Πώς να "διαβάσεις" τη γλώσσα σώματος του σκύλου σου

23.06.2022
Πώς να "διαβάσεις" τη γλώσσα σώματος του σκύλου σου
Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου σου είναι μια βασική πτυχή της υπεύθυνης ιδιοκτησίας

Η γλώσσα του σώματος του σκύλου περιλαμβάνει μια σειρά από μοναδικές μεθόδους για την επικοινωνία συναισθημάτων και προθέσεων - και μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από το πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι.

Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας των σκύλων αποτελείται από γαβγίσματα και γρυλίσματα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σημαίνουν οι ήχοι του σκύλου. Πιο συχνά, όμως, οι σκύλοι βασίζονται στη μη λεκτική γλώσσα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παρεξηγήσεις. Για να επικοινωνήσεις καλύτερα με τον σκύλο σου, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για την ανάγνωση της γλώσσας του σώματος του σκύλου.

Πώς να προστατέψεις το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα

Κούνημα ουράς
Το κούνημα της ουράς φαίνεται σαν ένα προφανές σήμα της γλώσσας του σώματος. Αν η ουρά ενός σκύλου κουνιέται, σημαίνει ότι ο σκύλος είναι χαρούμενος, σωστά; Κι όμως. Το μόνο που σημαίνει μια κουνημένη ουρά είναι ότι ο σκύλος διεγείρεται συναισθηματικά. Θα μπορούσε να είναι ενθουσιασμός, αλλά θα μπορούσε να είναι απογοήτευση ή κάτι χειρότερο. Για να ερμηνεύσεις τα συναισθήματα και τις προθέσεις του σκύλου, δες την ταχύτητα και την κατεύθυνση του κουνήματος καθώς και τη θέση της ουράς.

Βασικά, όσο πιο γρήγορο είναι το κούνημα, τόσο περισσότερο διεγείρεται ο σκύλος. Ένα πιο γρήγορο κούνημα που μοιάζει με σύσπαση υποδηλώνει υψηλότερο επίπεδο διέγερσης και πιθανώς με αρνητικό τρόπο. Η κατεύθυνση της κίνησης μπορεί επίσης να περιέχει ενδείξεις. Μια πρόσφατη μελέτη για το κούνημα της ουράς έδειξε ότι τα σκυλιά τείνουν να κουνάνε περισσότερο προς τα δεξιά όταν αισθάνονται θετικά για κάτι, όπως η αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη τους. Οι ουρές κινούνται περισσότερο προς τα αριστερά όταν τα σκυλιά αντιμετωπίζουν κάτι αρνητικό.

Τέλος, η θέση της ουράς του σκύλου σε σχέση με το έδαφος περιέχει σημαντικές ενδείξεις για τη συναισθηματική του κατάσταση. Ουσιαστικά, όσο ψηλότερη είναι η ουρά, τόσο πιο ισχυρός είναι ο σκύλος. Τα σκυλιά με την ουρά τους να δείχνει προς το έδαφος ή ακόμα και να είναι κουμπωμένη ανάμεσα στα πόδια τους νιώθουν φόβο και άγχος. Τα σκυλιά με τις ουρές τους ψηλά σαν σημαία νιώθουν αυτοπεποίθηση, ίσως να είναι και επιθετικά. Τα χαλαρά σκυλιά κρατούν την ουρά τους σε ουδέτερη θέση, αλλά εξαρτάται από τη ράτσα.

Ανασηκωμένο τρίχωμα
Όταν σηκώνεται το τρίχωμα ενός σκύλου, σημαίνει ότι οι τρίχες κατά μήκος της πλάτης του είναι όρθιες. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο σκύλος είναι διεγερμένος, αλλά όχι απαραίτητα με αρνητικό τρόπο. Ο σκύλος μπορεί να είναι αναστατωμένος ή αγχωμένος, αλλά μπορεί επίσης να είναι ενθουσιασμένος ή να ενδιαφέρεται έντονα για κάτι. Συχνά είναι μια ακούσια αντίδραση.

Στάση του σώματος
Η κατανομή βάρους ενός σκύλου μπορεί να πει πολλά για τη διάθεση και την πρόθεση του. Σκέψου έναν σκύλο που σκύβει και είναι καμπουριασμένος προς το έδαφος. Αυτό είναι σημάδι φόβου ή άγχους. Ο σκύλος μπορεί να προσπαθεί να ξεφύγει από κάτι και η στάση του τον κάνει να φαίνεται μικρότερος. Με άλλα λόγια, λέει ότι δεν έχει κακές προθέσεις. Το άκρο αυτής της στάσης είναι ένας σκύλος που κυλά στην πλάτη του εκθέτοντας την κοιλιά του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζητά τρίψιμο της κοιλιάς, και σε έναν χαλαρό σκύλο, συχνά είναι. Αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι σημαντικού στρες και άγχους. Ο σκύλος μπορεί ακόμη και να ουρήσει λίγο για κατευνασμό.

Η αντίθετη στάση είναι ένας σκύλος με το βάρος του/της μετατοπισμένο προς τα εμπρός. Αυτός ο σκύλος προσπαθεί να πλησιάσει κάτι, ή να δείχνει το ενδιαφέρον του σκύλου. Αλλά θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει προσβλητικές προθέσεις, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλες επιθετικές ενδείξεις της γλώσσας του σώματος, όπως μια ουρά που σηκώνεται ψηλά. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος προσπαθεί να φαίνεται μεγαλύτερος.

Μια ευανάγνωστη πτυχή της γλώσσας του σώματος του σκύλου είναι το τόξο παιχνιδιού. Αυτό συμβαίνει όταν τα σκυλιά τοποθετούν το στήθος τους στο έδαφος με το πίσω μέρος στον αέρα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει παιχνίδι με άλλα σκυλιά, ακόμη και με ανθρώπους. Ένα λιγότερο κατανοητό σήμα είναι η ανύψωση του ποδιού. Στις ράτσες όπως το Αγγλικό Σέττερ, η ανύψωση του ποδιού είναι μέρος της συμπεριφοράς κατάδειξης όπου ο σκύλος υποδεικνύει κοντινό θήραμα. Αλλά εκτός αυτού του πλαισίου, ένα ανασηκωμένο πόδι συχνά υποδηλώνει ότι ένας σκύλος είναι αβέβαιος για μια κατάσταση ή ίσως αισθάνεται λίγο ανασφαλής.

Εκφράσεις του προσώπου
Οι σκύλοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου με τους ανθρώπους, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι χασμουριούνται όταν είναι κουρασμένοι ή βαριούνται, αλλά οι σκύλοι χασμουριούνται όταν είναι αγχωμένοι. Το γλείψιμο των χειλιών είναι ένα άλλο κομμάτι της γλώσσας του σώματος του σκύλου που οι άνθρωποι συχνά παρερμηνεύουν. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι θα γλείφουν τα χείλη τους μετά από ένα νόστιμο γεύμα, αλλά θα το κάνουν και όταν αισθάνονται άγχος. Μερικές φορές το κούνημα της γλώσσας είναι τόσο γρήγορο που είναι δύσκολο να το παρατηρήσεις. Ο σκύλος σου δεν σηματοδοτεί την επιθυμία να γλείψει το πρόσωπό σου, αλλά μάλλον δυσφορία με μια δεδομένη κατάσταση.

Η πιο μπερδεμένη έκφραση προσώπου είναι το χαμόγελο. Ναι, μερικά σκυλιά χαμογελούν και αν δεν είσαι εξοικειωμένη με την έκφραση μπορεί να φαίνεται τρομακτικό. Συνήθως, όταν τα σκυλιά δείχνουν με αυτόν τον τρόπο τα δόντια τους, χρησιμεύει ως προειδοποίηση, σαν να λένε, «Κοίτα τα όπλα μου». Είναι δύσκολο να μπερδέψεις την επιθετική πρόθεση ενός γρυλίσματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με ένα απειλητικό γρύλισμα. Τα χαμογελαστά σκυλιά εμφανίζουν επίσης τα μπροστινά τους δόντια, αλλά το νόημα είναι το εντελώς αντίθετο. Γνωστή και ως υποχωρητικό χαμόγελο, αυτή η έκφραση συναντάται συχνά σε ένα χαρούμενο σκυλί με χαλαρή στάση. Η γενική στάση του σκύλου λέει: «Γεια, έρχομαι με την ησυχία μου».

Μάτια
Μπορείς να μάθεις πολλά για την εσωτερική κατάσταση του σκύλου σου κοιτάζοντας τα μάτια του. Πρώτον, τα μάτια ενός σκύλου μπορεί να είναι μαλακά ή σκληρά. Τα μαλακά μάτια έχουν χαλαρά βλέφαρα και δείχνουν ότι ο σκύλος είναι ήρεμος ή χαρούμενος. Το αντίθετο είναι τα σκληρά μάτια όπου τα μάτια φαίνονται να κρυώνουν. Αυτά δείχνουν μια αρνητική κατάσταση του μυαλού και θα τα καταλάβεις όταν τα δεις. Ο σκύλος μπορεί να φυλάει ένα παιχνίδι ή να νιώθει επιθετικός. Ένα σκληρό βλέμμα, όπου ο σκύλος κοιτάζει έντονα κάτι, ειδικά για πολλή ώρα, συνήθως σηματοδοτεί μια απειλή.

Η οπτική επαφή είναι ένα σημαντικό σήμα για τους σκύλους. Όταν τα σκυλιά αισθάνονται άγχος, θα κοιτάζουν στραβά και θα αποφεύγουν την οπτική επαφή. Οι άνθρωποι συχνά το ερμηνεύουν αυτό ως το ότι ο σκύλος τους τους αγνοεί ή είναι πεισματάρης, αλλά ο σκύλος εκφράζει δυσφορία.Το ασπράδι των ματιών είναι ένας άλλος βασικός δείκτης. Γνωστό ως "μάτι της φάλαινας", όταν ένας σκύλος δείχνει το ασπράδι των ματιών, είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεται άγχος ή στρες σε μια κατάσταση. Μπορεί να τα δεις όταν κάνεις το σκυλί σου να νιώθει άβολα, όπως όταν χτυπάς το σκύλο σου στο κεφάλι ή όταν φοβάται ότι κάποιος θα κλέψει ένα κόκαλο ή ένα παιχνίδι.