Πώς να φροντίσεις σωστά το Monstera Deliciosa

29.06.2022
Πώς να φροντίσεις σωστά το Monstera Deliciosa
Αυτό το ιδιαίτερο και όμορφο φυτό αποτελεί μια εντυπωσιακή προσθήκη στον χώρο του σπιτιού σου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βελτιώσουν την ομορφιά και τη συνολική εμφάνιση ενός χώρου. Όχι μόνο είναι ιδανικά για να ανανεώσεις τη διακόσμηση του σπιτιού σου και να απαλλάξουν τον αέρα από τους ρύπους, αλλά είναι επίσης φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης και της δημιουργικότητας. Και αν είσαι λάτρης της πρασινάδας και των ζωντανών λουλουδιών, ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να βρεις ένα φυτό που θα ταιριάζει στο σπίτι σου, την προσωπικότητά σου και τον τρόπο ζωής σου.

Τα Monstera είναι αναπτυσσόμενα αειθαλή φυτά και είναι δημοφιλή για τα μεγάλα, σε σχήμα καρδιάς φύλλα τους, μαζί με το μοναδικό τους σχέδιο. Λόγω του μεγέθους τους, μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Με πολύ φως και τη σωστή ποσότητα ποτίσματος, αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι εύκολο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση - ειδικά λόγω της αγάπης τους για ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι δύσκολο να φροντίσεις

Συμβουλές φροντίδας του Monstera Deliciosa
Δεδομένου ότι το Monstera deliciosa είναι το πιο κοινό είδος αυτού του φυτού που θα βρεις, μοιραζόμαστε τις καλύτερες συμβουλές για να το διατηρήσεις υγιές. Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου καταβάλλουν ελάχιστη προσπάθεια όσον αφορά τη φροντίδα, οπότε μην ανησυχείς εάν κατά λάθος τα παραμελήσεις για λίγο.

Ηλιακό φως
Αυτό το είδος φυτού δεν απολαμβάνει το άμεσο ηλιακό φως. Ενώ προτιμάται το έντονο έως μέτριο ηλιακό φως, μπορεί να προσαρμοστεί για να αντέχει σε πιο σκληρή ηλιοφάνεια.

Νερό
Είναι φυσιολογικό να ξεχνάς το πότισμα ενός φυτού. Ευτυχώς, αυτό το φυτό απαιτεί πότισμα μόνο μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε φιλτραρισμένο νερό.

Θερμοκρασία
Προσπάθησε να μην υπερβείς τους 15°C σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία. Παρόμοια με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, το Monstera deliciosa προτιμά αυτή τη θερμοκρασία. Ενώ προτιμώνται οι υγρές συνθήκες, αρκεί η κανονική υγρασία του δωματίου. Μπορείς να προσθέσεις έναν υγραντήρα στο δωμάτιο για να αυξήσεις το επίπεδο υγρασίας.

Εδαφος
Φρόντισε να φυτέψεις το Monstera σου σε γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης. Χρησιμοποίησε καλής ποιότητας χώμα. Η ανάμειξη σε πετρώματα περλίτη ή λάβας αυξάνει τον αερισμό του εδάφους.

Κοινά προβλήματα με τα φυτά Monstera και πώς να τα λύσεις

✔Φύλλα που γέρνουν: Αυτό είναι ένα σημάδι ότι είτε δεν ποτίζεις αρκετά το φυτό σου είτε δεν του δίνεις αρκετή υγρασία. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι υποφέρει από προσβολές από παράσιτα, θερμικό στρες ή υπερβολικό πότισμα. Έλεγξε το χώμα και κοίταξε προσεκτικά το φυτό για να εντοπίσεις το πρόβλημα.

✔Η έλλειψη σχισμένων φύλλων: Τα Monstera ονομάζονται ελβετικά τυριά χάρη στην ιδιομορφία των φύλλων τους. Εάν το φυτό σου δεν αρχίζει να χωρίζει τα φύλλα του καθώς ωριμάζει, έλεγξε τα επίπεδα νερού και ηλιακού φωτός και προσάρμοσέ τα για ένα πιο χαρούμενο (και ακμάζον) φυτό.

✔Καφέ άκρες: Έλεγξε τα επίπεδα υγρασίας γιατί μπορεί να είναι πολύ χαμηλά. Μετάφερε το φυτό σε άλλο δωμάτιο — ίσως το μπάνιο ή την κουζίνα — ώστε τα επίπεδα να αυξηθούν.

✔Σκισμένα φύλλα: Επειδή αυτά τα φυτά έχουν οπές, μπορεί να πιστεύεις ότι το σκίσιμο είναι φυσιολογικό. Δεν είναι. Αύξησε την υγρασία στο δωμάτιο και πρόσεχε τις κινήσεις σου όταν αγγίζεις το φυτό. Και μην ανησυχείς. Τα σκισίματα θα επουλωθούν με τον καιρό.