Τελικά, κλαίνε όντως οι σκύλοι από τη χαρά τους;

29.08.2022
Τελικά, κλαίνε όντως οι σκύλοι από τη χαρά τους;
Όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές

Αν έχεις νιώσει τα μάτια σου να βουρκώνουν όταν ο σκύλος σου σε υποδέχεται με γλείψιμο και κούνημα της ουράς μετά από μια κουραστική μέρα, το συναίσθημα μπορεί να είναι αμοιβαίο. Τα σκυλιά παράγουν περισσότερα δάκρυα όταν επανενώνονται με τους ιδιοκτήτες τους παρά με άλλους ανθρώπους, αναφέρουν ερευνητές σε μια μικρή μελέτη στο περιοδικό Current Biology. Αν αυτό είναι αλήθεια, θα ήταν η πρώτη απόδειξη ότι τα συναισθήματα προκαλούν δάκρυα όχι μόνο σε σκύλους, αλλά σε οποιοδήποτε μη ανθρώπινο ζώο. Οι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη δεν είναι βέβαιοι ότι αυτό το συμπέρασμα είναι δικαιολογημένο.

«Αν δεχθούμε τα στοιχεία αυτής της εργασίας, αυτή είναι μια από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις στην έκφραση των συναισθημάτων των ζώων όλων των εποχών», δήλωσε ο Clive Wynne, ειδικός στη συμπεριφορά των σκύλων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Αλλά, πρόσθεσε, «θα χρειαζόταν πολλά για να πειστούμε». Οι σκεπτικιστές ανησυχούσαν λιγότερο για ένα άλλο από τα ευρήματα της μελέτης - ότι οι άνθρωποι βαθμολόγησαν πιο ευνοϊκά τις φωτογραφίες σκύλων με τεχνητά δάκρυα στα μάτια τους από εκείνους χωρίς δάκρυα. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν υπέδειξαν ότι τα σκυλιά κλαίνε από συγκίνηση όπως κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά όταν οι σκύλοι εμφανίζουν «υδαρή, γυαλιστερά μάτια», «διευκολύνει την ανθρώπινη φροντίδα», είπε ο Takefumi Kikusui, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων και στην κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία που είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Πώς να "διαβάσεις" τη γλώσσα σώματος του σκύλου σου

Οι σκύλοι έχουν δείξει έντονη επίγνωση των ανθρώπινων συναισθημάτων σε προηγούμενες μελέτες. Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι σκύλοι έχουν συναισθηματικές κατηγορίες όπως «Είσαι κάποιος που με νοιάζει, επομένως, χαίρομαι που σε βλέπω» και «Είσαι κάποιος που δεν με νοιάζει, οπότε μπορώ να σε αγνοήσω», είπε ο Dr. Daniel Mills, ειδικός στην κτηνιατρική συμπεριφορική ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Lincoln.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης διερευνήσει τον ρόλο της ορμόνης ωκυτοκίνης στον δεσμό ανθρώπου-σκύλου. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science το 2015, ο Dr. Kikusui και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι ένας σκύλος θα παρουσίαζε αύξηση της ωκυτοκίνης όταν επανενωθεί με τον ιδιοκτήτη του. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται τόσο στους σκύλους όσο και στους ιδιοκτήτες τους ενώ κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, ανακάλυψαν. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν ωκυτοκίνη στον δακρυϊκό αδένα των σκύλων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκκριση δακρύων. Στη συνέχεια, μέτρησαν τον όγκο των δακρύων και βρήκαν περισσότερα δάκρυα στα μάτια των σκύλων με ωκυτοκίνη παρά σε αυτά που έλαβαν ουσία ελέγχου. Αυτό δείχνει ότι η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στο φαινόμενο των υδαρών ματιών, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

O Dr. Mills υποστηρίζει το γενικό συμπέρασμα των συγγραφέων ότι τα δάκρυα μπορεί να παίζουν ρόλο στο δέσιμο ανθρώπου-σκύλου, παρόλο που έχει επίσης ανησυχίες για τις μεθόδους τους. «Μπορεί πράγματα όπως ένα πιο γυαλιστερό μάτι ή η παρουσία δακρύων να ενθαρρύνουν τις τάσεις φροντίδας σε εμάς, με τον ίδιο τρόπο που οι ράτσες με κοντές μύτες με ψηλό μέτωπο μας κάνουν να θέλουμε να τις φροντίζουμε περισσότερο».