα από τα διαφορετικά αμπελοτόπια. Η Καλή Ρίζα είναι ένα Ξινόμαυρο από παλαιά κλήματα στο Αμύνταιο, τα οποία δίνουν έναν ιδιαίτερα κομψό οίνο.

Terra Levea Ασύρτικο
Το πολύ μικρής παραγωγής οινοποιείο του Laurens Hartman παρουσιάζει μια ιδιαίτερη έκδοση ενός Ασύρτικου που «σοκάρει», καθώς το αμπέλι του προέρχεται από την καυτή Σαντορίνη, αλλά η οινοποιία γίνεται σε ψυχρότερα κλίματα. Με ιδιαίτερη φροντίδα και οικολογική συνείδηση δημιουργείται ένα κρασί που αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα οινική πρόταση -για Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης.