FYI

Της Νύχτας τα Βελούδα: Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στην "Αιώνια Νιότη" με βάρκα την ποίηση και τη μελωδία

19.08.2020
Της Νύχτας τα Βελούδα: Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στην "Αιώνια Νιότη" με βάρκα την ποίηση και τη μελωδία
Σε πείσμα των καιρών που θέλουν -και- τη δισκογραφία να κλειφωνίζεται ο Σαράντης Κωστάκης και το συγκρότημά του παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά συνεχίζοντας τη ρομαντική τους πορεία στις μουσικές που αγαπάνε.

«Της Νύχτας τα Βελούδα» λοιπόν. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1999 από τον τραγουδοποιό Σαράντη Κωστάκη κι έφτασε να αποτελεί σήμερα μιας μορφής οικογένειας για τους βασικούς συντελεστές της, στους οποίους εκτός από τον Σαράντη Κωστάκη στις κιθάρες και τη φωνή, έχουμε τους: Σαράντης Κωστάκης κιθάρες-φωνή, Γιάννης Λέκκας τύμπανα-κρουστά, Δημήτρης Ανδρουλάκης μπάσο, Χριστόφορος Μαστοράκης πιάνο-όργανο.

Μας συστήθηκαν το 2010 με το άλμπουμ "Καθ' οδόν" και έδωσαν από την αρχή το στίγμα τους. Με αναφορές στον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Καβάφη και τον Λιαντίνη, στο άλμπουμ αυτό συνδυάστηκε για πρώτη φορά η μουσική με τον ποιητικό λόγο και τις εικαστικές παρεμβάσεις. Αυτό το ιδιαίτερο πάντρεμα θα ήταν το "σήμα κατατεθέν" τους. Ως σήμερα.

Πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε το άλμπουμ "Θρίαμβος Χρόνου" με μελοποιήσεις σε έργα του Νίκου Καρούσου και σήμερα έχουμε την "Αιώνια Νιότη".

Εκείνοι αποτελούν πάντα τον πυρήνα ενώ γύρω τους έχουν και... "βοήθεια". Στηντελευταία τους δουλειά, για παράδειγμα, ακούσαμε μαζί τους κι άλλους μουσικούς: Fil Barry στα κρουστά, Βασίλη Κιοσόγλου στο ακορντεόν, Θανάση Γκίκα και Βασίλη Πιερρακέα στις κιθάρες

ι το «Θρίαμβος χρόνου» με μελοποιήσεις του Νίκου Καρούσου του 2015. Αυτή τη φορά με το «Αιώνια Νιότη» έχουμε να κάνουμε με ένα έργο όπου τρεις αυτόνομες δυνάμεις, Λόγος, Μουσική και Εικόνα, συμπράττοντας συνθέτουν μια ενιαία συλλογή σε τρεις πράξεις διάρκειας 77 λεπτών. Το άλμπουμ, παρόλο που κυκλοφορεί από το Μάρτιο ψηφιακά, διατίθεται και στην ολοκληρωμένη του μορφή ως βιβλίο-cd στα καταστήματα Ιανός στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η «Αιώνια Νιότη» είναι: «Ένα ταξίδι στην Ανάφη, για να χαλαρώσεις, ένα αρμυρίκι στο Ρούκουνα, για να κατοικοεδρεύσεις και ν’ αναλογιστείς, ένας περιστροφικός χάρτης του ουρανού για να γνωρίσεις τους αστερισμούς, όχι μόνο από περιέργεια, αλλά και για να μην χάνεται η ψυχή σου στα σκοτάδια, συνυφασμένα όλα με μια – χάριν ανταπόδοσης – αφήγηση της φύσης, περί κατανόησης της ύπαρξης εν τη γενέσει της και των ανύπαρκτων ορίων κατά την υπέρβασή της, είναι το concept αυτής της μελοποιημένης συλλογής για τον “άλλο σου εαυτό”.

Οι Της νύχτας τα Βελούδα, (Σαράντης Κωστάκης κιθάρες-φωνή, Γιάννη Λέκκας τύμπανα-κρουστά, Δημήτρης Ανδρουλάκης μπάσο, Χριστόφορος Μαστοράκης πιάνο-όργανο), ενισχύονται και από τους: Fil Barry στα κρουστά, Βασίλη Κιοσόγλου στο ακορντεόν, Θανάση Γκίκα και Βασίλη Πιερρακέα στις κιθάρες και όλοι μαζί έχουν διαμορφώσει ένα ροκ ήχο με blues, έντεχνα και παραδοσιακά στοιχεία. Όλα τα κομμάτια είναι σε σύνθεση και στίχους του Σαράντη Κωστάκη που είναι και ο θεμελιακός παράγοντας του συγκροτήματος. Συνθετικά πιστεύω ότι ο Κωστάκης βρέθηκε στη καλύτερη φάση του συγκριτικά με τις προηγούμενες δουλειές του. Στην Αιώνια Νιότη θα ακούσετε έντεχνες ροκ μπαλάντες σαν το «Μέσα Αυγούστου», ψυχεδελικές αφηγήσεις σαν το «Κύκλος και θύμηση μαζί», ροκιές σαν το «Απόσταση αγεφύρωτη», «κλασσικές» ροκ μπαλάντες σαν το «Όλα τα αστέρια του ουρανού» και το «Στάλαγμα», έως μια διασκευή με προσθήκη στίχων στο «Αποχαιρετισμός», ένα από «τα κομμάτια της Ανάφης» του Στέλιου Μπιμπλή για το φινάλε του άλμπουμ.