Πώς να προστατέψεις το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα

15.07.2021
Πώς να προστατέψεις το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα
Οι συμβουλές ενός κτηνιάτρου

Αν η ζέστη σε κάνει να υποφέρεις, μπορείς να φανταστείς πόσο πιο δύσκολη είναι για το κατοικίδιο σου. Οι κίνδυνοι θερμοπληξίας και αφυδάτωσης είναι εξίσου πραγματικοί και για τα κατοικίδια ζώα όπως και για τους ανθρώπους. Η κτηνίατρος Yui Shapard μάλιστα, λέει ότι τα σκυλιά και οι γάτες είναι στην πραγματικότητα πιο ευάλωτα στη θερμότητα από τους ανθρώπους, κυρίως λόγω του πόσο διαφορετικά το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία.

Οι τροφές που δεν πρέπει να ταϊσεις τον σκύλο σου

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, οπότε δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τη δροσιά στη ζέστη τόσο αποτελεσματικά. "Οι περισσότερες ράτσες έχουν γούνα, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την ικανότητά τους να παραμένουν δροσερά", λέει η Shapard. "Είναι επίσης χαμηλότερα στο έδαφος και πιο ευάλωτα στην αυξημένη θερμοκρασία. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα δεν μπορούν να μας πουν πότε δεν αισθάνονται καλά. Μέχρι να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο και η άμεση αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για να σώσει τη ζωή τους".

Πώς να διατηρήσεις το κατοικίδιο σου δροσερό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Δώσε του άφθονο νερό και κράτησε το ενυδατωμένο
Τα κατοικίδια χρειάζονται περισσότερο νερό για να παραμείνουν ενυδατωμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γέμισε το μπολ του τακτικά με κρύο νερό για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του σώματός του χαμηλή.

Μη το βγάζεις έξω το μεσημέρι
Είναι προτιμότερο να κάνετε την καθιερωμένη βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Άφησε τον κλιματισμό ανοιχτό
Σε περίπτωση που χρειάζεται να λείψεις από το σπίτι για κάποιες ώρες και να το αφήσεις μόνο του, θα πρέπει να αφήσεις ανοιχτό το κλιματιστικό. Ο σκύλος ή η γάτα σου θα είναι πιο ασφαλής με το κλιματιστικό να λειτουργεί σε μια άνετη θερμοκρασία.

Μην το αφήνεις ποτέ στο αυτοκίνητο
"Ποτέ μην αφήνεις το κατοικίδιο σου στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά", λέει ηShapard. "Έχω δει πάρα πολλά DOA [νεκρά κατά την άφιξη] σκύλων που είχαν καρδιακή ανακοπή από το να βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο μια καυτή καλοκαιρινή μέρα."

Πρόσεξε τις πατούσες τους
Δεν θα περπατούσες ποτέ ξυπόλητη σε ένα καυτό πεζοδρόμιο, σωστά; Το ίδιο ισχύει και για το κατοικίδιο ζώο σου. Όταν ο ήλιος κάει, θα πρέπει να προσέχεις τις επιφάνειες πάνω στις οποίες περπατάει για να αποφύγεις το κάψιμο των πελμάτων του.

Μην το κουρέψεις
Θεωρητικά, το κούρεμα του σκύλου μπορεί το βοηθήσει να μείνει δροσερός όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Αλλά πρόσεξε μην το παρακάνεις. "Η γούνα έχει κάποιο στρώμα προστασίας από τη θερμότητα και η έκθεση του δέρματος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα από τον ήλιο", λέει η Shapard. "Θα ήταν καλύτερο να κοντύνουμε τα μαλλιά τους, αλλά να μην τα ξυρίζουμε εντελώς".