Ευγενία Δημητροπούλου: «Όταν υπάρχει ο έρωτας στη ζωή μου είναι ξαφνικά σαν να αποκτώ υπερδυνάμεις»

02.03.2020
Ευγενία Δημητροπούλου: «Όταν υπάρχει ο έρωτας στη ζωή μου είναι ξαφνικά σαν να αποκτώ υπερδυνάμεις»
Ποιον άνθρωπο συμβουλεύεται; Έχει προσωπικές ανασφάλειες; Τι λέει για τον χαρακτήρα της; Είναι η δημιουργία μιας οικογένειας στα προσεχή σχέδια της; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά η Ευγενία Δημητροπούλου στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly.gr, με αφορμή την θεατρική παράσταση «Περηφάνια και Προκατάληψη» όπου πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο.

Να φανταστώ ότι σας έχουν ξαναπεί ότι το πρόσωπό σας είναι ιδανικό για ρόλους εποχής;

H αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πολύ να μπαίνω σε ρόλους εποχής γιατί είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο. Μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω πώς ήταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετώπιζαν, σε πόσο διαφορετικές συνθήκες ζούσαν και ίσως ναι μου ταιριάζουν αυτοί οι ρόλοι. Τους αγαπώ πολύ!

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο θεατρικό έργο «Περηφάνια και Προκατάληψη»;

Υποδύομαι την Ελίζαμπεθ Μπέννετ, μια από τις 5 κόρες της οικογένειας Μπέννετ, που ζει στη Βρετανική επαρχία. Την εποχή εκείνη αν δεν παντρευτεί μια από τις κόρες δεν μπορεί η γη που τους αναλογεί να ανήκει στην οικογένεια. Δηλαδή είναι επιτακτική ανάγκη να παντρευτεί άμεσα τουλάχιστον η μία από τις πέντε προκειμένου να σωθεί όλη η οικογένεια. Και παρά το γεγονός ότι αδελφή της είναι πιο ενθουσιώδης, πιο έτοιμη να ερωτευτεί, η δική μου ηρωίδα είναι πιο εγκεφαλική, θέλει πρώτα να νιώσει τα ανάλογα συναισθήματα και να προχωρήσει, παρά να κάνει έναν γάμο συμβατικό που μπορεί μεν να σώσει την οικογένειά της αλλά την ιδία δεν θα την εκφράζει. Γοητεύεται έντονα από την παρουσία του κυρίου Ντάρσυ ο οποίος είναι ευγενής, πολύ πλούσιος και μοιάζει να την περιφρονεί και βλέπουμε πώς εξελίσσεται ο έρωτάς τους και πόσα εμπόδια βάζουν οι ίδιοι στον εαυτό τους, πριν καταλήξουν τελικά να είναι μαζί.

Τι είναι αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον σας στο συγκεκριμένο έργο;

Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η ιστορία αγάπης. Βλέπουμε ένα love story πιο εύκολο και ένα πιο δύσκολο, όπου μέσα σε αυτό συναντάμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Οι προκαταλήψεις μπορεί να εμποδίσουν και να δυσκολέψουν πολλές φορές ορισμένες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η νουβέλα της Τζέιν Όστιν είναι από τα παγκόσμια αριστουργήματα. Και αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει με το ότι έχει σκιαγραφήσει πάρα πολύ καλά τους χαρακτήρες και τις διαφορετικές ψυχές τους.

Τι αναζητάτε στους ρόλους σας;

Ψάχνω να βρω την αλήθεια τους. Όποιο ρόλο και αν έχω να υποδυθώ προσπαθώ και θέλω να καταλαβαίνω τις πράξεις του. Νομίζω ότι έτσι μπορείς να διηγηθείς καλύτερα την ιστορία του κάθε ήρωα, γιατί ο ηθοποιός δεν πρέπει να κρίνει τον ρόλο του αλλά ο εκάστοτε ρόλος του να γίνεται η φωνή του.

To έργο «Περηφάνια και Προκατάληψη» είναι μια από τις πιο ερωτικές ιστορίες. Στη δική σας ζωή ο έρωτας τι ρόλο παίζει;

Όταν υπάρχει μου δίνει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. Ο έρωτας παίζει βασικό ρόλο στη ζωή μου αλλά δεν είμαι από τους ανθρώπους που χάνονται ή δεν συμμετέχουν στα υπόλοιπα της ζωής τους, ή παρατάνε τη δουλειά τους ή οτιδήποτε, αλλά ξαφνικά είναι σαν να αποκτώ υπερδυνάμεις και εκεί που νομίζω ότι δεν έχω άλλες αντοχές, βρίσκω.

Μέχρι πού θα φτάνατε για έναν έρωτα;

Δεν ξέρω, αφήνω τη ζωή να με εκπλήσσει.

Έχετε κάποιον άνθρωπο που συμβουλεύεστε;

Έχω αρκετούς και καλούς φίλους που συζήταμε τόσο τα επαγγελματικά όσο και τα προσωπικά. Είναι άνθρωποι και από τον επαγγελματικό μου χώρο και εκτός αυτού και αυτό έχει μια ισορροπία. Όσοι είμαστε στον ίδιο χώρο μπορεί να μη βλέπουμε πράγματα που ενδεχομένως οι τρίτοι να βλέπουν.

Είστε άνθρωπος που αν δείτε κάτι στον άλλον και δεν σας αρέσει θα του το πείτε ή θα κάνετε και λίγο τα στραβά μάτια;

Με αυτούς που με ενδιαφέρουν θα το συζητήσω αλλά αν είναι κάποιος απλός γνωστός όχι.

Υπάρχουν στοιχεία του δικού σας χαρακτήρα που δεν σας αρέσουν;

Νομίζω ότι μερικές φορές παίρνω πολύ βαριά κάποια πράγματα, τα βιώνω δηλαδή πολύ έντονα και είμαι αρκετά ενοχική.

Γενικότερα τα δουλεύετε αυτά με τον εαυτό σας;

Ναι, προσπαθώ να τα δουλεύω.

Έχετε ποτέ ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού;

Ναι στο παρελθόν αλλά όχι πάνω σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχα κάνει κάποιον ολοκληρωμένο κύκλο συνεδριών παρά μόνο κάποιες συναντήσεις αλλά νομίζω άνετα θα έμπαινα ξανά σε μια διαδικασία αντίστοιχη.

Ήταν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;

Ήταν για να συζητήσω κάποια πράγματα που βίωνα σε μια κατάσταση εκείνη την περίοδο.

Γνωρίζοντας ότι έχετε τελειώσει τη Νομική σχολή, οι γονείς σας με πιο από τις δύο επαγγελματικές κατευθύνσεις πιστεύετε ότι θα ήταν περισσότερο ευχαριστημένοι;

Οι γονείς μου θα ήταν ευτυχισμένοι με αυτό που θα με έκανε εμένα ευτυχισμένη γιατί αντίστοιχα και οι ίδιοι επέλεξαν να κάνουν αυτό που ήθελαν, το όνειρό τους. Οπότε και εμένα και τα αδέλφια μου, μας μεγάλωσαν έτσι. Θα μπορούσα όμως να κάνω διάφορα πράγματα κατά καιρούς. Θυμάμαι, μικρή ήθελα να κάνω ένα διαφορετικό επάγγελμα κάθε μέρα. Και ίσως για αυτό έγινα ηθοποιός γιατί ξαφνικά καλούμαι να μάθω το πώς μπορεί να είναι ένας επαγγελματίας στη ζωή του μέσα από διαφορετικούς ρόλους. Αν δεν ήμουν ηθοποιός ενδεχομένως πάντως να είχα ασχοληθεί με τη Νομική.

Μια όμορφη γυναίκα όπως εσείς έχει προσωπικές ανασφάλειες;

Φυσικά. Περισσότερο στο πώς θα ήθελα στη ζωή μου να αγαπάω και να αγαπιέμαι, οπότε νομίζω περισσότερο γύρω από εκεί γυρνάνε οι ανασφάλειες μου. Δεν θέλω να βιώσω απώλειες από δικούς μου ανθρώπους που αγαπώ πολύ, θέλω να συνεχίσω να αγαπάω με τον ίδιο τρόπο και τόσο δυνατά και αντίστοιχα να εισπράττω την αγάπη που ήδη εισπράττω.

Έχετε αγαπηθεί όσο θα θέλατε;

Νιώθω ότι έχω εισπράξει πολλή αγάπη αλλά δεν το μετράω. Μου αρέσει να δίνω περισσότερο και νομίζω ότι όταν δίνεις ταυτόχρονα παίρνεις, αλλά δεν το μετράω ότι τόσο δίνω τόσο θα πάρω.

Είσαστε από τις ηθοποιούς που γενικότερα φροντίζετε να κρατάτε την προσωπική σας ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σας καταπιέζει ότι δεν μπορείτε να είσαστε με τον σύντροφό σας όπως θα θέλατε;

Δεν καταπιέζομαι ιδιαίτερα. Ζω κανονικά τη ζωή μου, απλά δεν τροφοδοτώ καθόλου το κομμάτι της προσωπικής ζωής. Δεν θα αντιδράσω δηλαδή αν κάτι γραφτεί ή δεν θα πυροδοτήσω μια κατάσταση δίνοντας απαντήσεις. Οπότε προσπαθώ με αυτό τον τρόπο να το κρατάω όσο λιγότερο γνωστό γίνεται. Αλλά είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, το ζω όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι και έπειτα δεν είμαι και κάποια που με κυνηγάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Είναι ο γάμος στα προσεχή σχέδια σας;

Θεωρώ ότι είναι μια ερώτηση κάπως πιο προσωπική οπότε θα ήθελα την απάντηση να την κρατήσω για εμένα.

Ο γάμος σαν θεσμός σας ταιριάζει;

Με ενδιαφέρει η δημιουργία οικογένειας, όχι ο γάμος σαν γάμος. Εγώ προσωπικά ίσως να έκανα κάτι πολύ μικρό και πολύ προστατευμένο αλλά δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή.

Έχετε ένα ιδιαίτερο στυλ στο ντύσιμό σας, ρομαντικό θα έλεγα. Ακολουθείτε τη μόδα;

Η αλήθεια είναι ότι θα μπω στο ίντερνετ και θα κοιτάξω περιοδικά αλλά δεν ακολουθώ τη μόδα. Θα φορέσω αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά. Πολλές φορές μου λένε για το στυλ μου ότι είναι ρομαντικό αλλά εγώ δεν το καταλαβαίνω…Έχει τύχει βέβαια να γνωρίσω κάποιους Έλληνες δημιουργούς που πλέον είμαστε φίλοι και τα κομμάτια τους είναι όλα τόσο ιδιαίτερα που μου αρέσει πολύ να τα φοράω.

Ο κορωνοϊός μπορεί να φοβίσει έναν ηθοποιό ο οποίος εργάζεται σε ένα κλειστό χώρο όπως το θέατρο;

Δεν έχω κάποια φοβία, βέβαια είναι φυσικό να κολλήσουμε μια ίωση μεταξύ μας στο θέατρο ή από τον κόσμο. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο. Είναι πολύ όμορφο να μιλάμε με τους ανθρώπους. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κόσμος που είναι τρομοκρατημένος αλλά εμείς δεν το έχουμε νιώσει ακόμα. Ο κόσμος έρχεται –ακόμα- κανονικά στο θέατρο.

Info:

Η Ευγενία Δημητροπούλου πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση «Περηφάνια και Προκατάληψη» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, στο Θέατρο Αλκυονίς. Παίζουν ακόμα: Δημήτρης Μοθωναίος, Αγησίλαος Μικελάτος, Ελεάννα Καυκαλά και Κώστας Φαλελάκης.