Ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική: Τρεις υποψήφιες βουλευτές μιλούν στο WomenOnly

Δόμη Μιχαηλίδου, Ράνια Θρασκιά, Μιλένα Αποστολάκη
Δόμη Μιχαηλίδου, Ράνια Θρασκιά, Μιλένα Αποστολάκη
Ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, η γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και υπάρχει ακόμα μεγάλη ανισότητα μεταξύ των φύλων σε πολλά κράτη.

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Καταρχάς, η πολιτική είναι ένας τομέας που λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορούν να φέρουν νέες ιδέες, προτεραιότητες και προσεγγίσεις που ενδέχεται να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας συνολικά. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει η γυναικεία φωνή και η προοπτική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία, Δόμνα Μιχαηλίδου, η υποψήφια Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά και η υποψήφια Βουλευτής στον Bόρειο Tομέα της Αττικής με το ΠΑΣΟΚ, Mιλένα Αποστολάκη, μιλάνε στο WomenOnly και τη Νικολέτα Μακρή, για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και δίνουν τη δική τους διάσταση.

Δόμνα Μιχαηλίδου

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία

domna-mixailidou2.jpg

Η πολιτική εξακολουθεί να είναι ένας από τους τομείς που διαχέονται από σεξιστικές αντιλήψεις οι οποίες διαχωρίζουν ανάλογα με το φύλο, την ικανότητα κάποιου ατόμου να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του. «Είναι τώρα οι γυναίκες φτιαγμένες για την πολιτική;» Μια φράση που ακούμε ξανά και ξανά ως απόρροια της γενικότερης υποτίμησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της πολιτικής σε συνδυασμό με μια εσωτερικευμένη αίσθηση δυσπιστίας προς τις δυνατότητες που επιδεικνύουν.

«Παραδοσιακά» πρότυπα παρουσιάζουν την πολιτική ως μία ασχολία που ανήκει στερεοτυπικά -και δικαιωματικά- στους άνδρες, με τις γυναίκες να φαντάζουν εγγενώς εκτός πλαισίου. Ταλαντούχες γυναίκες καλούνται καθημερινά να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους ενώ άλλες αποκλείονται από θέσεις ευθύνης όχι γιατί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, αλλά γιατί πολύ απλά είναι γυναίκες. Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Οι γυναίκες είναι σήμερα αρχηγοί κρατών σε μόλις 18 χώρες στον κόσμο, ενώ 119 χώρες δεν είχαν ποτέ γυναίκα ηγέτη. Την περίοδο 2019-2023 μόλις το 20% των βουλευτικών εδρών ανήκε σε γυναίκες. Καλούμαστε να καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, σε σχέση με τους άνδρες, για να αντιμετωπιστούμε ισότιμα και να διακριθούμε στη δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν τα εξωτερικά εμπόδια με τις διαστρεβλωτικές τους συνέπειες, υπάρχουν και οι εσωτερικευμένες αντιλήψεις των ίδιων των γυναικών, όπως το αίσθημα ενοχής όταν έχουν παιδιά. Δύσκολα ένας άντρας θα χρειαστεί να διαχειριστεί κοινωνικά και εσωτερικά μια τέτοια συνθήκη. Οι γυναίκες αποθαρρύνονται. Λόγω προκαταλήψεων αλλά και λόγω αντικειμενικών και ανυπέρβλητων, πολλές φορές, δυσκολιών.

Οφείλουμε ως Πολιτεία να τις ενθαρρύνουμε και με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας να απελευθερώσουμε τον χώρο και τον χρόνο τους ώστε να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους. Είναι ξεκάθαρο. Για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα είναι απαραίτητο να υπάρξουν εξίσου τα δύο φύλα. Η άποψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να επιτελέσουν έργο στην πολιτική είναι τουλάχιστον αναχρονιστική κι επικίνδυνη. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τη στιγμή που θα γίνει κατανοητό ότι η πολιτική δεν είναι γυναικεία ή ανδρική υπόθεση. Η πολιτική είναι υπόθεση όλων.

Ράνια Θρασκιά

Παιδαγωγός- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc - Υποψήφια Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ

rania-thraskia1.jpg

Ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η πλήρης εκπροσώπηση και αντιπροσώπευση όλων των πολιτών στην κοινωνία.

Οι γυναίκες έχουν μοναδικές εμπειρίες, απόψεις και ανησυχίες που διαφέρουν από αυτές των ανδρών, και η παρουσία τους στην πολιτική εξασφαλίζει την ποικιλομορφία και την πολυφωνία που απαιτούνται για μια ισορροπημένη και δίκαιη κοινωνία.

Επιπλέον, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική συμβάλλει στην προώθηση ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Με την παρουσία τους σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων, οι γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές και τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους και την κοινωνία γενικότερα.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην πολιτική σφαίρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μέτρων που προωθούν την ισότητα των φύλων, προγράμματα εκπαίδευσης και ενίσχυσης των γυναικών στην πολιτική, και υποστήριξη της συνειδητής συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια σφαίρα.

Συνοψίζοντας, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ουσιώδης για την προώθηση της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν και η φωνή τους πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής λήψης αποφάσεων.

Mιλένα Αποστολάκη

Δικηγόρος, Διευθύντρια ΕΟΔΙΔ - Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στον βόρειο τομέα της Αττικής

milena-apostolaki-2.jpg

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) το οποίο καταγράφει την ισχύ που έχουν οι γυναίκες στην εξουσία κατατάσσει την Ελλάδα στη προτελευταία θέση με 28,8. Στην προηγούμενη Βουλή, στην Ελλάδα μόνο το 21% των εδρών, ήταν γυναίκες, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 31%. Στις εκλογές του 2019, οι 88 γυναίκες που εξελέγησαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελούσε ρεκόρ, ωστόσο, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 39% των μελών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος εκπροσώπησης των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια σε ολόκληρη την ΕΕ είναι 32,4%, με τα υψηλότερα ποσοστά στη Σουηδία (46,1%), τη Φινλανδία (47,9%) και την Ισπανία (47,7%).

Οι διαφορετικές αφετηρίες από τις οποίες ξεκινούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών, σε συνδυασμό με στερεότυπα, προκαταλήψεις και υφιστάμενες αναλογίες προσδίδουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να έχουν ρόλο και φωνή στα πολιτικά δρώμενα.

Στα κόμματα στη χώρα μας υπάρχει προφανής υποεκπροσώπηση των γυναικών η οποία αντανακλάται όχι μόνο στην περιορισμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αλλά και στην εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή γυναικών στα Υπουργικά Συμβούλια.

Παραμένει κατά συνέπεια διαρκής στόχος να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον με ισότιμη συμμετοχή των γυναικών. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική δεν θα ενδυναμώσει μόνο τις γυναίκες, συμβάλλοντας στην επίτευξη της ισότητας. Θα ενισχύσει τη δημοκρατία, θα διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα, θα αποτελέσει βήμα κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου, καθιστώντας τη χώρα μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ισότητας και ίσων ευκαιριών.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.05.2023 - 15:52