Φωτεινή Δάρρα: «"Έχασα" πολλά πρωτοσέλιδα. Κέρδισα όμως τις στιγμές»!

24.02.2020
Φωτεινή Δάρρα: «"Έχασα" πολλά πρωτοσέλιδα. Κέρδισα όμως τις στιγμές»!
Ταξιδεύει το κοινό με την υπέροχη φωνή της και εντυπωσιάζει τους πάντες κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή.

Η Φωτεινή Δάρρα είναι μία ερμηνεύτρια με μαγευτική φωνή και τεράστιο ταλέντο, που έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της μουσικής και την έχουμε δει σε πολλές αξιοθαύμαστες δουλειές.

Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο αριστοκρατικές φυσιογνωμίες του ελληνικού τραγουδιού και η χαρακτηριστική φωνή της σου μένει στο μυαλό.

Η ερμηνεύτρια μίλησε στο womenonly.gr και το Γιώργο Μουλά για την εμφάνιση της στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, τις συνεργασίες της, το γάμο της αλλά και για το παιδί της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μυστικά της ομορφιάς της.

Αγαπητή κυρία Δάρρα σας καλωσορίζω στο Womenonly.gr. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την παράσταση «Η συμφωνική μουσική συναντά το μπουζούκι» που έγινε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών την 31η Ιανουαρίου! Μιλήστε μας για αυτό.

Ήταν μια ξεχωριστή συνεργασία με ιδιαίτερη σημειολογία για μένα. Το ελληνικό τραγούδι χωρίζεται στην ευρωπαϊκή περίοδο των αρχών του προηγούμενου αιώνα και στο λαϊκό τραγούδι που ξεκινάει από τη δεκαετία του ‘50 με βασικό όργανο το μπουζούκι.Για πρώτη φορά ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις εισήγαγαν το μπουζούκι στη συμφωνική ορχήστρα το 1961 στην περίφημη συναυλία στο θέατρο «Κεντρικόν». Αυτή η ιστορία ήταν για μένα και η πηγή έμπνευσης αυτής της παράστασης, όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν επί σκηνής 20 μπουζούκια του Θανάση Πολυκανδριώτη με μια συμφωνική ορχήστρα. Μαζί μας ήταν 50μελής παιδική χορωδία και ηλεκτρική ορχήστρα! Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σπουδαία!

Το μικρόβιο της μουσικής και της υποκριτικής πως μπήκε μέσα σας;

Δεν έχω ιδέα! Από μικρή τραγουδούσα και έπαιζα θέατρο σε κάθε ευκαιρία, όμως όταν με ρωτούσαν έλεγα πως ήθελα να γίνω αρχαιολόγος! Μάλλον αυτό το μικρόβιο είναι εκ γενετής... και δεν αλλάζει.

Έχετε συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο τενόρος Rollando Villazon, η Μαρία Φαραντoύρη, η Βίκυ Μοσχολιού και τόσοι άλλοι. Ποια συνεργασία σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Όλες με έμαθαν κάτι, η καθεμία ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Το σίγουρο είναι πως αυτό που κατάλαβα είναι ότι όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Μετανιώσατε για κάποια συνεργασία σας;

Οχι γιατί ακόμα κι από την πιο ιδιαίτερη κέρδισα την εμπειρία του πειραματισμού που είναι η βασική κινητήρια δύναμη της δημιουργίας.



Έχετε μία σπουδαία φωνή και είστε και μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή γυναίκα. Η εμφάνιση σας πιστεύετε ότι σας βοήθησε; Είναι ένα εισιτήριο;

Σας ευχαριστώ! Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η ερώτηση δεν γίνεται ποτέ αντίστροφα; Δηλαδή: «Η εμφάνισή σας πιστεύετε ότι σας εμπόδισε;» Δεν ξέρω αν ήταν εισιτήριο ή τροχοπέδη. Γιατί πολλές φορές πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσεις την πρώτη εντύπωση που δίνει η εικόνα σου. Εγώ ξεκίνησα να τραγουδώ σε μια εποχή που η ομορφιά θεωρείτο μάλλον αρνητικό χαρακτηριστικό για μια τραγουδίστρια του έντεχνου χώρου. Κάποιοι μέσα από τον χώρο στην αρχή ήθελαν να με στρέψουν σε αλλά είδη. Εγώ επέμενα σε αυτό που ήθελα να κάνω. Κάτι που δεν έχει ταμπέλες αλλά που είναι αληθινό. Δεν μετανιώνω. Ευτυχισμένος είναι κανείς όταν πετυχαίνει αυτό που θέλει και όχι κάτι που δεν εκφράζει την αλήθεια του.

Καλό τραγούδι ποιο είναι για εσάς;

Είναι αυτό που μιλάει για αληθινά συναισθήματα, αυτό που απευθύνεται σε όλους ακόμα κι αν το καταλαβαίνουν λίγοι, αυτό που αντέχει στο χρόνο και που κάθε φορά που το ακούς είναι όπως την πρώτη φορά: απρόσμενα οικείο.

Πως βιώνει τις δυσκολίες η Φωτεινή Δάρρα;

Πλέον με την επίγνωση ότι οι δυσκολίες της καθημερινότητας ξεπερνιούνται και ότι, όταν καταφέρνω να τις ξεπεράσω, με κάνουν να ευχαριστιέμαι πιο πολύ την κατάκτησή μου.

Καταφέρατε να κρατήσετε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το γάμο σας και ένα χρόνο μετά δημοσιεύσατε τις φωτογραφίες. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να κρατάει αποστάσεις όσον αφορά την προσωπική του ζωή;

Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει αυτό που τον εκφράζει. Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά. Εγώ ήθελα και θέλω να ζω τις προσωπικές μου στιγμές προσωπικά φυσικά χωρίς να κρύβομαι. Φυσιολογικά. Δεν μετανιώνω που κράτησα αυτή τη στάση παρόλο που «έχασα» πολλά πρωτοσέλιδα. Κέρδισα όμως τις στιγμές!



Είστε παράδειγμα πως μια λαμπρή καριέρα μπορεί να συνδυαστεί με τη μητρότητα. Ως μητέρα είστε αυστηρή; "Τι σας έχει διδάξει το παιδί σας - ή η μητρότητα γενικά; Σκέφτεστε να της δώσετε ένα αδελφάκι;

Έμαθα να κάνω υπομονή και να πηγαίνω βήμα βήμα. Η προτεραιότητά μου είναι το παιδί μου. Η αγάπη του φωτίζει ακόμα πιο δυνατά την καλλιτεχνική μου πορεία και αποκτούν περισσότερο νόημα όλα όσα κάνω καλλιτεχνικά. Δε νομίζω πως είμαι αυστηρή μαμά. Είμαι επίμονη στην μάθηση, στη δημιουργικότητα και στους καλούς τρόπους. Όμως πάνω από όλα θέλω να έχω ένα ευτυχισμένο παιδί.

Θα ήσασταν θετική σε πιθανή επιθυμία της κόρης σας να δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο μουσικό show τύπου voice;

Όχι. Είναι πολύ μικρή για μια τόσο μεγάλη δημόσια έκθεση. Δεν θα μπορούσε να τη διαχειριστεί ένα παιδί στην ηλικία της. Κάποια στιγμή όταν μεγαλώσει θα επιλέξει μόνη της με ποιο τρόπο θέλει το όποιο ταλέντο της να το εκφράσει.

Η Φωτεινή Δάρρα τι κάνει για τον εαυτό της και παραμένει λαμπερή;
Χαχαχα. Κοιμάμαι ελάχιστα (δεν προλαβαίνω), δεν τρώω φρούτα, τρώω αργά το βράδυ κλπ... Βάζω μόνο
μια ενυδατική και έναν φαρμακευτικό όρο. Δεν κάνω επεμβάσεις και χαμογελάω πολύ με την κόρη μου. Κάνω σχεδόν πάντα πράγματα που μου αρέσουν. Τραγουδάω και αισθάνομαι ευτυχισμένη! Διαβάζω την κόρη μου, πηγαίνουμε μαζί στις δραστηριότητες, μελετάμε μουσική.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον; Τί ακολουθεί;
Συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα Ιωάννινα για φιλανθρωπικό σκοπό, για να βοηθήσουμε τα παιδιά με πρωτοβουλία της Καλλιπάτειρας Ηπείρου, στην Αττάλεια με τραγούδια Ελλήνων συνθετών που έγιναν διεθνή, στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου με τη συμφωνική ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνσή του μαέστρου Jens Geoff Bachman. Ακολουθούν οι καλοκαιρινές μας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.