Άγιος Βαλεντίνος: Ξέρεις πώς προέκυψε η γιορτή του έρωτα;

11.02.2024
Άγιος Βαλεντίνος: Ξέρεις πώς προέκυψε η γιορτή του έρωτα;
Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει και φέτος και με την αφορμή μοιραζόμαστε κάποια trivia που έχουν το ενδιαφέρον τους.

Οι βιτρίνες των καταστημα΄των έχουν ήδη γεμίσει καρδούλες ενώ τα αρκουδάκια, τα κοσμήματα και τα λουλούδια θα έχουν ακόμη μία φορά την τιμητική τους καθώς μετράμε αντίστροφα για τη γιορτή των ερωτευμένων. 2 και σήμερα!

Είτε γιορτάζεις φέτος, είτε όχι, είτε συμπαθείς τη μέρα αυτή είτε τη βρίσκεις βαρετά, εμπορικά εκμεταλεύσιμη, δεν είναι κακό να γνωρίζεις λίγο από το story πίσω από την καθιέρωσή της.

Η προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, λοιπόν, καλύπτεται από μυστήριο και θρύλο, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο της χριστιανικής όσο και της αρχαίας ρωμαϊκής παράδοσης. Ένας δημοφιλής θρύλος που σχετίζεται με τη γιορτή αυτή περιστρέφεται γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο, έναν χριστιανό μάρτυρα που έζησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ.

Άγιος Βαλεντίνος: 6 λόγοι για να γιορτάσεις σήμερα ακόμη κι αν δεν είσαι ερωτευμένη

Η πιο συχνά αναφερόμενη ιστορία για τον Άγιο Βαλεντίνο χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπό τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β'. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κλαύδιος Β' είχε απαγορεύσει τους γάμους για νεαρούς άνδρες, πιστεύοντας ότι οι άγαμοι άνδρες γίνονται καλύτεροι στρατιώτες. Ο Βαλεντίνος, ένας χριστιανός ιερέας, αψήφησε αυτό το διάταγμα και συνέχισε να κάνει κρυφούς γάμους. Όταν αποκαλύφθηκαν οι πράξεις του, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο Βαλεντίνος φέρεται να ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακα, η οποία τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του. Πριν από την εκτέλεσή του, λέγεται ότι της έγραψε ένα γράμμα με την υπογραφή «από τον Βαλεντίνο σου», που θεωρείται μια από τις πρώτες κάρτες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ένας άλλος θρύλος υποδηλώνει ότι ο Βαλεντίνος μπορεί να σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τους Χριστιανούς να ξεφύγουν από τις σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου συχνά ξυλοκοπούνταν και βασανίζονταν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ιστορικές λεπτομέρειες της ζωής του Αγίου Βαλεντίνου είναι ασαφείς και ότι πιθανότατα υπήρχαν πολλά άτομα με το όνομα αυτό που συνέβαλαν στη μυθολογία γύρω από τις διακοπές.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 10 παράξενα πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τη γιορτή των ερωτευμένων

Με τον καιρό, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εξελίχθηκε σε μια γιορτή αγάπης και ρομαντισμού, με την 14η Φεβρουαρίου να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η παγκόσμια ημέρα των ερωτευμένων και να συνδυπάζεται με αναταλλαγή δώρων, καρτών και έκφρασης στοργής.

Πάντως, παρόλο που η ακριβής προέλευση της γιορτής παραμένει αβέβαιη, η διαρκής απήχηση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου συνεχίζει να επηεράζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η φετινή μέρα του έρωτα είναι μία ανάσα μακριά. Είσαι έτοιμη;

Τελευταία τροποποίηση στις 11.02.2024 - 19:43