Πώς να φροντίσεις τα παχύφυτα

08.07.2022
Πώς να φροντίσεις τα παχύφυτα
Αυτά τα φυτά χαμηλής συντήρησης μπορούν να ανεχθούν πολλή παραμέληση, αλλά χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν πραγματικά

Σε μεγάλο βαθμό χάρη στους millennial καταναλωτές, τα παχύφυτα αυξήθηκαν γρήγορα σε δημοτικότητα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε αποτελούν βασικό κομμάτι στους κήπους και τους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών. Απαιτώντας ελάχιστη συντήρηση, έχοντας προσιτή τιμή και τόσο όμορφη εμφάνιση, δεν είναι μυστήριο που τα παχύφυτα έγιναν τόσο δημοφιλή. Θεωρούνται ευρέως ως ένα εξαιρετικό φυτό για αρχάριους.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι δύσκολο να φροντίσεις

Ενώ είναι αλήθεια ότι τα παχύφυτα είναι γενικά εύκολα στη φροντίδα, εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για να ευδοκιμήσουν. Παρακάτω, μάθε όλες τις βασικές αρχές της φροντίδας τους για να διασφαλίσεις ότι παραμένουν υγιή, παχουλά και τέλεια.

Φροντίδα παχύφυτων
Τα παχύφυτα είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτών με παχιά, σαρκώδη φύλλα και μίσχους που αποθηκεύουν νερό. Η πλειοψηφία των παχύφυτων είναι εγγενή σε ζεστά, άνυδρα κλίματα, αλλά με τη σωστή φροντίδα, μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν οπουδήποτε.

Φως
Επειδή τα παχύφυτα προέρχονται από περιβάλλοντα με πολύ ηλιακό φως, τείνουν να λαχταρούν μια καλή ποσότητα υπεριωδών ακτίνων.
"Τουλάχιστον, τα περισσότερα παχύφυτα χρειάζονται περισσότερες από έξι ώρες φως καθημερινά", λέει ο Chad Massura, συνιδρυτής της μάρκας αειφόρου μείγματος γλάστρας Rosy Soil. "Στόχευσε να τοποθετήσεις φυτά σε παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για καλύτερα αποτελέσματα."

Η ακριβής ποσότητα φωτός που χρειάζεται ένα χυμώδες φυτό, ωστόσο, μπορεί να εξαρτάται από την ποικιλία, είτε την καλλιεργείς μέσα είτε έξω, και το κλίμα στο οποίο ζεις. "Κατά γενικό κανόνα, τα περισσότερα παχύφυτα μπορούν να χειριστούν περισσότερη σκιά σε πιο ζεστά και ξηρά κλίματα και χρειάζονται περισσότερο ήλιο σε ψυχρότερα κλίματα", λέει ο Ryan Guillou, επιμελητής του Βοτανικού Κήπου του Σαν Φρανσίσκο.

Έδαφος
Ένα πορώδες και καλά στραγγιζόμενο χώμα με χαλαρή και κοκκώδη υφή είναι ιδανικό για παχύφυτα για να διασφαλιστεί ότι δεν κάθονται στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εάν δεν χρησιμοποιείς χώμα που στραγγίζει καλά, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσεις τις συνήθειες ποτίσματος για να μην στεγνώσουν τα φυτά ή να σαπίσουν τις ρίζες. "Εάν το έδαφος είναι βαρύτερο, βεβαιώσου ότι έχει προλάβει να στεγνώσει επαρκώς και τα μεγαλώνεις σε ελαφρύτερο έδαφος όπως άμμο, μπορεί να χρειαστεί να ποτίσεις λίγο περισσότερο", λέει ο Guillou.

Νερό
Όταν πρόκειται για το πότισμα παχύφυτων, "η παραμέληση είναι το καλύτερο", λέει ο Guillou. Ενώ η συχνότητα του ποτίσματος θα εξαρτηθεί από το είδος και τις συνθήκες ανάπτυξης, τα περισσότερα παχύφυτα θα πρέπει να αφεθούν να στεγνώσουν εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το χώμα του παχύφυτός σου θα πρέπει να είναι στεγνό πριν το ξαναποτίσεις. Εάν τα φύλλα και οι μίσχοι αρχίσουν να ζαρώνουν και να γίνονται καφέ, αυτό είναι σημάδι ότι το φυτό σου είναι αφυδατωμένο και πρέπει να ποτιστεί.

Θερμοκρασία και Υγρασία
Επειδή τα παχύφυτα είναι εγγενή σε ζεστά, ξηρά κλίματα, προτιμούν γενικά τις ζεστές θερμοκρασίες με χαμηλότερη υγρασία, αν και μπορεί να εξαρτάται από το είδος.
Δεδομένου ότι τα παχύφυτα έχουν προσαρμοστεί στα άκρα της ερήμου, είναι αρκετά καλά στο να χειρίζονται τις ζεστές και τις κρύες συνθήκες εντός λογικής. Τα περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία οδηγούν γρήγορα σε σήψη και αργό θάνατο. Ωστόσο, τα παχύφυτα μπορούν να καταπολεμήσουν την υψηλή υγρασία (έως και 70 έως 90 τοις εκατό) εφόσον λαμβάνουν άφθονο καθημερινό ηλιακό φως για να διατηρούν τα φύλλα τους και το έδαφος στεγνά.